Madžarska kupila nepremičnine v Lendavi, zakaj Slovenija o tem ni nič vedela

Slovenija 16. Feb 202311:28 > 13:14 7 komentarjev
Nepremičnina v Lendavi, ki jo je kupila Madžarska
Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost/FACEBOOK

Madžarska je leta 2019 v Lendavi kupila nepremičnine in jih predala v brezplačno uporabo Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti. Madžarsko zunanje ministrstvo bi moralo za vpis lastništva od slovenskega ministrstva pridobiti potrdilo o ugotovljeni vzajemnosti, a tega ni storilo, Slovenija pa tega ni zaznala. Za nakup in predvidene konzularne dejavnosti v prostorih organizacije je izvedela šele januarja, ko je prejela vprašanja novinarjev Oštra. Zunanje ministrstvo je na pogovor že poklicalo madžarskega veleposlanika Andorja Ferenca Davida, po neuradnih informacijah N1 pa ga bo na pogovor poklicalo še enkrat.

V več kot sto let stari meščanski hiši na Glavni ulici 7 v Lendavi je lani dobila svoje prostore krovna organizacija madžarske manjšine v Sloveniji Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS).

Nepremičnine na tem naslovu je leta 2019 za 750 tisoč evrov kupilo madžarsko zunanje ministrstvo, jih prenovilo, lani pa jih je PMSNS za nedoločen čas predalo v brezplačno uporabo, poroča Center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji Oštro.

V pogodbi o uporabi, ki jo je madžarska vlada julija lani sklenila z manjšinsko organizacijo, je določeno, da mora madžarski konzularni službi omogočiti brezplačno uporabo reprezentančnega prostora.

Kot smo poročali, se je takratnega odprtja Hiše pomurske madžarske skupnosti z madžarsko predsednico Katalin Novák udeležil tudi nekdanji predsednik Borut Pahor.

Borut Pahor in madžarska predsednica Katalin Novák
Borut Pahor/TWITTER

Slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je za madžarski nakup v Lendavi izvedelo šele 11. januarja, ko je prejelo vprašanja novinarjev Oštra. Dotlej je bilo madžarsko lastništvo že dobra tri leta vpisano v zemljiško knjigo. Na zunanjem ministrstvu prav tako niso vedeli, da je v prostorih manjšinske organizacije predvidena tudi občasna konzularna dejavnost.

Preberite še: Madžarska predsednica za prvi uradni obisk izbrala Slovenijo

Madžarsko zunanje ministrstvo bi moralo za vpis lastništva od slovenskega ministrstva pridobiti potrdilo o ugotovljeni vzajemnosti, a tega ni storilo. Po zakonu o ugotavljanju vzajemnosti lahko tuja država namreč pridobi lastninsko pravico na slovenski nepremičnini, če predloži potrdilo o ugotovitvi vzajemnosti, ki ga izda ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Toda madžarsko zunanje ministrstvo potrdila ni pridobilo, slovenske institucije pa tega niso zaznale.

Na spodnji fotografiji je na levi viden nekdanji sedež Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti na Glavni ulici 124 v Lendavi, na desni pa novi prostori na Glavni ulici 7. Fotografijo s pripisom je na Facebooku objavila Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost:

Prostori Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost
Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost/FACEBOOK

V stavbi tudi poslanska pisarna

Zunanje ministrstvo je Madžarsko zato zaprosilo za dodatna pojasnila in madžarskega veleposlanika v Ljubljani Andorja Ferenca Davida poklicalo na pogovor. Veleposlanik je sicer za Oštro pojasnil, da ne veleposlaništvo ne generalni konzulat v Lendavi ne opravljata diplomatske oziroma konzularne dejavnosti.

Po neuradnih informacijah N1 naj bi ministrstvo za zunanje in evropske zadeve madžarskega veleposlanika še enkrat poklicalo na pogovor, da razjasni vse okoliščine. 

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve so za Oštro potrdili, da lahko tuja država v Sloveniji kupi nepremičnine le za potrebe opravljanja diplomatsko-konzularnih dejavnosti, za vpis lastništva pa mora pridobiti njihovo soglasje. Tolmačenje relevantnega člena zakona o ugotavljanju vzajemnosti so preverili tudi pri državnem odvetništvu, kjer so njihovo interpretacijo potrdili.

Po madžarskem nakupu nepremičnin se je v poslansko pisarno na Glavno ulico 7 lani preselil tudi poslanec Ferenc Horvath, sicer predsednik PMSNS. Najemnino zanjo plačuje državni zbor, a tudi tam niso vedeli o madžarskem lastništvu prostorov, ki jih plačujejo. Aneks k najemni pogodbi so namreč sklenili s PMSNS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje