Ljubno in Luče povezana s svetom, a stanje ostaja katastrofalno

Slovenija 05. Avg 202317:31 0 komentarjev
Luče, poplave 2023, poplava, policija, posnetek iz helikopterja
FACEBOOK/Slovenska policija (zajem zaslona)

Danes so s cestno povezavo uspeli povezati Ljubno ob Savinji in Luče. Prebivalcev v Zgornji Savinjski dolini, ki bi še bili neposredno ogroženi, ni več. Je pa stanje katastrofalno.

V Zgornji Savinjski dolini ni več prebivalcev, ki bi bili ogroženi, pa tudi pogrešanih ni, je za N1 povedal poveljnik civilne zaščite za Zahodno Štajersko Janez Melanšek.

Danes so uspeli s cestno povezavo s preostalim svetom povezati Ljubno ob Savinji in Luče. Iz obeh krajev so na varno premestili večino obiskovalcev, tudi tujih. Identiteto nekaterih tujih turistov, ki so v ujmi ostali tudi brez dokumentov, pa še preverjajo in vzpostavljajo stike z veleposlaništvi njihovih držav, je povedal Melanšek.

Povezavo do Luč so vzpostavili preko Jezerskega in avstrijskega teritorija pa do Solčave. Zdaj se trudijo vzpostaviti cestno povezavo do Podvolovljeka in krajev više v Zgornji Savinjski dolini.

Območje so danes prečesali s helikopterji Slovenske vojske, policije in Gorske reševalne službe in ugotovili, da prebivalcev, ki bi bili neposredno ogroženi, ni več, šest območjih pa je sicer še kritičnih. Kot je še povedal Melanšek je bila prioriteta na začetku reševanje in zaščita človeških življenj, zdaj je to vzpostavitev cestnih povezav, nato pa bo prišla na vrsto zagotovitev oskrbe z elektriko in vodo.

Spodnji posnetek kaže razmere v Lučah.

Ljubno ni več odrezano od sveta, a po besedah župana je stanje katastrofalno

Ljubno ob Savinji, ki so ga poplave hudo prizadele, ni več popolnoma odrezano od sveta. Danes jim je uspelo vzpostaviti cestno povezavo iz Rečice ob Savinji preko Pobrežja, Meliša in Radmirja do Ljubnega, je za N1 povedal župan Franjo Naraločnik. Tako so že uspeli domov odpraviti 130 gostov, ki so bili med poplavo ujeti v kampu Na Otoku. “So živi in zdravi, a so ostali brez vsega,” je povedal Naraločnik. Voda je poleg opreme odnesla tudi njihove avtomobile in število pogrešanih avtomobilov bo zagotovo preseglo 70, je povedal župan Ljubnega.

Po elektronski pošti se nam je oglasila ena od rešenih turistk, Sirkka Jacobsen, ki je napisala naslednje: “Ravno danes smo zapustili območje, potem ko smo ostali v kampu na Otoku. Zahvaljujoč res hitri reakciji lastnikov smo vsi varno prišli ven, vključno z vsemi avtomobili. Kolikor vemo, je bil kamp Na otoku edini kamp, kjer so vsi lahko pravočasno odšli. V vseh drugih kampih so ljudje zgubili veliko stvari, vključno z avtomobili.”

Kakšne so razmere v Ljubnem, si lahko ogledate na spodnjih posnetkih, ki so nastali 3. in 4. avgusta. Posnel jih je Janez Štucin, ki je bil eden od gostov, ki so jih danes uspeli odpraviti iz Ljubnega.

Sicer pa se v občini še vedno trudijo priti do nekaterih hiš in družin. Hkrati se trudijo prebivalce oskrbeti s pitno vodo in vzpostaviti oskrbo z električno energijo. Sicer pa je stanje v občini katastrofalno, je povedal župan Naraločnik. “Kaj takšnega še nikoli ni bilo. Tudi leta 2010 ne,” je še dejal.

“Izgubili smo pet hiš, štiri so še pod plazovi, a ne moremo do njih,” je povedal župan Ljubnega. Na srečo so uspeli v zadnjem hipu na varno spraviti vsaj prebivalce. “Ti so ostali dobesedno tudi brez hlač. Zdaj se trudimo, da bi jim nekako pomagali vsaj z najnujnejšim in streho nad glavo, potem pa bo treba poskrbeti še za vse drugo.”

Na vprašanje, ali že obstaja vsaj kakšna ocena, kako dolgo bo trajalo odstranjevanje posledic, se je Naraločnik trpko zasmejal. “Obnova bo trajala vsaj 10 let,” pravi.

Do Luč preko Jezerskega in Solčave

Kot je povedal Janez Melanšek, so povezavo z Lučami danes zagotovili preko Jezerskega oziroma avstrijskega ozemlja, in preko Solčave. Tudi od tam so uspeli domov poslati nekaj tujih turistov in sicer so jih poslali v avstrijsko Železno kaplo (Eisenkappel). So pa Radioamaterji Radiokluba Mozirje na svojem Facebook profilu sporočili, da so vzpostavili radijsko povezavo z njihovim članom iz Luč, vendar lahko prenašajo samo nujne informacije. 

Na Solčavskem vsi obiskovalci na varnem

Občina Solčava in krizna skupina za turizem Centra Rinka, ki upravlja s turizmom na destinaciji Logarska dolina – Solčavsko, pa sta obvestili, da so vsi obiskovalci Solčavskega na varnem, zdravi, nastanjeni pri turističnih ponudnikih in so jim zagotovljene osnovne dobrine. Danes se je proti domu v spremstvu CZ Občine Solčava in PGD Solčava iz Solčave do Jezerskega podala prva skupina turistov s 70 osebnimi vozili ter 15 avtodomi. Od Jezerskega proti Kranju so jih spremljali člani PGD Jezersko. Naslednjo skupino bodo v spremstvu odpeljali jutri.

Vse obiskovalce, ki ste načrtovali svoj dopust na Solčavskem v prihajajočih dneh, obveščajo, da zaradi trenutnih razmer obisk Solčavskega odsvetujejo. Prosijo tudi, da spremljate spletno stran Občine Solčava www.solcava.si ter Facebook profil Centra Rinka, preko katerih bodo obveščali o stanju na Solčavskem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!