Državni sekretar ZDA pozdravil kandidaturo Slovenije za nestalno članico VS ZN

Slovenija 20. Dec 202108:12 > 23:01 0 komentarjev
Anže Logar, Antony Blinken
Ministrstvo za zunanje zadeve

Slovenija nadaljuje strateški dialog z ZDA, ki ga je začela lani decembra z odhajajočo vlado predsednika Donalda Trumpa, tudi z vlado predsednika Josepha Bidna, je po srečanju z državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom v Washingtonu dejal zunanji minister Anže Logar. Blinken je pozdravil slovensko kandidaturo za nestalno članico VS ZN.

“Slovenija je lani sklenila strateško partnerstvo in tokratno srečanje je bilo pregled dosedanjega dela in napoved naslednjih aktivnosti. Dogovorili smo se, da bo v začetku prihodnjega leta delegacija ameriške vlade prišla v Slovenijo za nadaljevanje tega dialoga in v drugi polovici naslednjega leta vrnemo obisk ZDA,” je dejal Anže Logar.

“Današnje teme z državnim sekretarjem so se predvsem dotikale varnostnih vprašanj, predvsem v zvezi s skupnim delovanjem zveze Nato, z dogajanjem na rusko-ukrajinski meji, hkrati s ključnimi izzivi zveze Nato. Predstavil sem tudi uspehe slovenskega predsedovanja Svetu EU in željo po aktivnem sodelovanju, predvsem v regiji Zahodnega Balkana, kjer lahko EU skupaj z ZDA poskrbi za napredek regije na poti v EU. Slovenija bo tu aktivno sodelovala tako na ravni EU, kot tudi s transatlantsko partnerico ZDA,” je dejal.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je na srečanju dejal, da ceni slovensko podporo članstvu vseh šestih zahodnobalkanskih držav v EU. “Državni sekretar in zunanji minister Logar sta skupaj izrazila zavezanost suverenosti in ozemeljski celovitosti Bosne in Hercegovine,” je po srečanju sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price.

“Slovenija je močan partner pri ponovni oživitvi partnerstva med EU in ZDA”

Poudarila sta tudi pomen transatlantskih odnosov za varnost in blaginjo Evrope, so zapisali na ameriškem zunanjem ministrstvu. Blinken pa je po srečanju na Twitterju zapisal, da je “Slovenija močan partner pri ponovni oživitvi partnerstva med EU in ZDA”.

Ministra sta govorila tudi o slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN) v letih 2024 in 2025. “Predstavili smo aktivnosti, ki jih bo Slovenija zastopala in predstavljala tujim partnericam, predvsem državam, katerih podporo potrebujemo. Verjamemo, da lahko Slovenija kot država, ki zastopa vladavino prava, ki zastopa temeljne človekove pravice, ki je aktivna v multilateralizmu, ponudi pravi nabor razlogov za podporo,” je dejal Logar. Dodal je, da je o tem že govoril z evropskimi kolegi, nazadnje v četrtek s francoskim v Parizu.

“Slovenija je država, ki zastopa in zagovarja temeljne človekove pravice. Če primerjate Slovenijo in Belorusijo, ki se potegujeta za mesto nestalne članice VS ZN, mislim, da je odločitev ZDA tu jasna,” je na vprašanje o podpori ZDA odgovoril Logar.

Na vprašanje, kako komentira izjave iz Belorusije, da je Slovenija vložila kandidaturo po Belorusiji po nareku ZDA, pa je Logar odgovoril, da se bo Slovenija osredotočila na svoja sporočila. “Slovenija je s preteklim delom dokazala, da v multilateralnih formatih uspešno zagovarja ključna načela, ki so tudi v ustanovni listini ZN. Kaj pa tu pravi Belorusija, ki mislim, da ima precej težav z demokratično državo, za nas ni toliko pomembno,” je med drugim dejal Logar.

“Gre za skupen slovenski projekt, smo na začetku te poti in lahko rečem, da se bo naša diplomacija maksimalno potrudila, da bo dobila čim več glasov za našo kandidaturo. Upam, da bomo čim bolj uspešni v tej leto in pol dolgi kampanji, in upam, da bomo pri tem dobili tudi podporo Rusije,” je dejal.

Blinken: ZDA so prepričane, da je Slovenija zelo ustrezna kandidatka

Blinken je na srečanju pozdravil slovensko kandidaturo. ZDA so po njegovih besedah prepričane, da je Slovenija zelo ustrezna kandidatka, ki bo v primeru izvolitve “kredibilen glas, ki bo prispeval k ohranjanju mednarodnega miru in varnosti”, so sporočili iz State Departmenta.

O vladavini prava v Sloveniji ni bilo govora

Na vprašanje o tem, ali je bilo kaj govora o resoluciji Evropskega parlamenta glede vladavine prava v Sloveniji, je Logar odvrnil, da je ameriška stran pohvalila delovanje Slovenije kot predsedujoče Svetu EU in je hkrati pohvalila prioritete, s katerimi zagovarja transatlantski dialog. “O kakršnihkoli negativnih sporočilih ni bilo besede,” je dejal minister.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!