Levica poziva vlado, naj Slovenija Palestino prizna skupaj s trojico držav

Slovenija 22. Maj 202411:17 31 komentarjev
Foto: Žiga Živulović jr.

Potem ko so Norveška, Španija in Irska razkrile, da bodo Palestino priznale že prihodnji teden, Levica vlado poziva, naj se jim pridruži tudi Slovenija.

Potem ko so Norveška, Španija in Irska razkrile, da bodo Palestino priznale že konec meseca maja, Levica vlado in ministrstvo za zunanje in evropske zadeve “odločno poziva”, naj tudi Slovenija pospeši postopke in Palestino prizna skupaj z omenjenimi državami.

Kot je za N1 dejal vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec, je 13. junij, ki ga je vlada postavila kot skrajni rok za priznanje, predaleč.

“Že deset let poslušamo o tem, da se bo Slovenija pridružila prvi skupini držav somišljenic. Trenutek je pravi, da sedaj Palestino priznamo,” je dejal Vatovec. Ob tem je opozoril tudi na pogum mednarodnega kazenskega sodišča, ki da je zelo jasno pokazalo, s kakšnim režimom imamo opraviti v Izraelu.

Vatovec verjame, da bi vlada in državni zbor postopek priznanja Palestine lahko izpeljala pravočasno. Odločitev mora sicer najprej sprejeti vlada, nato pa se morata o aktu o priznanju Palestine izreči še parlamentarni odbor za zunanjo politiko in državni zbor. Za potrditev akta v državnem zboru zadostuje navadna večina poslancev.

Spomnimo: vlada Roberta Goloba je na seji 9. maja začela postopek za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države, a v sklepih navedla kup pogojev.

Tako so zapisali, da bo vlada predlagala priznanje Palestine “ob nadaljnjem napredku glede dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev ter ob nadaljnjih reformnih prizadevanjih in opolnomočenju palestinske oblasti s ciljem rešitve dveh držav”.

Drugi sklep pa določa, da bo vlada sproti oziroma najpozneje do 13. junija ocenila uresničevanje pričakovanih dejanj ter bo v primeru doseženega napredka predlog za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države posredovala državnemu zboru.

Premier Golob je nato dejal, da so vsa dejanja vlade usmerjena v to, kako čim prej končati nedopustne grozote v Gazi in s tem olajšati trpljenje palestinskega ljudstva. Poudaril je, da je 13. junij skrajni rok, do katerega je treba proces priznanja zaključiti, a da lahko to Slovenija stori tudi hitreje, če bodo pogoji izpolnjeni prej.

Predsednik vlade je danes pozdravil namero Norveške, Španije in Irske za priznanje Palestine. Je pa državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk danes za STA dejal, da datum slovenskega priznanja Palestine ostaja.

V vmesnem času pa se pogovarjamo z dodatnimi državami, ki bi se rade priključile na takšen način, kot je naš, je dodal Volk.

Levica se za priznanje Palestine zavzema že od ustanovitve stranke

Levica se za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države zavzema vse od ustanovitve stranke. Leta 2014, torej na začetku vlade Mira Cerarja, so to pobudo tudi uradno vložili v parlamentarni postopek, leto dni kasneje pa še akt za priznanje Palestine. Vendar se je vseskozi zapletalo. V takratnih koalicijskih strankah SMC, Desus in SD so sicer njihovi pobudi večkrat izrekli načelno podporo, a so ob tem izpostavljali potrebo, da bi se priznanju pridružila še katera od evropskih držav.

Levica je tudi leta 2019 v času vlade Marjana Šarca v parlamentarno proceduro vložila poslansko pobudo o priznanju Palestine, a je ta tudi takrat naletela na neuspeh. Na ministrstvu za zunanje zadeve so pojasnjevali, da je stališče Slovenije do priznanja Palestine nespremenjeno, torej da se morajo razprava in aktivnosti na tem področju voditi na ravni članic Evropske unije.

S pozivi za priznanje Palestine je Levica nadaljevala v tem mandatu, marca pa je takšen poziv na vlado naslovila tudi največja poslanska skupina Gibanja Svoboda. “Na naši poti samostojnosti smo tudi mi potrebovali priznanje drugih držav, zato zdaj, ko palestinski narod nujno potrebuje zaščito na svojem ozemlju, priznajmo obstoj njihove države, katere meje mora spoštovati tudi Izrael. Palestina nima možnosti vzpostaviti državne strukture brez priznanja pravice do samostojne države s strani mednarodne skupnosti. Čakanje na pravi trenutek v zgodovini za priznanje Palestine ni več primeren odgovor,” so v dopisu zapisali poslanci Svobode.

Po naših neuradnih informacijah so ti tudi že spisali predlog akta o priznanju Palestine, a ga v parlamentarno proceduro nato niso vložili.

V tokratnem pozivu ministrstvu za zunanje in evropske zadeve in vladi k takojšnjemu priznanju Palestine so v Levici izpostavili, da Palestinke in Palestinci že osem desetletij živijo z okupacijskim nasiljem izraelskega režima in da je genocid v Gazi doslej vzel več kot 40.000 nedolžnih palestinskih življenj.

“Genocid, okupacija, apartheid se morajo nemudoma končati, mednarodna skupnost pa odločno sankcionirati Izrael in stopiti na stran Palestine,” pravijo v Levici. Priznanje palestinske države je po njihovih navedbah eno od diplomatskih dejanj, ki vodijo k miru in svobodi za Palestinke in Palestince.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje