Usoda vodstva Levice bo znana v kratkem, Golob in Mesec sta se že slišala

Slovenija 25. Apr 202215:27 > 17:29 3 komentarji

Ker je Levica na nedeljskih volitvah dobila le pet poslanskih mandatov, kar je močno pod pričakovanji, je koordinator stranke Luka Mesec nemudoma napovedal, da bosta tako on kot celotni izvršni odbor svetu stranke ponudila odstop. Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je danes sporočil, da je svet stranke s ponudbo odstopa že seznanjen, o njej pa bo odločal v prihodnjih dneh. Povedal je še, da se je Mesec danes slišal z zmagovalcem volitev, prvakom Gibanja Svoboda Robertom Golobom.

Stranka Levica je na nedeljskih parlamentarnih volitvah prejela 4,39 odstotka glasov oziroma pet poslanskih mandatov. To pa pomeni, da je bil rezultat stranke precej slabši kot pred štirimi leti, ko je dobila devet poslanskih mandatov. Na marčnem kongresu so v Levici celo napovedovali, da bodo izkupiček iz leta 2018 za 30 odstotkov izboljšali.

Koordinator Levice Luka Mesec razočaranja nad izidom nedeljskega glasovanja ni skrival; dejal je, da je rezultat bistveno pod pričakovanji in je slab. Kmalu po zaprtju volišč je napovedal, da bosta tako on kot celotni izvršni odbor svetu stranke ponudila odstop. Kdo vse so člani izvršnega odbora, v stranki sicer ne želijo razkriti, iz statuta pa je razvidno, da je članov 12.

Bo Levica del nove koalicije?

Matej T. Vatovec je sporočil, da je izvršni odbor stranke na današnji seji potrdil, da bo kolektivno ponudil odstop, svet stranke pa je s tem že seznanjen. “Svet stranke bo o tem odločal in razpravljal v naslednjih dneh. To je pomembno tudi za prihajajoča koalicijska pogajanja. Vodstvo stranke namreč mora pri pogajanjih z Gibanjem Svoboda vedeti, ali še uživa zaupanje naših članov in članic ali ne,” je pojasnil.

Levica
Žiga Živulović/Bobo

Vatovec je potrdil, da sta se koordinator Levice Luka Mesec in zmagovalec nedeljskih volitev, prvak Gibanja Svoboda  Robert Golob, danes že slišala in si čestitala za dosežene rezultate na volitvah. “Pogovorila sta se tudi o naših postopkih. Golob nima večjih zadržkov, da se s pogajanji počaka do odločitve sveta stranke. Mislim pa, da je to tudi z našega vidika bolje, kot pa da bi šli na pogajanja brez mandata stranke,” je poudaril Vatovec.

Na vprašanje, ali je Levica naklonjena vstopu v novo koalicijo, je dejal, da si stranka želi delati za dobro ljudi. “V kakšni obliki bo to delala, pa je stvar okoliščin. Golob lahko vlado sestavi z eno stranko ali pa z dvema. Odvisno bo od pogajanj. Ne izključujem nobene možnosti, seveda pa si želimo predvsem pristopiti k tem pogovorom in tvorno najti skupno rešitev.” Vatovec torej ni izključil niti možnosti, da bi bila Levica zunajkoalicijska partnerica, kot je bila v času vlade Marjana Šarca.

Prvak stranke Gibanja Svoboda je sicer napovedal, da bo koalicijo poskusil sestaviti s strankama SD in Levica. Po napovedi odstopa vodstva Levice je Golob včeraj za N1 dejal,  da ne želi posegati v delovanje drugih strank, da pa sta se z Mescem doslej dobro razumela. “Med predvolilno kampanjo sva bila skupaj na soočenjih in velikih razlik nisem zaznal. Glede prioritet smo se lepo ujeli. Srčno upam, da se v Levici odločijo, da bo stranka tvorno sodelovala v koaliciji. Če se bodo tako odločili — in upam, da bodo to storili hitro — se veselim vseh njihovih kadrov, ne samo ministrov,” je komentiral Golob.

Tudi več drugih vidnih članov Gibanja Svoboda nam je danes dejalo, da se zavzemajo za oblikovanje koalicije, v kateri bosta tako SD kot Levica. To bi pomenilo, da bi imela prihodnja levosredinska vlada v parlamentu bolj trdno večino, želijo pa tudi uresničiti predvolilno napoved, da naj bi sestavili koalicijo z vsemi strankami KUL, ki bodo prišle v parlament. Zato naši sogovorniki iz Gibanja Svoboda upajo, da bodo v Levici sprejeli odločitev, da se pridružijo novi koaliciji.

Glavni tajnik SD Dejan Levanič pa je v današnjem N1 STUDIU dejal, da bi bil vstop Levice v koalicijo resen signal, da je ta pripravljena prevzeti odgovornost.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje