Logar odgovarja SDS. Janša odgovarja Logarju

Slovenija 06. Dec 202310:35 > 15:20 27 komentarjev
Anže Logar, Janez Janša
Foto: PROFIMEDIA

Na sporočilo SDS, da dvoma o tem, da Anže Logar ustanavlja novo stranko, ni več, se je ta odzval na družbenih omrežjih. Ravnanje SDS je označil za prekomerno, ob tem pa poudaril, da o svojem političnem udejstvovanju zunaj stranke ni sprejel prav nobene odločitve. Na družbenem omrežju X se je odzval prvak SDS Janez Janša, ki je poudaril, da izvršilni odbor ni sprejel nobene odločitve v povezavi z Logarjem, temveč "le ugotovil dejansko stanje". Dodal je še, da ne bo "nobenega problema", če Logar v roku enega leta ne bo ustanovil nove stranke.

“Obžalujem odločitev izvršilnega odbora stranke, ki ji pripadam že več kot 23 let. Mislim, da je prekomerna in nesorazmerna.” Tako se je na sporočilo SDS, da dvoma o tem, da Anže Logar ustanavlja novo stranko, ni več, ta odzval na družbenih omrežjih.

Poudaril je, da o svojem političnem udejstvovanju zunaj stranke SDS ni sprejel prav nobene odločitve. “To sem večkrat jasno poudaril. V času, ko zaradi nespametnih in škodljivih ukrepov vlade v Sloveniji potrebujemo predvsem dialog in sodelovanje, delitev ni pravi odgovor,” je zapisal.

Svojo Platformo Sodelovanja je označil za “družbeno koristen poskus vzpostavitve pogojev za dialog v sicer politično razdeljeni Sloveniji” in zanikal, da bi šlo za družbenopolitični projekt.

“Če želimo kot družba napredovati, bomo morali sodelovati. V to trdno verjamem,” je še dodal Logar.

Izvršilni odbor SDS je na torkovi redni seji namreč sprejel izjavo, da “nadaljnjih nastopov in stališč poslanca Anžeta Logarja ni mogoče več avtomatično šteti za stališča SDS, ampak za stališča nove stranke v nastajanju”. Kljub temu se niso odločili za Logarjevo izključitev iz stranke oziroma iz poslanske skupine. “Obžalujemo ustanavljanje nove stranke s pomočjo kapacitet SDS ter škodljivo drobljenje sil. Ker po slovenski zakonodaji ni dopustno, da je državljan hkrati član dveh političnih strank, bo moral končno odločitev slej ko prej sprejeti poslanec sam,” so ob tem zapisali v SDS.

Janša: “Ne vidimo problema”

Na Logarjev zapis se je na omrežju X odzval prvak SDS Janez Janša. Poudaril je, da izvršilni odbor ni sprejel nobene odločitve v povezavi z Logarjem, temveč “le ugotovil dejansko stanje”.

“Če poslanec Anže Logar ne bo ustanovil nove stranke v roku enega leta in nas o tem ‘pravočasno’ obvestil, kot je napovedal včeraj, potem ni nobenega problema. Do konca mandata bo spoštoval voljo volivcev, ki so ga na listi SDS izvolili, delali bomo skupaj, sile se ne bodo drobile in vsi bomo veseli,” je zapisal.

“Če pa se bo to kljub vsemu zgodilo, se spodnje sporočilo ne bo dobro postaralo oziroma se bo izkazalo, da gre zgolj za zavajanje javnosti,” je zapisal in dodal, da prav tako “ne vidijo nobenega problema” v društvu Platforma Sodelovanja in upajo, da se bodo “tam, če gre res za tako močno privlačnost preko političnih polov, poleg dveh poslancev SDS končno znašli tudi poslanci ostalih strank”.

“Dokler pa ni tako, lahko razprave, kot jih organizira Platforma, mirno organizira katerikoli poslanec znotraj delovanja delovnih teles državnega zbora, v okviru poslanskih večerov, javnih tribun in okroglih miz, ki praktično vsakodnevno potekajo povsod po Sloveniji in ne le v Ljubljani,” je sklenil zapis prvak SDS. 

Odzvali so se tudi v NSi. V stranki poudarjajo, da se ne morejo znebiti “občutka, da so stvari dogovorjene”. “Gotovo ne bi bilo prvič,” je komentiral vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj. Obenem je ocenil, da je prenova slovenske desne sredine zdaj realnost. Povedal je še, da vsakogar, ki se pridruži želji in aktivnostim za prenovo slovenske desne sredine, pozdravljajo.

“Naše ponudbe za sodelovanje so bile vedno iskrene,” je zatrdil. V stranki so namreč prepričani, da je treba do naslednjih parlamentarnih volitev, če bodo redne torej do leta 2026, okrepiti desnosredinski blok in ponuditi alternativo aktualni vladi Roberta Goloba.

BONUS VIDEO: Intervju z Anžetom Logarjem po njegovem porazu na lanskih volitvah za predsednika republike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje