Milan Kučan za N1: Res je prišel čas za predsednico republike

Slovenija 19. Okt 202210:26 > 16:34 22 komentarjev
Milan Kučan
Borut Živulovič/BOBO

Potem ko je Milan Kučan junija letos kot kandidatko za predsednico republike podprl Natašo Pirc Musar in je septembra svojo podporo razširil še na Milana Brgleza, je danes za N1 povedal, da bo v nedeljo ostal pri prvotni odločitvi in glasoval za Pirc Musar. "Vse, kar se je dogajalo od takrat, ni v ničemer vplivalo na mojo odločitev. Prej bi rekel, da jo je v nekaterih elementih še okrepilo," je dejal in dodal, da je "res prišel čas za žensko na tem mestu".

Na nedeljskih volitvah za predsednika republike bo Milan Kučan, prvi predsednik samostojne Slovenije, skladno s svojo napovedjo volil kandidatko Natašo Pirc Musar. Kučan je bil med 14 podporniki Nataše Pirc Musar, ko je ta junija letos predstavila svojo kandidaturo za predsednico republike. Poleg njega je bil na seznamu podpornikov tudi drugi še živeči nekdanji predsednik republike Danilo Türk.

Kučan je za svojo odločitev tedaj navedel več razlogov. Poudaril je, da Nataša Pirc Musar zelo dobro razume pomen ustavnosti, pravne države in vladavine človekovih pravic, kar je še zlasti dokazala z glasnim nasprotovanjem razgradnji demokratične države v času tretje Janševe vlade. Izpostavil je, da je Pirc Musar s svojimi stališči in pravnim znanjem pomagala mnogim v civilni družbi, bila je aktivna v Pravni mreži za varstvo demokracije, zagovarjala je novinarje, aktiviste civilne družbe … “S tem je pokazala svoj odnos do tega, kar mora po mojem prepričanju obvladati predsednik države. Poleg tega je pogumen človek, opredeljuje se do stvari, pove svoje mnenje, ko meni, da je to potrebno ali je vprašana, in se ne skriva za raznoraznim praznim govoričenjem,” je še dodal Kučan.

Kar se je dogajalo od napovedi kandidature, še okrepilo Kučanovo podporo

“Vse, kar se je dogajalo od takrat, ni v ničemer vplivalo na mojo odločitev. Prej bi rekel, da jo je v nekaterih elementih še okrepilo,” je Kučan danes povedal za N1.

Očitki o davčni optimizaciji, hobotnici in nekaterih njenih postopkih na položaju odvetnice, ki so se pojavili med kampanjo, niso vplivali na njegovo odločitev. Kučan je poudaril, da ne vidi, da bi bili očitki o hobotnici naslovljeni na pravi naslov. “Za predsednika republike ne kandidira njen mož. Pirc Musar poudarja, da je pri tem pomembno, ali so stvari zakonite, ali so plačani davki in ali so podjetja družbeno odgovorna. Mislim, da je v tem njeno zaupanje v pravosodni sistem. Če so nepravilnosti, jih je treba odkriti. Če bodo odkrite nepravilnosti, bo njen mož za to tudi odgovarjal,” je pojasnil.

“Še posebej bi rad poudaril, da je res prišel čas za žensko na tem mestu,” je še dodal Kučan.

Pirc Musar razume funkcijo predsednika države in se zaveda pomena javne besede predsednika, je izpostavil Kučan. Poudaril je tudi njeno pobudo, s katero bi predsednice držav pozvala k skupni akciji proti atomski oborožitvi.

Kandidaturo Marte Kos ocenil kot vprašljivo z vidika delitve oblasti, a podprl Brgleza

Precej negodovanja v vrstah Golobove stranke pa so poleti povzročile Kučanove navedbe, da bi sicer lahko podprl tudi takratno predsedniško kandidatko Gibanja Svoboda Marto Kos, saj o njenih sposobnostih nima pomislekov, ima pa sistemske zadržke. Kot sistemsko nesprejemljivo je ocenil, da bi bili na treh ključnih položajih v državi – predsednika republike, predsednika vlade in predsednika državnega zbora – trije vodilni ljudje iste stranke. “To je z vidika načela delitve oblasti vprašljivo,” je dodal Kučan.

Marta Kos se je na njegove navedbe odzvala z vprašanjem, ali ni “nekoliko nedemokratično ljudem jemati pravice, da demokratično izberejo svojo kandidatko, s tem, da jo že vnaprej izločiš iz igre kot ‘sistemsko nesprejemljivo’”. Prvak Gibanja Svoboda Robert Golob pa je ocenil, da mogoče tudi Milan Kučan včasih “ustreli kozla”.

Kučan je septembra za kandidaturo Pirc Musar oddal podpis podpore. Ob tem je dejal, da se z vsemi njenimi stališči sicer ne strinja, jo pa pri njeni generalni usmeritvi podpira. Ker se je nabor kandidatov za predsednika republike močno povečal, pa je kot kandidata, ki uživata njegovo podporo, prvi predsednik samostojne Slovenije pred mesecem dni navedel še Milana Brgleza in Iva Vajgla. Ta sicer za kandidaturo ni zbral dovolj podpisov volilcev.

“Izjavil sem, da sem Pirc Musar podprl, ko še ni bilo drugih kandidatov, da so se kasneje pojavili drugi kandidati, med temi sta bila tudi Vajgl in Brglez, ki bi glede na sorodnost naših stališč lahko bila deležna moje podpore,” je zdaj izjavo pojasnil Kučan in dodal, da pri tem ni pomembno, da Brglezovo kandidaturo podpira tudi Gibanje Svoboda. “Izjavil sem, da se mi ne zdi primerno, če bi ista stranka, torej stranka Gibanje Svoboda, imela na treh najvišjih mestih v Sloveniji tri najvišje predstavnike te stranke: torej predsednika in dve podpredsednici. To je bilo moje stališče,” je še dejal. Da ima največja stranka svojega kandidata na predsedniških volitvah, je običajno, je še povedal in dodal, da s tem nima težav.

Türk: Predsednica mora delovati po svoji vesti in brez političnih kalkulacij

Podporo Nataši Pirc Musar je ponovil tudi Danilo Türk. Spomnil je na njuno sodelovanje v času, ko je bil sam predsednik, Pirc Musar pa informacijska pooblaščenka. “Veliko je naredila za javno dostopnost podatkov in za človekove pravice,” je povedal nekdanji predsednik in dodal: “To so kvalitete, ki so pomembne za opravljanje predsedniške funkcije.” Kot pomemben dejavnik je izpostavil tudi neodvisnost njene kandidature. “Predsednica republike mora delovati po svoji vesti, po svojih najboljših močeh in brez strankarskih političnih kalkulacij,” je dodal.

Golob poziva k odločitvi za enega levosredinskega kandidata

Milan Brglez je na sredini novinarski konferenci dejal, da s Kučanovo podporo svoji najtesnejši protikandidatki nima težav, saj spoštuje glas vsake volilke in volilca. Ostrejši odziv je imel premier Robert Golob, ki je opozoril, da se z deljeno podporo kandidatov drobi leva sredina: “Ena od stvari, ki smo se jih naučili v preteklih šestih mesecih ali letu je ta, da takrat ko razbijamo levo sredino, pripeljemo na oblast avtoritarce,” je dejal in dodal še, da “nekateri zelo zreli ljudje tega še vedno ne dojamejo in ne razumejo, da je potrebno povezovanja na levi sredini brezpogojno podpreti.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje