Manj zanimanja za klimatske naprave, vseeno se boste za montažo načakali

Slovenija 10. Jul 202320:14 1 komentar
KLIMATSKA NAPRAVA
PROFIMEDIA

Visoke temperature in vročinski valovi se znova odražajo pri nekoliko povečanem povpraševanju po klimatskih napravah. Čakalna doba za montažo klimatske naprave se je tudi letošnjo poletno sezono podaljšala, čeprav je bilo povpraševanje v preteklih letih, kot ugotavljajo mnogi ponudniki, veliko večje kot letos. Kakšne so trenutne razmere na trgu klimatskih naprav?

Slovenijo je te dni zajel nov vročinski val. Ob temperaturah, ki se gibljejo okoli 35 stopinj Celzija in se hitro zažrejo tudi v notranjost stanovanj, je ena izmed prvih misli marsikoga naložba v klimatsko napravo. Toda če bi želeli prostore ohladiti že v tem vročinskem valu, ste morda nekoliko pozni.

Ponudniki klimatskih naprav namreč tudi letos beležijo nekoliko povečano povpraševanje, zaradi česar je treba na montažo klimatske naprave trenutno čakati v povprečju od dva do tri tedne. Z nekaj sreče vas bodo monterji obiskali v roku enega tedna, vendar je to odvisno od lokacije in drugih pogojev.

Kljub standardnemu poletnemu povečanju povpraševanja pa praktično vsi ponudniki klimatskih naprav letos ne beležijo tako drastičnega povečanja kot v preteklih letih. Lani je bilo tako treba ob začetku poletne sezone na montažo klimatske naprave čakati okoli meseca dni ali več.

Več dejavnikov spremenjenega povpraševanja

Razlogov za manjše poletno povpraševanje je, kot ugotavljajo ponudniki, več. Od vremenskih pogojev do spremenljivih razmer na energetskih trgih.

“Temu, da je letos povpraševanje v poletnih mesecih slabše kot pretekla leta, botruje več dejavnikov. Med drugim tudi to, da je poletje za zdaj vremensko takšno, da je veliko deževnih in manj občutno dolgih vročih obdobij,” pojasnjuje eden izmed ponudnikov klimatskih naprav.

Drugi izmed dejavnikov, ki ga je zaznalo več ponudnikov, je tudi ta, da so ljudje že v jesenskem času opravili nakup inverterske klimatske naprave, ki služi tudi za namene ogrevanja stanovanj. Glavni razlog za takšen trend so bile negotove cenovne razmere na trgu zemeljskega plina.

Ob tem ponudniki opažajo še, da so se nekoliko spremenile tudi navade potrošnikov. Ti namreč z nakupom in montažo čedalje redkeje čakajo na zadnji trenutek, ko se vročina že začne.

Povpraševanje manjše tudi za tretjino

V manjši meri na povpraševanje vpliva tudi dejstvo, da si je velik del ljudi klimatske naprave že priskrbel v zadnjih letih. Čeprav ta dejavnik občutnejšega vpliva po mnenju enega izmed ponudnikov na povpraševanje vendarle nima. Naprava se namreč menja na vsakih 10 do 15 let in zato povpraševanje, kar se tega vidika tiče, kroži bolj kot ne enakomerno, je pojasnil.

Na zmanjšanje povpraševanja pri posameznih ponudnikih nekoliko vpliva tudi večje število podjetij, ki so v zadnjih letih začela ponujati klimatske naprave z montažo, s čimer so se potrošniki tudi nekoliko bolj razpršili po trgu.

Sicer pa nekateri ponudniki ocenjujejo, da je zaradi vseh dejavnikov povpraševanje v tem delu poletne sezone približno 30 odstotkov manjše kot v enakem obdobju lani.

KLIMATSKA NAPRAVA
PROFIMEDIA

Kot omenjeno, so v zadnjih letih med potrošniki postale zelo priljubljene inverterske klimatske naprave, ki so veliko bolj varčne od t. i. “on/off” klimatskih naprav, ob tem pa tudi veliko bolje grejejo. V zadnjih letih je bilo povpraševanje po teh klimatskih napravah zelo veliko, v zadnjem času pa se nekoliko ustavlja.

Inverterska klimatska naprava deluje konstantno in vzdržuje želeno temperaturo v prostoru, zato je tudi energetsko manj potratna kot on/off klimatska naprava, ki samodejno ne zna uravnavati temperature, je pojasnil eden izmed ponudnikov klimatskih naprav.

Cene podobne kot lani

Cene klimatskih naprav so letos podobne lanskim, se pa sicer vsako leto v povprečju povišajo za nekaj odstotkov. Nekoliko občutnejše skoke od običajnih povišanj cen so ponudniki beležili le lansko leto. Cene za invertersko klimatsko napravo z montažo se letos v povprečju gibljejo med okoli 700 in 1.000 evri.

Tudi zaloge klimatskih naprav so za zdaj pri vseh ponudnikih zadostne. Kot omenjeno, se časovno ozko grlo ustvarja predvsem pri izvedbi montaže naprav.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje