Kako bo Luka Mesec pomiril levo krilo stranke

Slovenija 03. Jun 202305:51 4 komentarji
Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO

Stranka Levica bo na kongresu v Celju začela volitve sveta stranke, ta pa bo nato izvolil koordinatorja. Pričakovati je, da bo to še zadnjič postal Luka Mesec, ki napoveduje, da bo stranko spravil v formo, ko bo lahko preživela njegov sestop z mesta koordinatorja. Ni pa še povsem jasno, kakšno podporo bodo na kongresu dobili pozivi k oblikovanju levega krila stranke. Kako nanje odgovarja Mesec?

Na kongresu v Celju bo najmanjša koalicijska stranka Levica razpravljala o svoji nadaljnji poti, ki jo je leta 2014 s presenetljivim prebojem v državni zbor začela še kot koalicija Združena Levica. Že vse od takrat jo sicer kot koordinator vodi Luka Mesec, ki jo je lani prvič popeljal tudi v vlado pod vodstvom Roberta Goloba in Gibanja Svoboda.

Na za javnost odprtem delu kongresa bodo začeli volitve neposredno voljenega 25-članskega sveta, sledila pa bo tridelna panelna razprava, v kateri bodo med drugim sodelovali Mesec, ki je tudi minister za delo, ministrica za kulturo Asta Vrečko in minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Spregovorili bodo predvsem o delu na omenjenih področjih.

Volitve bodo potekale na daljavo in bodo izpeljane v sedmih dneh z možnostjo podaljšanja za dodatnih sedem dni, če kvorum ne bi bil izpolnjen. Svet stranke bo nato na ustanovni seji izvolil izvršni odbor ter koordinatorja in namestnika koordinatorja.

Mesec je že napovedal, da se bo podal po še en mandat na čelu Levice, drugi morebitni kandidati za to funkcijo pa se za zdaj še niso pojavili, je pred kongresom povedal za STA. Sedanja namestnica koordinatorja Asta Vrečko je za N1 že podprla Meščevo kandidaturo in dodala, da se bo tudi sama ponovno potegovala za mesto njegove namestnice. Mesec sicer napoveduje, da bo to njegov zadnji mandat na čelu Levice.

Koliko somišljenikov ima Miha Kordiš in “njegovo” levo krilo?

Za prihodnji dve leti si je koordinator Levice zastavil dva cilja, in sicer, da stranka stvari, ki jih obljublja od vstopa v politiko, tudi izpolni, in da stranko spravi v “formo, ko bo lahko preživela moj sestop z mesta koordinatorja”. Stranka se bo namreč na naslednje volitve najverjetneje podala z drugim koordinatorjem, saj mandati članov vodstva stranke trajajo dve leti.

Na kongres se Mesec podaja s pozivom članstvu Izpolnimo obljube, s čimer želi spomniti, da so se kot stranka z vstopom v vlado zavezali, da bodo projekte, kot so denimo gradnja stanovanj, dolgotrajna oskrba in področje kulture, premaknili z mrtve točke, na kateri so zadnjih 30 let.

“Bistveno za to, da lahko te projekte končamo, pa je, da članstvo razume, da so to obljube, ki smo jih dali, da je to mandat, ki ga moramo izpolniti, da pridobimo zaupanje volivcev za nadaljevanje dela,” poudarja Mesec.

Miha Kordiš
Borut Živulović/BOBO

Pred kongresom je iz dela članstva s poslancem Miho Kordišem na čelu slišati pozive k oblikovanju tako imenovanega “new deala” v stranki, torej novega dogovora o pozicioniranju stranke na levem delu političnega parketa, in napovedi o snovanju levega krila stranke.

Stranka se je namreč po Kordiševi oceni v zadnjem letu, ko je v vladi, premaknila precej proti sredini, zato “moramo med aktivistično željo in politično realnostjo splesti skupno pot”.

Koliko članov vsebuje levo krilo, Kordiš ni želel razkriti. Dejal je le, da so se zbrali v velikem številu, da je zraven del poslanske skupine, nekaj sodelavcev na ministrstvih in pa pestra paleta prepoznavnih ter aktivnih članov in članic na terenu, a imen prav tako ni razkril. Za dodatna pojasnila pred kongresom za N1 ni bil dosegljiv.

Mesec: S podporo ne bo problema

Mesec je kljub očitkom prepričan, da s “podporo politiki, ki jo vodi, ne bo problema”. Tudi navedbe o premiku Levice na sredino zavrača, saj da je “stranka vedno bila na levi in nikoli ni šla nikamor”. Ocenjuje sicer, da očitki ne letijo na delo, saj stranka v vladni koaliciji izpolnjuje svoj program.

“Gre za občutek, ki izhaja iz tega, da so ljudje vajeni Levice kot glasne opozicijske stranke, ki pa je zdaj v drugačni, koalicijski vlogi in seveda se temu primerno tudi drugače obnaša,” meni. Razpravo o nadaljnji poti stranke je tako pričakovati predvsem na za javnost zaprtem delu kongresa.

Na kongresu se bodo tako morali pogovoriti predvsem o tem, kakšni so učinki delovanja Levice, dodaja Mesec. V stranki sicer ni slišati pozivov, da bi morala Levica zapustiti vlado, kar Mesec razume kot oceno, da v vladi zadovoljivo izpolnjujejo svoj program. Verjame tudi, da bodo do konca mandata izpolnili večino tega, kar so zapisali v koalicijsko pogodbo, kjer je po njegovih besedah zelo jasen odtis programa najmanjše koalicijske stranke.

Prepričan je tudi, da je bila odločitev za vstop v vlado edini smiseln korak, pa tudi nujen za prihodnost in razvoj stranke, ki bo prihodnje leto zabeležila desetletnico svojega obstoja.

Poslanci Levice sicer nekaterim vladnim rešitvam še vedno nasprotujejo, zlasti s področja obrambe in zdravstva. A večjih napetosti v koaliciji zaradi teh različnih pogledov doslej ni bilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje