Prihaja marčevska pokojnina: upokojenci bodo tokrat dobili manj

Slovenija 26. Mar 202410:15 18 komentarjev
Redna uskladitev pokojnin
Foto: PROFIMEDIA

Upokojenci bodo v četrtek prejeli nekaj evrov nižje izplačilo kot februarja. Februarja so namreč poleg pokojnine dobili še poračun za januar, tokrat pa tega poračuna ne bo.

Pokojnine so se februarja redno uskladile, upokojenci pa so na račune dobili nekoliko višje pokojnine kot januarja. Poleg tega so prejeli še poračun za januar.

Višje pokojnine so upokojenci dobili že januarja, in sicer je bil dvig takrat precejšen, saj so se delno uskladile za 8,2-odstotka. Upokojenec s povprečno pokojnino je tako januarja prejel okoli 67 evrov več v primerjavi z oktobrom, februarja pa še dodatnih pet evrov več. Upokojenci so februarja dobili tudi poračun za januar v višini 0,6 odstotka (gre za razliko med redno februarsko in delno januarsko uskladitvijo: 8,8 – 8,2 = 0,6).

Poračun za januar je bil v isti višini kot dvig februarske pokojnine, pri povprečni pokojnini je torej znašal okoli pet evrov. Vse skupaj je tako upokojenec s povprečno pokojnino februarja prejel okoli deset evrov višje nakazilo kot januarja.

Ta mesec nekaj evrov manj

Pri marčevski pokojnini, ki bo izplačana v četrtek, 28. marca, pa bo izplačilo pri povprečni pokojnini manjše za pet evrov, kolikor je februarja znašal poračun za januar.

V spodnji tabeli smo za izračun vzeli upokojenca, ki prejema povprečno pokojnino. Po podatkih Zpiza je ta lani znašala 823 evrov. Dodali pa smo tudi primer, ko upokojenec prejema tisoč evrov pokojnine.

(Če se vam tabela ne prikaže takoj, počakajte nekaj trenutkov.)

Že zadnja dva meseca lanskega leta so bile pokojnine nekoliko višje, in sicer za 1,8 odstotka. Upokojenske organizacije so namreč pozivale k izredni uskladitvi pokojnin, vlada pa je na koncu privolila – kot je to poimenovala – v povečan del prejemkov za november in december 2023.

Preberite tudi, koliko regresa bodo letos dobili upokojenci in kdaj so datumi izplačil pokojnin v letu 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje