Matjažu Nemcu ni uspelo v tekmi za podpredsednika Evropskega parlamenta

Slovenija 11. Jan 202312:06 > 12:36 10 komentarjev
Kongres SD
Borut Živulović/BOBO

Slovenski evropski poslanec Matjaž Nemec je bil eden od kandidatov skupine S&D za podpredsednika Evropskega parlamenta, potem ko je bila s tega mesta zaradi korupcijske afere odstavljena grška evroposlanka Eva Kaili, je za N1 potrdil Nemec. Ob tem je dodal, da mu je bila od kolegov in kolegic s kandidaturo zaupana velika odgovornost. "To kandidaturo si štejem v veliko čast," je dejal Nemec. Kandidat skupine S&D za podpredsednika Evropskega parlamenta je postal Luksemburžan Marc Angel.

Kot je prvi poročal bruseljski portal Politico, je bil slovenski evroposlanec Matjaž Nemec v ožjem izboru kandidatov za mesto podpredsednika Evropskega parlamenta (EP) skupine S&D. Nemec je bil eden od devetih kandidatov za podpredsedniško mesto, znašel pa se je v ožjem izboru sedmih kandidatov z realno možnostjo izvolitve. To so bili: Raphaël Glucksmann, Victor Negrescu, Juozas Olekas, Miapetra Kumpula-Natri, Elena Yoncheva in Marc Angel.

V pisarni Matjaža Nemca so za N1 potrdili, da poročanje portala Politico drži in da je bil Nemec v ožjem izboru kandidatov za enega od 14 podpredsednikov EP. Matjaž Nemec je v izjavi za N1 potrdil, da so ga poslanke in poslanci skupine S&D predlagali za kandidata za podpredsednika Evropskega parlamenta, kar si šteje v veliko čast.

“Že takoj ob prihodu v Evropski parlament so mi kolegi in kolegice zaupali veliko pomembnih nalog, tako znotraj skupine kot tudi v EP, kar potrjuje moje relativno dobro delo, zato si kandidaturo štejem v veliko čast,” je dejal Nemec. Ob tem je dodal, da se mu zdi pomembno, da slovenski politiki, ki delujejo na evropskem parketu, pokažejo, da ima Slovenija velike ambicije, zato se je tudi sam odločil, da sprejme kandidaturo. Po njegovem mnenju je bila Slovenija s to kandidaturo prepoznana kot država, ki ne sledi zgolj politikam EU, ampak je hkrati tudi trden branik evropskih vrednot.

V skupini naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D) so svojega kandidata za podpredsedniško mesto izbirali danes, največ zaupanja pa je dobil Luksemburžan Marc Angel. “Marcu Angelu ob tem iskreno čestitam. To, da sem bil v najožjem krogu favoritov za ta položaj, je po šestih mesecih dela v EP zame res veliko priznanje,” je za N1 povedal Nemec.

Kongres SD
Borut Živulović/BOBO

Podpredsedniško mesto je do začetka decembra zasedala grška evroposlanka Eva Kaili (S&D), ki se je zapletla v eno največjih korupcijskih afer v zgodovini Evropskega parlamenta. Glasovanje o novem podpredsedniku oziroma podpredsednici Evropskega parlamenta bo potekalo v torek v Strasbourgu. Čeprav lahko tudi druge evropske stranke in skupine predlagajo svoje kandidate, je po besedah Matjaža Nemca predlagani kandidat S&D Marc Angel dober kandidat, ki ga bodo poslanci skoraj zagotovo potrdili za podpredsednika Parlamenta.

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je za N1 povedal, da so v stranki ponosni na delo, ki ga je v preteklih mesecih v vlogi evropskega poslanca izkazal Matjaž Nemec. “Vseskozi smo ga v stranki podpirali in spodbujali h kandidaturi za mesto podpredsednika EP, saj ocenjujemo, da se je Matjaž s svojimi izkušnjami, delom ter jasnim zagovorništvom socialdemokratskih vrednost izkazal za odličnega kandidata,” je dejal Prednik.

Čeprav je skupina S&D na koncu za kandidata izbrala Marca Angela, po Prednikovih besedah Nemčeva kandidatura pomeni velik doprinos socialdemokratski politiki na slovenski in evropski ravni ter “krepi ugled Slovenije v Evropskem parlamentu in nasploh v EU”.

Matjaž Nemec je postal evropski poslanec, potem ko je bila predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon na lanskih državnozborskih volitvah izvoljena v državni zbor. Funkciji evropske poslanke in slovenske poslanke sta namreč nezdružljivi, zato je Fajon ob potrditvi nove sestave DZ prenehal mandat evropske poslanke. Nemec, sicer podpredsednik SD, je bil do mandata evropskega poslanca upravičen zaradi rezultata na evropskih volitvah leta 2019, ko je na listi SD dobil največ glasov volilk in volilcev takoj za Tanjo Fajon in Milanom Brglezom.

Ob nastopu mandata evropskega poslanca je Nemec postal član evropskega odbora za zunanjo politiko, prav tako pa je tudi nadomestni član evropskega odbora za notranje zadeve. V Evropskem parlamentu se zavzema predvsem za dobre odnose z državami Zahodnega Balkana in njihove integracije ter približevanja Evropski uniji. Med temami, ki jih še zastopa kot evropski poslanec, so tudi človekove pravice in temeljne svoboščine, področje schengena, vizumske in migracijske politike ter varovanje meja.

Nemec se je zavzemal tudi za to, da bi televizijo Nova24 umaknili s televizijskih kanalov Evropskega parlamenta, ki je sicer interni program, namenjen evropskim poslancem. “Morda niste vedeli, Nova24TV je desničarsko ‘medijsko podjetje’, ki je od ustanovitve 2016 tesno povezano z največjo opozicijsko stranko SDS in nekdanjim premierjem Janezom Janšo. Levji delež kapitala za Novo24 je prišel iz Madžarske v povezavi s premierjem Viktorjem Orbanom ter od številnih članov SDS, tudi Janše osebno,” je Nemec septembra zapisal v pozivu, ki ga je naslovil na kvestorja Evropskega parlamenta Marcela Kolajo. Ta je namreč v Bruslju zadolžen za avdiovizualno opremo evropskih poslancev.

Nemec je dodal, da Nova24 širi lažne novice in da ne gre za tradicionalno televizijo, ampak “Janšev aparat za politično propagando”. Zato je kvestorja pozval, naj Nova24 umakne s programov Evropskega parlamenta, dodal pa prošnjo, naj mednje uvrsti “POP TV, ki je največja in najbolj gledana televizija v Sloveniji”. A Nemec s svojo pobudo ni bil uspešen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje