Mandatno-volilna komisija se je seznanila z odstopom ustavnega sodnika Pavčnika

Slovenija 02. Jun 202209:58 0 komentarjev
Marijan Pavčnik
Borut Živulovič/Bobo

Mandatno-volilna komisija se je seznanila z odstopom sodnika ustavnega sodišča Marijana Pavčnika. V odstopu je Pavčnik predlagal, da bi delo opravljal do 31. decembra.

Mandatno-volilna komisija državnega zbora se je seznanila z odstopom sodnika ustavnega sodišča Marijana Pavčnika ter za odločanje v DZ pripravila sklep o razrešitvi. Njegovo razrešitev je v skladu z 19. členom zakona o ustavnem sodišču v ponedeljek predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič predlagal predsednik republike Borut Pahor. Pavčnik je zahtevo po predčasni razrešitvi funkcije ustavnega sodnika podal na upravni seji ustavnega sodišča, 16. maja, s predlogom, da bi delo opravljal do konca letošnjega leta.

K razpravi o tej točki se sicer danes ni prijavil nihče od navzočih, sklep pa so podprli soglasno.

Ko bo predsednik republike prejel sklep državnega zbora o Pavčniki razrešitvi, bo podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatk in kandidatov za sodnika ustavnega sodišča. Predsednik republike bo postopek izbire kandidatov vodil v času in na način, da bi državni zbor o novem sodniku ali sodnici ustavnega sodišča odločil pred koncem leta 2022, so sporočili iz urada predsednika republike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!