Luka Mesec: Če trgovci namenoma zadržujejo goriva, jih je treba sankcionirati

Slovenija 20. Jun 202215:59 > 16:18 4 komentarji
Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec poudarja, da je prva vladna prioriteta vzpostavitev zadostnih zalog goriva na slovenskih črpalkah in ohranitev stabilnosti cen. Če se bo izkazalo, da naftni trgovci pred torkovo podražitvijo namenoma zadržujejo pogonska goriva, pa pravi, da jih je treba najostreje sankcionirati.

Na dogajanje ob pomanjkanju goriva na bencinskih črpalkah po državi se je ob robu obiska v Mariboru odzval tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Po njegovih besedah je prva prioriteta vlade, da vzpostavi zadostne zaloge goriv na slovenskih črpalkah in ohrani stabilnost cen.

“To, da cene rastejo, bo predstavljalo problem za vse. Za ljudi, ki bodo morali seči globlje v denarnico, marsikoga pa bo še bolj potisnilo v finančne in socialne težave, za gospodarstvo, konec koncev pa se bodo višje cene goriv prelile tudi v višje cene hrane, višje cene izdelkov, višje produkcijske cene… Prioriteta je cene zadržati,” je poudaril.

Kot je dodal, so danes s predstavniki sindikatov govorili o tem, da je treba prioritetno v kolektivni pogodbi poskrbeti, da bodo plačila prevoza na delo in plačila malice sledila podražitvam na trgu. “Da se ljudje vozijo v službo, in bodo zdaj morali plačati pol več, se bo moralo poznati tudi na plačilnih listah. Če rastejo cene, morajo rasti tudi plače,” je poudaril.

Glede špekulacij, da naj bi naftni trgovci pred torkovo podražitvijo namenoma zadrževali pogonska goriva, pa je Mesec dejal, da jih je treba v tem primeru najstrožje sankcionirati. “To pomeni, da izkoriščajo krizo za lasten dobiček in ljudi potiskajo v revščino, da bi med krizo sami kovali dobičke. To ni samo nepošteno, to je moralno zavržno in to je treba najostreje sankcionirati,” je bil jasen minister.

Vlada je v ponedeljek popoldan sporočila, da bo s torkom zunaj avtocest najvišja dovoljena maloprodajna cena 95-oktanskega bencina 1,755 evra, dizelskega goriva pa 1,848 evra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje