“Manca Košir me je naučila lekcijo o izgubljenih priložnostih” (VIDEO)

Slovenija 03. Maj 202418:04 1 komentar

Medijski, intelektualni in kulturni svet se v Sloveniji poslavlja od novinarke in publicistke Mance Košir, ki je umrla v 77. letu starosti. V N1 podkastu, ki bo objavljen jutri, sta gosta novinarka in dnevna urednica oddaje 24 ur na POP TV Metka Majer in odgovorni urednik časopisa Večer Matija Stepišnik spregovorila o tem, kako ju je zaznamovala.

Po smrti novinarke in publicistke Mance Košir se mnogi poslavljajo od nje. Ker je Košir zaznamovala študijski proces generacij novinark in novinarjev, pa tudi slovensko medijsko krajino, so v tokratnem N1 podkastu nekaj minut namenili tudi spominu na njo.

Novinarka in dnevna urednica oddaje 24 ur na POP TV Metka Majer je delila zgodbo, ki je zanjo, kot je dejala, precej boleča. “Bila sem ena prvih generacij, ki jih Manca ni več učila. Ne glede na to, da me nikoli ni učila in je pravzaprav osebno ne poznam, sem bila njena občudovalka že od srednje šole dalje. Občudovala sem jo kot novinarko, publicistko, kot žensko in osebnost. Na začetku zveze z zdajšnjim partnerjem, pred več kot desetletjem, sem mu povedala, kako občudujem Manco Košir. Za moj prvi rojstni dan, ki sva ga praznovala skupaj, mi je nato prinesel knjigo, v njej je bila vizitka z njeno telefonsko številko in pripisom: Pokliči me,” je povedala Majer in dodala, da je partner Manco Košir pred tem obiskal na domu ter ji povedal, da ima novo dekle, ki je njena velika občudovalka in bi jo rada spoznala.

“Meni je bilo to izjemno lepo darilo, vendar me je spravilo v stisko. Mislila sem, kaj bi kratila čas Manci Košir, zato sem mesece prestavljala, da bi to naredila. Potem sem večkrat v življenju, kadarkoli sem na njo naletela, mislila, saj jo bom nekoč nekje srečala in ji bom povedala, da se ji res zahvaljujem za to, da je bila pripravljena sprejeti neko punco s faksa. Tega potem nisem naredila. Zame je to danes lekcija o izpuščenih priložnostih in hkrati o hvaležnosti, da je bila to pripravljena narediti. To je zame poduk za naprej, da se takšnih priložnosti ne izpusti,” je dejala Metka Majer.

Odgovorni urednik časopisa Večer Matija Stepišnik pa je poudaril, da je Manca Košir ženska, ki se je na različne načine močno podpisala pod prostor in čas, ki ga živimo. Ne samo v novinarstvu, prek katerega jo je spoznal. “Od informativnega dneva, ko je pred nami stala Manca Košir – prvo ime novinarske katedre – in takrat mladi Marko Mirosavljević, ki je bil asistent. Na neki način je bila Manca Košir dolga leta obraz novinarstva na ljubljanski Fakulteti za družbene vede. Bila je zelo karizmatična, bila je “frajerka.” Predvsem, kar je naredila za bralno kulturo, za spodbujanje branja, mišljenja, uporabe uma, je res vredno enega velikega in globokega poklona. Zdelo se mi je fantastično, ko je včeraj njena hčerka Tina Košir napisala, naj jim ne izrekajmo sožalja, dajmo raje slaviti njeno življenje. En bralec mi je ob včerajšnji objavi z naslovom Umrla je Manca Košir napisal elektronsko sporočilo, da je mogoče naslov, ki smo ga objavili v članku, napačen in da bi morali napisati Živela je Manca Košir.”

Video posnetek s poklonom Manci Košir lahko pogledate na vrhu članka.

Celoten podkast, v katerem so govorili o politiki, pa boste lahko poslušali jutri na N1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje