Golob odgovarja Kučanu: Ko razbijamo levo sredino, pridejo na oblast avtoritarci

Slovenija 19. Okt 202216:30 15 komentarjev

Nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk sta pred volilno nedeljo ponovila podporo Nataši Pirc Musar. Premier Robert Golob se ob odločitvi nekdanjih predsednikov sprašuje, kako nekateri zelo zreli ljudje še vedno ne razumejo, da je treba povezovanja na levi sredini podpreti. "Naučili smo se, da takrat ko razbijamo levo sredino, pripeljemo na oblast avtoritarce," je povedal Golob. Na vprašanje, kako lahko razbijanje leve sredine očita Pirc Musar, ko pa je Brglez kandidaturo napovedal kasneje, pa Golob odgovarja, da to nima zveze z imenom.

Med tem, ko sta predsednika največjih koalicijskih strank Gibanje Svoboda in SD Robert Golob in Tanja Fajon danes podprla skupnega kandidata za predsednika republike Milana Brgleza, sta nekdanja predsednika Milan Kučan in Danilo Türk ponovno izrazila podporo neodvisni kandidatki Nataši Pirc Musar. “Res je prišel čas za žensko na tem mestu,” je za N1 povedal Kučan in napovedal, da bo v nedeljo glasoval zanjo.

Ko se je nabor kandidatov za predsednika republike močno povečal, je Kučan sicer kot kandidata, ki uživata njegovo podporo, navedel še Milana Brgleza in Iva Vajgla. Slednji sicer za kandidaturo ni zbral dovolj podpisov volilcev. “Vse, kar se je dogajalo od takrat, ni v ničemer vplivalo na mojo odločitev. Prej bi rekel, da jo je v nekaterih elementih še okrepilo,” je ob današnji podpori Nataši Pirc Musar dejal Kučan.

“Ko razbijamo levo sredino, pripeljemo na oblast avtoritarce”

“Včasih se človek vpraša, ali narobe razume svet,” pa je na Kučanovo in Türkovo podporo Pirc Musar odgovoril premier Robert Golob. “V preteklih šestih mesecih ali letu smo se naučili, da takrat ko razbijamo levo sredino, pripeljemo na oblast avtoritarce. Mislil sem, da je bilo to sporočilo konzumirano in razumljeno,” je povedal. “Da nekateri zelo zreli ljudje še vedno ne razumejo, da je takrat, ko se povezujemo na levi sredini, taka povezovanja treba podpreti, je meni enigma. Ampak ljudje smo različni in različnost nas baje bogati,” je še rekel Golob.

Na vprašanje, kako je mogoče, da se drobljenje levega pola očita Nataši Pirc Musar, če je bila ta kandidaturo napovedala še pred kandidatko Golobove stranke Marto Kos in Milanom Brglezom, ki se je za kandidaturo odločil tik pred zdajci, pa je Golob odvrnil: “Ne mešajte prosim neodvisnih kandidatov, ki imajo vso pravico do kandidiranja. Tudi mene ste imenovali nov obraz, ko sem se pojavil.”

Dejal je, da želijo v tem trenutku dolgoročno povezati levo sredino v celoto, da ohranijo in zaščitijo demokracijo v Sloveniji in “da se nam ne zgodi to, kar se dogaja v sosednjih državah, kjer se na račun razbijanja leve sredine pojavljajo na oblasti sile, za katere smo mislili, da v njih ni več mesta v demokraciji.”

“To nima veze z nobenim imenom, to ima veze s principom, ali bomo zagovarjali povezovanje in krepitev sil, ki so za demokracijo in vladavino prava, ki prisluhnejo ljudem, ali pa bomo spodbujali razbijanje na levi sredini s tem, ko bomo vpeljevali vsakič znova nove kandidate tudi takrat, ko to ni potrebno,” je povedal.

Fajon: Stranki sta stopili skupaj, da bi razbili mračnjaško zgodovino

Tudi Tanja Fajon je poudarila, da sta stranki – tako kot na državnozborskih volitvah – stopili skupaj, da bi razbili neko mračnjaško zgodovino in kljubovali nekim temnim časom, želeli svetlo prihodnost. “Skupna podpora dveh strank je podpora svetli prihodnost.” je rekla in dejala, da to svetlo prihodnost vidi v Brglezu.

Brglez pa je na napoved Kučana in Türka o podpori Pirc Musar odgovoril, da spoštuje odločitev vsakega volivca. “Vsak glas v Sloveniji šteje enako. In spoštoval bom končni glas in končno odločitev volilk in volilcev.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje