Ljubljana bi park med stavbami Centra Rog posvetila izbrisanim

Slovenija 12. Mar 202214:08 0 komentarjev
Sprehod
Slika je simbolična. (foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ljubljanski mestni svetniki bodo v ponedeljek odločali o poimenovanju dveh novih parkov. Komisija za poimenovanje naselij in ulic svetnikom predlaga, da se zelena površina med stavbami Centra Rog poimenuje Trg izbrisanih. Park ob Tehnološkem parku Ljubljana pa bi po predlogu poimenovali Park Gazel.

Ljubljanski mestni svet bo na ponedeljkovi seji med drugim odločal tudi o poimenovanju dveh novih parkov v prestolnici, je prvi poročal Dnevnik.

Za park med stavbami Centra Rog predlagajo poimenovanje Trg izbrisanih. Poimenovanje sta predlagala Amnesty International Slovenije in Društvo Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov, s tem pa želita obeležiti 30. obletnico izbrisa 25.671 posameznikov iz registra prebivalcev, ki so s tem izgubili pravni status in so jim bile kratene osnovne človekove pravice, izhaja iz predloga.

“Izbris predstavlja najbolj množično kršitev človekovih pravic, ki jih posamezniku zagotavlja tako mednarodna kot slovenska zakonodaja. Poimenovanje parka po izbrisanih je del ukrepov za popravilo krivic v smislu ohranjanja zgodovinskega spomina,” so zapisali na občini. S poimenovanjem parka želi Mestna občina Ljubljana (Mol) prispevati k popravku krivic in simbolno obeležiti dogodke polpretekle zgodovine.

trg izbrisanih
MOL

Poleg parka med stavbami Centra Rog pa bi mestni svetniki novo ime podelili tudi parku znotraj ljubljanskega tehnološkega parka, ki ga na eni strani omejuje Pot Rdečega križa na drugi strani pa poslovne stavbe tehnološkega parka.

Park bi dobil ime po nagradi Slovenska Gazela, ki jo Dnevnik podeljuje najboljšim slovenskim podjetjem. Ljubljanska občina bi s tem poimenovanjem obeležila slovenska podjetja in podjetnike. Znotraj tega parka so že na novo posadili drevesa, urejen pa je tudi bajer. Tehnološki park pa namerava postaviti še interaktivno obeležje, na katerem bodo predstavljeni vsi dosedanji in prihodnji prejemniki nagrade Gazela.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!