Matjaž Nemec bi televizijo Nova24 umaknil s kanalov Evropskega parlamenta

Slovenija 24. Sep 202212:57 26 komentarjev
N1, Bobo

Evropski poslanec Matjaž Nemec je pristojne službe v Bruslju pozval, naj televizijo Nova24 umakne s televizijskih kanalov evropskega parlamenta. "Nova24TV je strankarska mašinerija, ki na žaljiv in poniževalen način širi propagando ene stranke, z namenom diskreditiranja političnih nasprotnikov," pravi Nemec in poziva, naj med te kanale uvrstijo POP TV. Evropska poslanka Romana Tomc pravi, da je Nemec pokazal "kako dela levica v Bruslju. Po putinovsko bi odločali, kdo lahko govori in kdo ne."

Evropski poslanec Skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov in član Socialnih demokratov (SD) Matjaž Nemec je pristojne službe v Bruslju pozval, naj televizijo Nova24 umaknejo s televizijskih kanalov Evropskega parlamenta. Gre za interni televizijski program, ki ga v Bruslju lahko spremljajo evropski poslanci. “Morda niste vedeli, Nova24TV je desničarsko “medijsko podjetje”, ki je od ustanovitve 2016 tesno povezano z največjo opozicijsko stranko SDS in nekdanjim premierjem Janezom Janšo. Levji delež kapitala za Novo24 je prišel iz Madžarske v povezavi s premierjem Viktorjem Orbanom ter od številnih članov SDS, tudi Janše osebno,” je zapisal v pozivu, ki ga je naslovil na kvestorja Evropskega parlamenta Marcela Kolajo. Ta je namreč v Bruslju zadolžen za avdio-vizualno opremo evropskih poslancev.

Nemec je dodal, da Nova24 širi lažne novice ter da ne gre za tradicionalno televizijo, ampak za “Janšev aparat za politično propagando”. zato je kvestorja pozval naj Novo24 umakne s programov Evropskega parlamenta, dodal pa prošnjo, naj mednje uvrsti “POP TV, ki je največja in najbolj gledana televizija v Sloveniji”.

Gre sicer za interni televizijski kanal, ki ga lahko spremljajo evropski poslanci in drugi zaposleni v Evropskem parlamentu (EP). Na voljo imajo nekaj mednarodnih programov, na primer Euronews, CNN International in Al Džaziro, ter programe iz posameznih držav članic, večinoma gre za nacionalne televizije ter najbolj gledane in relevantne komercialne programe, med slovenskimi pa lahko spremljajo prvi program nacionalne televizije (RTVS) in Novo24. “Po kakšnem ključu je bila tako selektivno izbrana Nova24, ne vemo in želimo, da pristojni v EP to pojasnijo,” nam je dejal Nemec.

Na njegovo pobudo se je odzvala poslanka Evropske ljudske stranke in članica SDS Romana Tomc. “Matjaž je lepo pokazal, kako dela levica v Bruslju. Po putinovsko bi odločali, kdo lahko govori in kdo ne. Zraven pa bi sprejemali resolucije in direktive o medijski svobodi. Laž in diskreditacija jim nikoli nista bila tuja. Za njih ni meja in ne morale,” je zapisala na Twitterju. Pojasnila je, da je “osnovni namen televizij v pisarnah evropskih poslancev možnost spremljanja razprave v dvorani. “Ker imamo danes na voljo druge načine, TV ekrana najbrž ne uporablja nihče več. Razen nadomestnega poslanca Matjaža, ki bi očitno rad več razvedrilnega programa.”

Nad Nemčevo pobudo ni navdušen niti predsednik SDS Janez Janša, ki je na Twitterju delil zapis: “Mogoče bi pa slovenski poslanci desne provenience končno že lahko vložili pobudo v Evropski parlament, da naj se nemudoma ukine poslanska mesta vseh poslancev, ki jih zasedajo ponosni nasledniki komunizma.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje