Desus izpadel iz parlamenta. Predsednik Jasnič: upokojenci so največji poraženci

Slovenija 24. Apr 202220:58 > 25. Apr 2022 01:01 1 komentar
Ljubo Jasnič
Borut Živulović/BOBO

Predsednik Desusa Ljubo Jasnič ugotavlja, da so "največji poraženci" upokojenci, ki so ostali brez stranke v parlamentu. Desus, ki je bil vse od leta 1996 parlamentarna stranka, je namreč po večini preštetih glasov dobil dobrega pol odstotka glasov in je tako ostal daleč pod parlamentarnim pragom.

Jasnič je že čestital zmagovalcev današnjih volitev. Kot je dejal, se morda čudno sliši, a je stranka Desus tudi zmagala. Dobrega pol leta nazaj, ko je prevzel vodenje stranke, je bila ta po njegovih besedah pokopana, pisalo se je, da jih enostavno ni več, v teh šestih mesecih pa so dokazali, da so tukaj.

Sočasno pa je to tudi poraz. “Poraz naših poslancev, poraz Stranke Alenke Bratušek, poraz Naše dežele Aleksandre Pivec in verjetno bi lahko še koga naštel, ki so naredili vse, da bi ta stranka enostavno izginila,” je dejal in dodal, da je vesel, da jim to ni uspelo. Zahvalil se je vsem volilcem, ki so jim dali svoj glas.

“Tudi Zveza društev upokojencev Slovenije se bo verjetno morala vprašati, koliko je prispevala k tej stvari. Namreč, največji poraženci, če o njih govorimo, bodo zagotovo upokojenci. Ostali so brez stranke v parlamentu, verjetno ostale stranke ne bodo imele za prioriteto zaščite te tretje generacije, njihovega socialnega statusa in vsega, kar starejšim pripada,” je ugotavljal Jasnič.

Desus je bil v DZ prvič izvoljen leta 1996, odtlej je bil s svojimi poslanci ves čas zastopan v DZ in bil s kratkim predahom leta 2000 tudi del vseh vladnih koalicij. Svoj najboljši rezultat je stranka dosegla na volitvah leta 2014, ko je osvojila deset poslanskih mest. Na volitvah leta 2018 je ta rezultat prepolovila, po burnem dogajanju v stranki v zadnjih letih pa je Desus konec mandata pričakal precej oslabljen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje