SDS: Dvoma ni več, Logar ustanavlja svojo stranko

Slovenija 06. Dec 202309:42 35 komentarjev
BSF Janša in Logar
N1

"Ni nikakršnega dvoma več, aktualni poslanec SDS Anže Logar ustanavlja novo stranko," je zapisala največja opozicijska stranka po včerajšnji razpravi na redni seji izvršilnega odbora. Ob tem so dodali, da čeprav Logarja ne izključujejo iz stranke oziroma iz poslanske skupine, njegovih "nadaljnjih nastopov in stališč ni mogoče več avtomatično šteti za stališča SDS, ampak za stališča nove stranke v nastajanju".

Največja opozicijska stranka SDS je po včerajšnji redni seji izvršilnega odbora sporočila, da ni nikakršnega dvoma več – poslanec SDS Anže Logar ustanavlja svojo stranko.

Kot so zapisali, od svojih poslank in poslancev pričakujejo, da bodo spoštovali voljo volilcev ter svoj poslanski mandat dokončali v okviru stranke, za katero so volilci oddali svoj glas.

“V primeru, ko poslanec obstoječe stranke kljub danim zavezam volilcem in podpisani pogodbi tekom mandata ustanavlja novo stranko ali ko se okrog t. i. novega obraza preformirajo obstoječe politične stranke, si volilci zaslužijo vsaj odprte karte. Prikrivanje tega namena vse do zadnjih mesecev pred volitvami v politični prostor vnaša namerno načrtovano zmedo. V interesu volilcev in poštene volilne tekme je, da se različne alternative pravočasno in jasno predstavijo,” so bili ostri v zapisu.

Izvršilni odbor kljub temu ne predlaga izključitve poslanca Logarja iz stranke oziroma iz poslanske skupine. “Nasprotno, obžalujemo ustanavljanje nove stranke s pomočjo kapacitet SDS ter škodljivo drobljenje sil. Ker po slovenski zakonodaji ni dopustno, da je državljan hkrati član dveh političnih strank, bo moral končno odločitev slej ko prej sprejeti poslanec sam,” so dodali.

Ob koncu so še zapisali, da nadaljnjih nastopov in stališč poslanca Anžeta Logarja “ni mogoče več avtomatično šteti za stališča SDS, ampak za stališča nove stranke v nastajanju”.

Naši viri v stranki zagotavljajo, da sporočilo ni zaigrano in da ne gre za poskus prepričevanja javnosti o Logarjevem premiku na sredino, s čimer bi pridobil za SDS nedosegljive volilce, temveč želijo odpraviti zmedo, ki je prisotna tudi med člani stranke, o tem, kakšna je dejanska Logarjeva vloga. “Moti nas, da ne pove, kaj in kako, ali torej ustanavlja novo stranko, kdaj naj bi jo ustanovil … Posledica zmede, ki jo ustvarja Logar, je, da člani ne vedo, ali zastopa stališča SDS, ali je njegovo ravnanje v dogovoru s predsednikom stranke, ali pa gre za njegov samostojni projekt,” je dejal eden naših sogovornikov.

Sporočilo, ki so ga na družbenih omrežjih objavili danes, so že včeraj poslali članom stranke. Na seji izvršnega odbora je po naših informacijah tekla obsežna razprava: večina se je s sporočilom, ki ga je predlagal predsednik izvršnega odbora Janez Janša, strinjala. Slišati pa je bilo tudi nekatere, ki so se zavzeli za bolj radikalen ukrep zoper Logarja, in nekatere, ki ne bi ukrenili ničesar. Za izključitev Logarja iz stranke se torej niso odločili, saj, kot pravijo, niso Gibanje Svoboda, je pa sedaj na vrsti Logar, da sprejme odločitev, kako naprej.

Spomnimo, Logar je zadnji teden novembra nepreklicno odstopil z mesta predsednika sveta SDS. Odstop se je zgodil skoraj natanko leto dni po tem, ko je Logar po porazu v drugem krogu predsedniških volitev napovedal, da smo “na začetku nečesa velikega”. Konec maja je ustanovil Platformo sodelovanja, jeseni pa so začeli z organizacijo okroglih miz.

BONUS VIDEO: Intervju z Anžetom Logarjem po njegovem porazu na lanskih volitvah za predsednika republike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje