Ljubljana dobila poseben prehod za pešce: “Zelo lepo, še več takih” (VIDEO)

Slovenija 15. Maj 202415:53 7 komentarjev

Na prenovljeni Ižanski cesti v Ljubljani ob botaničnem vrtu tamkajšnje cestišče "krasi" nov prehod za pešce, katerega posebnost je poslikava, ki po pojasnilih Mestne občine Ljubljana jasno odraža bogato biodiverziteto živalskih in rastlinskih vrst v prestolnici.

Igriv prehod za pešce, ki je narisan pred ljubljanskim botaničnim vrtom, na “subtilen način opominja o pomenu biotske pestrosti”, so ob objavi posnetka na družbenem omrežju TikTok zapisali na Mestni občini Ljubljana (Mol).

Ilustracijo je oblikoval Nenad Cizl iz kreativnega studia Trampolin. Poslikavo prehoda za pešce so po pojasnilih Mola sofinancirali iz namenskih sredstev, pridobljenih od turizma. “Iz namenskih sredstev, pridobljenih od turizma, letno spodbujamo razvoj botaničnega vrta in sofinanciramo aktivnosti ohranjanja in promocije avtohtonih slovenskih rastlin,” so na družbenem omrežju Instagram pojasnili na Molu.

Številni so v komentarjih pod objavo na Instagramu izrazili navdušenje nad novo pridobitvijo Ljubljane. “Zelo lepo, še več takih,” “Krasen je,” “Lepo,” so zapisali nekateri. Ena od uporabnic pa je zapisala, da je ideja sicer zelo lepa, “samo da ne bomo v prihodnosti biodiverzitete botaničnega vrta občudovali samo na prehodu za pešce.”

Botanični vrt Ljubljana
Foto: N1

“Kaj se dogaja z železnico?”

Spomnimo, da botaničnemu vrtu, ki ob Ižanski cesti stoji že od leta 1810, grozi, da bo zaradi gradnje nove železnice ostal brez dobršnega dela. Posekati bi morali več edinstvenih starih dreves. V botaničnem vrtu so zato ljudi pozvali, naj podpišejo peticijo in jih podprejo. Več o tem v članku Se bo moral botanični vrt umakniti železnici? Padla bi tudi edinstvena sekvoja.

Na to je v komentarjih pod objavo opozorila tudi uporabnica Instagrama. “Kaj se dogaja z železnico, zaradi katere bo že drugič odvzet del botaničnega vrta? Skrb za vrt ni le risanje po tleh.” Na Molu so ji odgovorili, da podrobnosti poteka trase še niso znane.

“V teku so pogovori o okrepitvi železniškega prometa med Ljubljano in Novim mestom, kakor tudi povezav do Bele krajine in čezmejno do Karlovca na Hrvaškem. Pri tem se zelo zavedamo pomena botaničnega vrta, ki ga bomo na Mol tudi varovali pri vseh razvojnih ukrepih,” so pojasnili na občini in dodali, da je območje botaničnega vrta zavarovano kot lokalni spomenik oblikovane narave, državna naravna vrednota in kot spomenik državnega pomena.  “Prepoznana vrednost botaničnega vrta je dejstvo na državni in lokalni ravni ter kot takšna je vsekakor neizogibno dejstvo pri kakršnemkoli načrtovanju v prostoru,” so še pojasnili na ljubljanski občini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje