Gibanje Svoboda in SD podprli kandidaturo Saše Arsenoviča

Slovenija 30. Nov 202215:30 > 20:43
Lokalne volitve 2022
Jure Banfi/Bobo

Zadnja javnomnenjska raziskava, ki jo je za časopis Večer izvedla agencija Ninamedia, kaže, da ima aktualni mariborski župan Saša Arsenovič pred nedeljskim drugim krogom lokalnih volitev pomembno prednost pred izzivalcem Francem Kanglerjem. Slednjega je pred drugim krogom podprla stranka SDS, medtem ko sta Arsenoviču podporo danes izkazali Gibanje Svoboda in Socialni demokrati.

Največja vladna stranka je pred drugim krogom županskih volitev v Mariboru izrazila podporo aktualnemu županu Saši Arsenoviču. S tem se je zaključilo ugibanje, kako se bo glede volitev v štajerski prestolnici odločila stranka Roberta Goloba; Arsenovič je namreč pred dnevi za N1 potrdil, da potekajo pogovori z Gibanjem Svoboda.

Arsenoviča so danes uradno že podprli Socialni demokrati, ki občanke in občane mesta ob Dravi pozivajo, da se v čim večjem številu udeležijo nedeljskega drugega kroga predsedniških volitev. Medtem v Gibanju Svoboda glede podpore aktualnemu županu pravijo, da so po pogovorih z njim ugotovili podobne programske točke, obenem si delijo tudi “poglede na razvoj mestne občine in projekte, ki jih Maribor potrebuje”.

Medtem pa je podpore največje opozicijske stranke pred drugim krogom lokalnih volitev deležen Franc Kangler. V lokalnem odboru stranke SDS so namreč včeraj izrazili prepričanje, da ima Kangler “za štajersko metropolo najboljšo programsko vizijo”. Ta vključuje enakovreden razvoj vseh mestnih četrti in krajevnih skupnosti, ne zgolj centra Maribora, so še pojasnili. Bivši mariborski župan je že od prvega kroga volitev kandidat Nove ljudske stranke Slovenije, sicer pa se na volitve podaja tudi s svojo listo.

Vse tri državnozborske stranke so v prvem krogu lokalnih volitev imele tudi svoje kandidate, vendar pri kandidaturi niso bile neuspešne.

Lokalne volitve v Mariboru: Arsenovič v prednosti pred Kanglerjem

Kako odločilna bo podpora strank pri odločanju volilk in volilcev, bo vsekakor znano v nedeljo zvečer okoli 20. ure, ko bodo znani prvi delni neuradni rezultati lokalnih volitev v Mariboru. Agencija Ninamedia pa je za časopis Večer preverjala trenutno razpoloženje in naklonjenost mariborskih volilcev pred nedeljskim drugim krogom lokalnih volitev. Rezultati ankete kažejo, da ima aktualni župan Saša Arsenovič pred nekdanjim županom Francem Kanglerjem pomembno prednost. Med vprašanimi, ki vedo, koga bodo volili, bi kar 64,4 odstotka vprašanih volilo Arsenoviča, Kangler pa bi dobil 35,6 odstotka glasov.

V delu raziskave, kjer so vključeni tudi tisti, ki še ne vedo, kako bodo glasovali v nedeljo, pa je razmerje naslednje: Saša Arsenovič bi dobil 53,6 odstotka glasov, Franc Kangler 29,1 odstotka glasov, 18,3 odstotka vprašanih pa je še neodločenih, koga bodo podprli, če sploh koga.

Tako Kangler kot Arsenovič v zadnjih dnevih na soočenjih vneto pozivata volilke in volilce, naj se v čim večjem številu udeležijo nedeljskega drugega kroga volitev, saj se zavedata, da bo volilna udeležba zelo pomembna. Še posebej zaradi tega, ker bodo to zadnje volitve v supervolilnem letu in so številni volilci že nekoliko naveličani vsakotedenskega glasovanja.

Raziskava Ninamedie kaže, da naj bi se nedeljskih volitev udeležilo dobrih 39 odstotkov vprašanih, nekaj več kot 44 odstotkov Mariborčanov še ne ve, ali se bodo volitev udeležili, medtem ko 17 odstotkov vprašanih trdi, da se drugega kroga predsedniških volitev ne bodo udeležili.

Volilna udeležba je bila v prvem krogu 41,21-odstotna, čeprav je v eni od javnomnenjskih raziskav pred prvim krogom svoj prihod na volišča napovedalo skoraj 63 odstotkov vprašanih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.