Mariborska livarna Maribor gre znova v prodajo

Slovenija 23. Mar 202311:01 1 komentar
Mariborska livarna Maribor
Foto: Miloš Vujinović/Bobo

V kratkem se bo predvidoma začel ponovni prodajni postopek družbe Mariborska livarna Maribor (MLM), za kar si je nekdanja Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) večkrat neuspešno prizadevala. Sedaj pa naj bi se nemški finančni sklad Mutares, ki je maja lani prevzel Cimos, ogrel za nakup dejavnosti MLM, danes piše časnik Dnevnik.

MLM ima v središču Maribora v lasti pet hektarjev veliko zemljišče, njegove proizvodne aktivnosti potekajo na približno tretjini zemljišča, a so razpršene po celotni nepremičnini. Po neuradnih podatkih časnika naj bi Slovenski državni holding (SDH), na katerega je po ukinitvi DUTB prešlo lastništvo družbe, od MLM odkupil zemljišče. S tem bi si poplačal terjatev do MLM, ta pa bi poravnav finančne obveznosti.

MLM bi osredotočil dejavnost na enem delu zemljišča in ga najemal ali pa bi ga njegov novi lastnik kupil. Preostali del zemljišča bo SDH poskušal prodati. Tako bo v prodajnem postopku MLM naprodaj le njegova dejavnost, katere temelj predstavlja izdelava sestavnih delov za avtomobilsko industrijo. V SDH naj bi jo bili pripravljeni prodati za en evro, ali bo prevzemnik prevzel približno 350 delavcev in naročila za avtomobilsko industrijo, navaja Dnevnik.

Kakšne načrte imajo z MLM, ki je po navedbah časnika neuradno zašel v rdeče številke, v SDH niso razkrili. “SDH vedno preuči vse možnosti in scenarije s ciljem, da bi družbam v njegovi lasti zagotovil uspešno poslovanje. To vključuje tako možnosti prodaj kot strateških partnerstev z namenom povečevanja vrednosti naložb ob zagotavljanju delovanja družb in ohranjanju delovnih mest,” so povedali za časnik.

SDH je sicer na začetku leta obudil več let staro idejo, da bi se MLM združil z državnim Talumom, kjer bodo v kratkem odpustili 120 delavcev, približno 70 pa so ponudili prezaposlitev znotraj skupine Talum. Toda takšnim načrtom po podatkih Dnevnika niso naklonjeni niti v eni niti v drugi družbi. Bi pa MLM tudi v primeru, da bi ostal v državni lasti oz. se združil s Talumom, najemal zemljišče. V tem primeru proizvodnje, kot je denimo livarna, ne bo možno hitro in zlahka preseliti v Kidričevo, kjer ima Talum proizvodne zmogljivosti, dodaja časnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.