Levica za obravnavo višjih urnih postavk delavcev upokojencev na nujni seji DZ

Gospodarstvo 24. Feb 202216:37 > 16:39 0 komentarjev
upokojenci
Srdjan Živulović/BOBO

Levica je danes vložila zahtevo za sklic nujne seje državnega zbora, na kateri bi obravnavali njihov predlog novele zakona o urejanju trga dela. Ta prinaša izenačitev minimalne urne postavke delavcev upokojencev z minimalno urno postavko delavcev študentov, to je zvišanje z obstoječih štirih evrov neto na 5,21 evra neto.

Poslanka Levice Nataša Sukič je danes v izjavi za medije dejala, da je odnos družbe do upokojencev že tako krivičen. Na to kažejo nizke pokojnine, dejstvo, da še danes nimamo primerno urejene dolgotrajne oskrbe, in pa porazno nizke urne postavke za njihovo delo, “ki so nižje celo od že tako prenizkih urnih postavk za delavce na minimalni plači in pa seveda od minimalnih urnih postavk za študentsko delo”.

“Popravljamo krivico”

Na nepravičnost in neenakopravnost upokojencev so v Levici opozorili ob nedavni razpravi o povečanju obsega dela zanje, je dejala Sukičeva. Državni zbor je namreč v torek potrdil zakon o interventnih ukrepih za podporo trga dela, s katerim se začasno do konca leta 2022 omogoča povečan obseg občasnega in začasnega dela upokojencev. Po mnenju Levice se namreč na ta način izvaja socialni dumping v razmerah, ko je delovne sile po pričevanju delodajalcev premalo.

Zato so v Levici tudi pripravili zakon, “ki to krivico odpravlja, ki torej urno postavko za upokojenke in upokojence izenačuje z urno postavko za študentsko delo”, je dejala Sukičeva. Dviguje jo z obstoječih štirih evrov neto na 5,21 evra neto.

Kolegij predsednika DZ je že sklenil, da bo DZ predlog novele zakona obravnaval po skrajšanem postopku, je še spomnila. Danes pa so s podpisi poslancev vložili še zahtevo za sklic nujne seje DZ.

S čimprejšnjo obravnavo bi radi zagotovili “čim krajše obdobje med ukrepi, ki večajo obseg dela upokojencev, in odpravo osnovne razlike v plačah med upokojenci in študenti”, so ob tem še poudarili v Levici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!