Poslanka Levice šokirana, poslanec SDS pravi, da je fotografiral le mizo

Slovenija 28. Okt 202217:12 > 17:18 7 komentarjev
nataša sukič
Borut Živulović/Bobo

Poslanska skupina Levica je predsednici državnega zbora poslala dopis, v katerem zahteva, da se preverijo kamere tamkajšnje velike dvorane. Poslanca SDS Andrej Hoivik in Franc Breznik naj bi namreč med odmorom na seji slikala zaslon računalnika poslanke Levice Nataše Sukič, medtem ko je ni bilo v dvorani. Sukič je nad dogodkom pretresena, Hoivik pa pravi, da je le fotografiral poškodovano mizo.

Poslanka Levice Nataša Sukič pravi, da je nad dogodkom v državnem zboru šokirana. Poslanke in poslanci drugih poslanskih skupin so jo namreč opozorili, da sta v odrejenem desetminutnem odmoru, ko je zapustila svoj poslanski prostor, poslanca SDS Andrej Hoivik in Franc Breznik pristopila k njenemu mestu in tam “nekaj fotografirala”.

“Baje sta celo odprla ekran mojega računalnika in fotografirala, kaj in zakaj, ne vem,” je dejala.

Poslanska skupina Levica je poslala dopis predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič, v katerem zahteva, da zoper storjeno ustrezno ukrepa. O tem so seznanili tudi generalno sekretarko državnega zbora Uršulo Zore Tavčar in jo vprašali, ali so dejanje poslancev SDS zabeležile kamere velike dvorane državnega zbora.

V dopisu so zapisali še, da je to nedopustno dejanje posega v poslankino zasebnost opazilo več poslancev različnih poslanskih skupin ter predstavnik ministrstva za delo. “Vodja poslanske skupine Svoboda je poslanca Hoivika opozoril na nedopustno dejanje, po katerem sta se poslanca vrnila v svojo poslansko klop,” so zapisali.

“Sem šokirana, zgrožena in očitno v stranki SDS nimajo mej, tako kot jih nimajo pri komentarjih glede napada na Niko Kovač, tako jih očitno nimajo niti več v državnem zboru,” je dejala Sukič. Prostor, kjer sedi poslanka ali poslanec, je njegov delovni prostor, v katerega se pač ne sme in ne more vdirati na tak način, je dodala. Takšno obnašanje vsekakor ne pritiče poslancu ali poslanki, ocenjuje Sukič. “To je nekaj nezaslišanega in nedopustnega,” je dejala. Ko bodo posnetki dokazali, kaj se je zares zgodilo, bodo v Levici podali tudi prijavo na policijo, je dejala.

Naredil le “dokazno gradivo”

Poslanec SDS Hoivik je sprva dejal, da bomo stvar uredili znotraj poslanske skupine, nato pa dodal, da je naredil le “dokazno gradivo”. “Po dveh letih se še vedno pozna, ko je Levica, takrat KUL opozicija, s svinčnikom uničevala javno lastnino, to sem šel slikat,” je dejal in pokazal fotografijo poslanske mize. Na vprašanje, ali je odpiral računalnik Sukič, pa je dejal: “Absolutno ne, lahko gremo gledat posnetke, niti dotaknil se nisem, samo slikal sem javno površino v DZ.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.