Marinblu znova na tnalu, podjetje trdi, da so žrtev “pristranske medijske gonje”

Slovenija 06. Sep 202215:50
ribič
Denis Sadiković/N1

Odbor DZ za kmetijstvo bo v sredo vnovič razpravljal o podjetju Marinblu. Potem ko so bili poslanci julija kritični, da uprava za varno hrano obrata za pakiranje rib ni zaprla, je kmetijska ministrica Irena Šinko upravi zdaj stopila v bran. Oglasili so se tudi v Marinbluju, kjer DZ očitajo, da jih obravnava na podlagi "pristranske medijske gonje".

Junija je v javnost pricurljala novica o hudem kršenju pravic delavcev in nesprejemljivem ravnanju z živili v obratih za pakiranje rib Marinblu. Zaposleni so za medije spregovorili o slabi higieni, pojavu črvov v proizvodnji, goljufivih praksah, ko naj bi vrnjene ribe po kopanju v mrzli vodi ponovno zapakirali in odpremili na trg.

O dogajanju v Marinbluju so sredi julija spregovorili tudi poslanci na odboru DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pri tem so bili kritični do Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ker naj bi ukrepala prepočasi in ker ni zaprla obrata.

Predsednica odbora Vida Čadonič Špelič, sicer poslanka NSi, je avgusta v zvezi s to temo na ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko naslovila tudi poslansko vprašanje, kdaj in kako bo ukrepala, da ne bo ponovno prišlo do napak uprave, kot so se zgodile v primeru Marinbluja. Čadonič Špelič je ob tej priložnosti ponovno poudarila, da poročilo uprave in izjave zaposlenih v Marinbluju kažejo na slabo higiensko stanje. Poleg tega ni bila zagotovljena sledljivost živil. Zaposleni tujci pa niso poznali delovnih navodil glede osebne higiene in varnosti živil, ki so bila v slovenščini, je dodala.

Uprava za varno hrano bi morala zaradi grožnje varnosti živil in kršitev zakonodaje proizvodnjo začasno prekiniti oz. obrat do odprave nepravilnosti zapreti, je prepričana.

ribič
Denis Sadiković/N1

Šinko je v odgovoru na vprašanje, ki nosi petkov datum, zapisala, da je v primeru Marinblu izvajalec dejavnosti določene pomanjkljivosti odpravil že v času izvedbe izrednega nadzora, ugotovljeno je bilo le, da nima pisnih navodil o izvajanju osebne higiene v jeziku, ki ga tuji delavci razumejo. V zvezi s tem je bila izdana ureditvena odločba, ki je bila izvršena v predpisanem roku, a preverjanja ni bilo mogoče izvesti, saj tuji delavci v obratu niso bili več zaposleni.

Ob kontrolnem pregledu je bilo ugotovljeno, da je izvajalec prenehal z dejavnostjo pakiranja rib in izvaja le distribucijo svežih nepredpakiranih rib oz. ribiških proizvodov. Uprava tudi ni zaznala kršitev glede sledljivosti in morebitnih goljufivih praks, je zapisala ministrica. Poleg tega uradni veterinarji po njenih besedah do nadaljnjega dvakrat tedensko izvajajo pregled higienskega stanja obrata pri vsakem izvozu, izveden je bil tudi dodatni pregled zaradi ugotavljanja morebitnih nepoštenih praks, ki nepravilnosti ni odkril, je nanizala.

Skladno s tem meni, “da je uprava ukrepala ustrezno oz. v skladu z načelom sorazmernosti, ki določa, da morajo inšpektorji opravljati svoje naloge tako, da pri izvrševanju nalog posegajo v delovanje pravnih in fizičnih oseb le v obsegu, ki je nujen za zagotovitev učinkovitega inšpekcijskega nadzora, varovanja javne koristi ter zaščito zdravja in življenja potrošnikov”.

Marinblu zavrača insinuacije

Oglasili so se tudi v podjetju Marinblu. Na odbor so namreč naslovili prošnjo, da jim prisluhne in povabi na sejo. Kot so izpostavili, je treba “zadevo obravnavati na podlagi resničnih dejstev in okoliščin, ne pa na podlagi pristranske medijske gonje”. Poslancem so očitali, da so julija pripravili “reality show” brez njih, pa tudi, da so razpravljali brez poznavanja procesov proizvodnje ter predelave rib in ribjih izdelkov.

Zatrdili so še, da se Marinblu ni nikoli v zgodovini “srečal s črvi in podobnimi organizmi”. “Že osem let imamo vsak teden, redno dvakratno kontrolo veterinarske inšpekcije, saj redno izvažamo in se izdelajo veterinarski certifikati,” so zapisali. Zavrnil so tudi “insinuacije”, da naj bi vnaprej vedeli za inšpekcijske preglede.

Odbor DZ sicer julija ni sprejel nobenih sklepov, v sredo pa naj bi se opredelil do predloga sklepa glede poročila uprave o junijski izvedbi posebnega nadzora v podjetju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.