Logar: Jaz sem antipod mračnih sil … Pirc Musar: Ne rušim leve sredine

Anže Logar
Jan Gregorc/N1

Po tem, ko je podporo kandidatki za predsednico republike Nataši Pirc Musar napovedal nekdanji predsednik Milan Kučan, je premier Robert Golob dejal, da "ko razbijamo levo sredino, pripeljemo na oblast avtoritarce". "Kako se lahko meni očita, da rušim levo sredino," se je na današnjem soočenju N1 odzvala Pirc Musar in spomnila, da je prva napovedala kandidaturo. Pirc Musar ne more biti kriva za izvolitev drugega kandidata, pa je poudaril Anže Logar. Na Golobov očitek, da se bodo prek njega "vrnile mračne sile", je Logar odvrnil, da je antipod mračnih sil. "Če imajo drugi takšne leče na očalih, da mene opisujejo kot mračno silo, jim lahko rečem samo, da bi morda veljalo zamenjati okulista," je še dodal.

Nekdanja predsednika Milan Kučan in Danilo Türk sta v zadnjem tednu predvolilne tekme ponovno podprla neodvisno kandidatko Natašo Pirc Musar. “Res je prišel čas za žensko na tem mestu,” je za N1 povedal Kučan in napovedal, da bo v nedeljo glasoval zanjo. Na to pa se je ostro odzval premier in prvak Gibanje Svoboda Robert Golob. “V preteklih šestih mesecih ali letu smo se naučili, da takrat ko razbijamo levo sredino, pripeljemo na oblast avtoritarce,” je povedal in nadaljeval: “Da nekateri zelo zreli ljudje še vedno ne razumejo, da je takrat, ko se povezujemo na levi sredini, taka povezovanja treba podpreti, je meni enigma.”

“Človek se sprašuje, kako nekdo razume demokracijo,” se je v današnjem soočenju na N1 odzvala Pirc Musar in spomnila, da je prva napovedala kandidaturo. “Kako se lahko meni očita, da rušim levo sredino, če sem kandidaturo napovedala prva. Tudi jaz sem leva sredina,” je dodala. Izjavo, da mora zmagati leva sredina, pa Pirc Musar razume kot izjavo, da mora zmagati strankarska leva sredina.

“Samo vprašanje, češ da bo Nataša Pirc Musar kriva, če bom izvoljen, je popolnoma napačno,” pa je poudaril Anže Logar. “Pirc Musar ne more biti kriva, če je nekdo izvoljen. Škarje in platno imajo volilci, oni so tisti, ki se odločijo, kdo jih je najbolj prepričal. To je osnova demokracije,” je povedal. Ocenil je, da je Golobova izjava avtokratska v dveh elementih: “Ko trdi, da je samo njihov predlog tisti, ki ga je treba podpreti. In drugič, ko pravi, da mora zmagati leva sredina, ker drugače …”

Milan Brglez, ki je stal ob Golobu, ko je to izrekel, izjavo vidi kot mobilizacijo podpornikov. Meni, da Golob z avtoritarnostjo ni mislil na “protikandidatko, ampak tisto, kar je bilo pred 24. aprilom”, torej čas vlade Janeza Janše. Njegovi vladi je očital, da gre za nedemokratičen in avtoritaren režim. Logar, ki je bil v Janševi vladi zunanji minister, pa je na to odvrnil, da je Slovenija demokratična republika in da v demokratičnih republikah nimamo režima.

Golob je v sredo, ko je podprl Brgleza, dejal še: “Prek formalno neodvisnega kandidata se bodo vrnile mračne sile, ki so nam vladale zadnji dve leti ter sejale razkol in sovraštvo.” Logar je na to odgovoril: “Jaz sem antipod mračnih sil.” Dodal je: “Vsak, ki me pozna, ve, da v meni ni niti malo mračnega, ampak optimizem in želja po spremembah. Če imajo drugi takšne leče na očalih, da me opisujejo kot mračno silo, jim lahko rečem samo, da bi morda veljalo zamenjati okulista.”

Logar izključuje ustanovitev nove stranke

A vendar Logar nikoli ni javno nasprotoval Janševi vladi, na kar ga je spomnil voditelj Miha Orešnik.

“Tudi, ko je bilo treba pošiljati dopise, je to storil. Ali pa je relativiziral vladavino prava,” pa je na Logarjevo ravnanje še spomnil Brglez.

Logar pravi, da je vlada vedno delovala tako, kot je morala. “Javno nisem komentiral ekipe, v kateri sodelujem. Tega tudi ne mislim, ker lahko pride do razpada sistema,” je še povedal. Na vprašanje, kdaj pa bi javno spregovoril o spornih potezah ljudi iz svoje ekipe, je odgovoril, da bi odstopil le, če bi zagrešil kaj takega, kar bi zahtevalo objektivno ali subjektivno odgovornost. “Poveš svoje mnenje. Potem pa ni na ministru, da nekaj naredi, ampak na predsedniku vlade,” je dodal.

Ustanovitev nove stranke, ki bi jo vodil sam, izključuje, ker verjame, da bo na volitvah zmagal.

predsedniške volitve
Jan Gregorc/N1

Pirc Musar je ob tem dejala, da njej ni treba braniti nobene stranke, in spomnila, da so Brgleza izključili iz SMC, nato pa se je pridružil SD. “Po tehtnem premisleku sem se najprej vključil zgolj v poslansko skupino, da je kot parlamentarec lahko delal, saj kot neodvisni poslanec ne bi mogel sodelovati v odborih,” je odvrnil Brglez in Pirc Musar očital, da ne razume slovenske politike.

Kdo ima prav: Janša ali Pirc Musar?

Nekdanji predsednik republike Türk je v izjavi v podporo Pirc Musar omenil, da je veliko naredila za javno dostopnost podatkov. Janša se je v to obregnil z besedami: “Ta pa zmaga. V tistem času so bili javnosti povsem prikriti podatki o zadevi Irangate …” Prav preiskavi bančnega kriminala se je kot predsednik preiskovalne komisije posvečal Logar. Na vprašanje, kateri podatki so bili prikriti, je Logar odvrnil, da mora na to odgovoriti Janša. Pojasnil je, da v okviru te preiskave ni imel nič s Pirc Musar.

Nekdanja informacijska pooblaščenka pa je dejala, da Janša o tem laže. Pirc Musar je spomnila na spremembo zakona za dostop do informacij javnega značaja ravno zaradi bančnih malverzacij, predlog je podala skupaj z Goranom Klemenčičem.

Na vprašanje, kdo ima v tem primeru prav: Janša ali Pirc Musar, je Logar odgovoril: “V tem primeru Pirc Musar.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.