Kako dolgo boste čakali na klimatsko napravo?

Slovenija 11. Jul 202218:04 4 komentarji
klimatska naprava
PROFIMEDIA

Zaradi visokih temperatur je povpraševanje po klimatskih napravah močno naraslo. Na montažo je treba ponekod čakati tudi več kot en mesec. Če jo boste naročili danes, se boste lahko z njo v najboljšem primeru hladili šele konec meseca. "Ljudje se vedno odločijo za nakup klimatske naprave, ko jim je vroče," nam je povedal eden od prodajalcev.

Slovenijo je konec junija zajel vročinski val, ki je s sabo prinesel tudi visoke temperature. V Vipavi se je na primer živo srebro povzpelo do 38 stopinj Celzija, kar je nov slovenski junijski rekord. Po krajši ohladitvi nas v naslednjih dneh čaka nov vročinski val, ko bi lahko temperature več dni zapored presegle 35 stopinj Celzija, kakšen dan tudi 40.

Če boste klimatsko napravo naročili danes, vam bo v naslednjih dneh vroče

Ob visokih temperaturah je v trgovinah in pri pooblaščenih monterjih več povpraševanja po klimatskih napravah. Vendar vam to v naslednjih dneh ne bo pomagalo, saj je treba za montažo ponekod čakati tudi več kot en mesec. V najboljšem primeru bo vaš dom ohlajen čez 14 dni, v najslabšem šele v drugi polovici avgusta.

V podjetju LMT so pojasnili, da je treba na montažo, če bi jo naročili danes, čakati do sredine avgusta. “Tako kot se dvigajo temperature, se dviga povpraševanje,” so povedali za N1 in dodali, da tisti, ki klimatsko napravo res potrebujejo, to naročijo do prvega maja. Po tem datumu pa je vse odvisno od tega, kako visoke so temperature.

V podjetju Atlas Trading odgovarjajo, da je treba trenutno na montažo čakati tri tedne, malenkostna odstopanja so glede na regijo, v kateri živite. “Ljudje se vedno spomnijo, da potrebujejo klimo, ko jim je vroče. Redki se spomnijo, da jo bodo poleti potrebovali, in si to uredijo pred sezono,” so dejali in dodali, da se povpraševanje poveča, ko se zvišajo tudi temperature.

Novembra bi na klimatsko napravo čakali le dva dni

Če bi jo naročili novembra, bi na monterje čakali le dva dni, so nam povedali v podjetju Prava klima. Zdaj je povpraševanje veliko večje. “Trenutno se od naročila do montaže čaka minimalno tri tedne. Odvisno od regije, na Štajerskem še malo dlje, ker je tam malo manj monterjev,” so dodali.

Za klimatsko napravo boste skupaj z montažo v povprečju odšteli najmanj 700 evrov. V stanovanjih z večjo kvadraturo potrebujete močnejšo napravo, ki je tudi dražja. Veliko cenejše so prenosne klimatske naprave – dobite jo že za 200 evrov, vendar so energetsko manj učinkovite, saj morate odvod toplega zraka urediti skozi priprto okno.

Če boste klimatsko napravo naročili v eni od ljubljanskih trgovin Merkur, boste na montažo čakali od treh tednov pa vse do enega meseca. Tudi pri njih je povpraševanje zdaj, ko so temperature višje, močno poraslo. V Harvey Normanu so za N1 povedali, da je treba trenutno na montažo čakati od 10 do 14 delovnih dni.

klima
PROFIMEDIA

V Mercator Tehniki pravijo, da je obdobje čakanja na montažo klimatske naprave odvisno od regije, v Ljubljani je trenutno čakalna doba približno 45 dni, v povprečju pa se na montažo čaka od 4 do 6 tednov. “Letos so kupci po klimatskih napravah v M Tehniki povpraševali že bistveno prej kot prejšnja leta oziroma so klimatske naprave kupovali vse leto. Opažamo pa, da je v času vročinskega vala povpraševanje povečano in posledično je takrat več tudi nakupov,” so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje