Svetlani Makarovič bodo Prešernovo nagrado vrnili na letošnji proslavi

Kultura 26. Jan 202320:29 9 komentarjev
Svetlana Makarovič
Borut Živulovič/BOBO

Pesnica Svetlana Makarovič bo sprejela Prešernovo nagrado za življenjsko delo, ki jo je pred 23 leti zavrnila, ko jo je poleg nje prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik, ki se sooča z več obtožbami o spolnih zlorabah. Pesnici bodo nagrado izročili na letošnji podelitvi Prešernovih nagrad 7. februarja.

Pesnica Svetlana Makarovič bo sprejela Prešernovo nagrado za življenjsko delo, ki jo je pred 23 leti zavrnila, saj jo je prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik.

Papež o zlorabah patra Rupnika: Zame je bilo to presenečenje in rana

“Ko bodo nagrade podeljene, bom prišla na oder in povedala eno pesem, saj je v moji poeziji moja moč,” je pesnica o izročitvi Prešernove nagrade povedala v izjavi za 24ur.

Da se Prešernova nagrada Svetlani Makarovič lahko izroči, je prek družbenih omrežij v torek sporočila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Kot je zapisala, so na ministrstvu v Arhivu RS preverili, da je umetnica ni prevzela, zato je v skladu z zakonom to mogoče.

Ministrstvo preverilo, Svetlani Makarovič lahko vrnejo Prešernovo nagrado

Svetlana Makarovič je Prešernovo nagrado zavrnila leta 2000, ker jo je prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik. Ob aferi Rupnik se je pojavilo tudi vprašanje, kako postopati z nagrado. Svetlana Makarovič je izrazila pričakovanje, da ji jo bo država letos vrnila.

Svetlana Makarovič pričakuje, da ji bodo Prešernovo nagrado v celoti vrnili

“Takoj po tem, ko sem to nagrado v celoti zavrnila, sem vrnila tudi častni znak svobode predsedniku države Milanu Kučanu s pripombo, da mi ta znak ničesar več ne pomeni, ker je prišlo do zlorabe Prešernove nagrade, ko si je Rimskokatoliška cerkev ugrabila in zlorabila nagrado s tem, da je razbila sam statut te nagrade. To sem sprejela kot žalitev mene kot osebe in mojega umetniškega opusa,” je pred dnevi povedala za STA.

Asta Vrečko: Rupnik naj vrne Prešernovo nagrado

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje