Ljubljanska infekcijska klinika polno zasedena, bolniki tudi na hodniku

Slovenija 24. Okt 202315:53 4 komentarji
Medicinske sestre
Slika je simbolična. (Žiga Živulović jr./BOBO)

Na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana zadnjih dneh beležijo porast bolnikov, ki potrebujejo obravnavo in zdravljenje, prevladujejo okužbe sečil in dihal. Klinika je trenutno polno zasedena. Prostih postelj za obravnavo ni, zaradi razmer so nekateri bolniki trenutno nameščeni na hodniku, so pojasnili na UKC.

Med bolniki, ki jim te dni pomoč nudijo na infekcijski kliniki, prevladujejo okužbe sečil in dihal. Največ bolnikov je starejših s sočasnimi kroničnimi boleznimi, ki se ob akutnem dogodku pogosto poslabšajo. Med okužbami dihal gre tako za bakterijske kot virusne povzročitelje, raste število bolnikov s covidom-19, pojasnjujejo v UKC.

Pri okužbah sečil je dodaten problem neustrezno nadomeščanje tekočine, kar je pogosto sploh pri starejših in nepokretnih osebah, tako doma kot v domovih starejših občanov. “Imamo tudi kar nekaj bolnikov s sepso in odpovedovanjem posameznih ali več organov, kar jih neposredno življenjsko ogroža,” so dodali.

Klinika je trenutno polno zasedena in prostih postelj za bolnišnično obravnavo ni. Število bolnikov, ki čakajo na sprejem presega število bolnikov, ki jih dnevno odpustijo iz bolnišnične obravnave. Jasno tudi je, da prehiter odpust neredko vodi v ponovno poslabšanje, lahko v dodatne zaplete in bolniki se vračajo za ponoven sprejem, so pojasnili.

21 bolnikov nameščenih na hodniku

Po informacijah STA so bile kapacitete klinike zasedene že minuli konec tedna, kar so v UKC potrdili. “Preko vikenda so bile razmere enake kot danes, zaradi polne zasedenosti akutnih bolniških postelj po oddelkih je bilo v prostorih urgentne ambulante in na hodniku nameščenih 22 bolnikov, ki so potrebovali bolnišnično obravnavo in so čakali na sprejem. Danes jih v teh strokovno in tudi človeško neustreznih pogojih obravnavamo 21,” so zapisali.

Klinika sicer razpolaga s 64 posteljami za odrasle bolnike, vključno z desetimi posteljami intenzivne terapije in 21 posteljami za otroke in mladostnike, stare do 18 let.

Ob tem so v ljubljanskem kliničnem centru pojasnili, da vsako leto v jesenskih in zimskih mesecih beležijo porast števila bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo. Težave se dodatno stopnjujejo zaradi pomanjkanja predvsem negovalnega kadra, zaradi česar ne morejo imeti odprtih vseh razpoložljivih postelj, še manj odpirati nove.

Na vprašanje, kako daleč je projekt gradnje nove infekcijske klinike, so odgovorili, da čakajo na izbiro in potrditev izvajalca. S prepotrebno gradnjo, ki bo rešila pomemben del njihove prostorske stiske, bodo začeli v začetku leta 2024, so napovedali.

“Delo v sedanjih prostorskih razmerah je namreč daleč pod vsemi prostorskimi in strokovnimi kriteriji in ne zagotavlja varne obravnave bolnikov. Upamo in verjamemo, da se vsi ključni akterji, ki sodelujejo pri projektu izgradnje nove infekcijske klinike, tega tudi zavedajo,” so še izpostavili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje