Lov na barjanske nutrije se začne konec meseca: vsak dan jih bodo odlovili 20

Slovenija 13. Jul 202309:08 2 komentarja
nutrija
PROFIMEDIA

Načrtovani odlov nutrij v Krajinskem parku Ljubljansko barje, ki je sprožil precejšnje nasprotovanje dela javnosti in peticijo, se bo začel konec meseca. Nutrije bodo lovili s pastmi živolovkami.

Operativni del odlova nutrij na območju krajinskega parka Ljubljansko barje bo predvidoma stekel konec meseca ali v začetku avgusta, je za STA pojasnil direktor Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje Janez Kastelic. Po besedah Kastelica so trenutno omejeno dosegljivi tudi člani lovskih družin, ki bodo izvajali odlov živali.

Odlov bo, kot je dejal, najprej stekel na tako imenovanih nelovnih površinah, saj imajo kar nekaj prošenj lokalnega prebivalstva, da odlovijo nutrije, ki so “že v naseljih oziroma prihajajo celo do hiš”. Ob tem je pojasnil, da s strani lokalnega prebivalstva niso naleteli na neodobravanje, temveč nasprotno. “Ljudje podpirajo naša prizadevanja, saj je to problem, ki jih direktno naslavlja,” je dodal.

Ukrep depopulizacije nutrij na območju krajinskega parka bo sicer trajal več let. Pristojni se tako na izvajanje naravovarstvenega ukrepa popolne odstranitve nutrije, ki je v Sloveniji tujerodna in invazivna vrsta, pripravljajo od lanskega septembra, ko jim je odločbo za to izdalo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

“Poudariti je treba, da odvzem in usmrtitev nutrij nista načrtovana zaradi sovraštva do nutrij, ampak zaradi varstva in ohranitve domorodnih vrst in ekosistemov, ki jih nutrija ogroža,” je za N1 povedala strokovnjakinja zavoda za varstvo narave Sonja Rozman. Več o razlogih za odstranitev nutrij iz okolja preberite v tem članku.

Ujeli jih bodo v pasti in ustrelili

Na podlagi odločbe ministrstva bodo lahko nutrije, ki sodijo med lovne vrste, po novem lovili tudi s pomočjo pasti živolovk. Zgolj z rednim lovom, ki so ga izvajali do sedaj, namreč po njihovi oceni naraščajoče populacije teh živali, ki se je v zadnjih desetih letih podvojila ali celo potrojila, ni mogoče več omejiti. Dnevno naj bi glede na številčno stanje odlovili 20 nutrij.

Izdano dovoljenje ministrstva se nanaša izključno na odlov, ki je način lova, pri katerem se divjad ujame živo. Postopanje po odlovu pa bo sledilo priročniku, ki ga je izdala EU za upravljanje invazivnih tujerodnih vrst vretenčarjev in med drugim vključuje tudi vidik dobrobiti posamezne tujerodne invazivne vrste.

Kastelic je način odlova s pastmi živolovkami nedavno pojasnil za N1. “Na podlagi uredbe EU in seznama invazivnih vrst je bil narejen priročnik upravljanja invazivnih tujerodnih vrst vretenčarjev s posebnim poudarkom na dobrobiti živali. V tem priročniku so obravnavane vse metode, vključno s sterilizacijo in kastracijo. Te ni na listi primernih metod za nutrijo, ampak je na prvem mestu ujetje in ustrelitev in ne kakšen drug način usmrtitve, na primer z injekcijo ali kloroformom,” je povedal Kastelic. “Ustrelitev v glavo je najbolj humana, ker žival niti ne ve, da umre. Sterilizacija je neprimerna in verjetno tudi nezakonita, saj ko invazivno tujerodno vrsto odstranimo iz narave, je po predpisih ne smemo vrniti v naravo,” pravi Kastelic in opozarja na zavajajočo navedbo iz peticije, da so v Trstu problem nutrij omejili s sterilizacijo. V Miljah so res sterilizirali več deset nutrij, a to večjega vpliva na populacijo ni imelo, saj nutrije na tisto območje prihajajo tudi od drugod, tudi iz Slovenije. V sosednjih italijanskih občinah populacijo zmanjšujejo tako, da nutrije ulovijo v pasti in ustrelijo ali zaprejo v neprodušne zaboje in tako zadušijo.

V krajinskem parku še vedno razmišljajo tudi o možnosti, da bi se nutrije po odlovu uporabljalo za prehrano drugih živali. “Ko bodo znani rezultati patoloških raziskav na veterinarski fakulteti, pričakujemo, da bomo lahko začeli z administrativnimi postopki, ki bodo omogočili dajanje mesa nutrij v promet za prehrano živali. Preliminarni rezultati so vzpodbudni, saj je bilo ugotovljeno, da ni ovir, da se meso nutrij ne bi moglo dajati na trg,” je razložil Kastelic.

Nameravani odlov nutrij na območju krajinskega parka Ljubljansko barje je v delu javnosti naletel tudi na odzive neodobravanja in pozive k podpisu peticije “proti poboju nutrij”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje