“Morda najresnejši škandal v zadnjih letih v Bruslju”

Svet 12. Dec 202216:43 1 komentar
stadion, katar
Bernadett Szabo/REUTERS

Evropski parlament pretresa ena največjih podkupovalnih afer, v središču katere se je znašla tudi ena od podpredsednic te institucije Eva Kaili. Afera, ki sproža vprašanja glede lobiranja Katarja, je po mnenju poznavalcev morda najresnejši škandal v zadnjih letih v Bruslju.

Belgijska policija je v okviru preiskave obtožb o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu, od minulega konca tedna pridržala šest ljudi. Zasegli so tudi 600.000 evrov gotovine ter telefone in računalnike.

Preiskava se poleg sodelavcev Evropskega parlamenta osredotoča tudi na nevladno organizacijo, ki naj bi bila povezana z nekaterimi domnevno vpletenimi v zadevo, je poročal bruseljski spletni portal Politico, ki je predstavil nekatere podrobnosti v ozadju dogajanja.

Podpredsednica Evropskega parlamenta v priporu

Kot navaja Politico, domnevni storilci sprva niso bili pomembna imena, a do petka zvečer je postalo jasno, da je zadeva resnejša. Eva Kaili, podpredsednica Evropskega parlamenta in glasna podpornica Katarja, je pristala v policijskem pridržanju.

Eva Kaili
PROFIMEDIA

Kot ena od 14 podpredsednikov Evropskega parlamenta je 44-letna Kaili ena najvplivnejših akterjev v tej evropski instituciji. Kot nekdanja voditeljica poročil je imela v rodni Grčiji status slavne osebe, v Bruslju pa je slovela kot ena najbolj glamuroznih političark.

V minulih mesecih je bila najglasnejših zagovornic Katarja. Nedavno je po srečanju s katarskim ministrom za delo Katar označila za “vodilnega na področju delavskih pravic”, kljub pomislekom mednarodne javnosti glede pogojev dela za delavce, ki so gradili stadione za nogometno prvenstvo.

Bernadett Szabo/REUTERS

Pridržanih še pet osumljencev

Policija je pridržala tudi njenega partnerja Francesca Giorgia, ki je svetovalec za Bližnji vzhod in Severno Afriko v Evropskem parlamentu ter ustanovitelj nevladne organizacije, imenovane Fight Impunity, ki ima prostore v Bruslju.

Predsednik te organizacije je Italijan Pier Antonio Panzeri, nekdanji poslanec S&D v Evropskem parlamentu, ki je prav tako med pridržanimi. Prav on naj bi “politično posredoval pri članih, ki delajo v Evropskem parlamentu, v korist Katarja in Maroka”.

Policija je zapečatila tudi pisarno še enega parlamentarnega pomočnika, ki je nekoč delal za Fight Impunity, trenutno pa je pomočnik belgijske poslanke Marie Arene iz S&D.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa je bil pridržan tudi Niccolo Figa-Talamanca, generalni direktor druge nevladne organizacije No Peace Without Justice, ki se med drugim ukvarja s človekovimi pravicami in spodbujanjem demokracije na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki.

Pridržan je bil tudi Luca Visentini, ki je prejšnji mesec postal generalni sekretar Mednarodne konfederacije sindikatov (ITUC), pred tem pa je bil dolgoletni šef Evropske konfederacije sindikatov.

Pred sodnika bodo stopili v sredo

Pridržani so osumljeni “članstva v kriminalni združbi, pranja denarja in korupcije”. V sredo bodo stopili pred sodnika v Bruslju, ki bo odločil o podaljšanju njihovega začasnega pripora.

V nedeljo je sodnik izpustil dva osumljenca, med njima generalnega sekretarja Mednarodne konfederacije sindikatov Luca Visentinija.

Tožilstvo je še sporočilo, da so v nedeljo ob podpori Eurojusta preiskave potekale tudi v Italiji. Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da je finančna policija v nedeljo in danes opravila več preiskav na domovih v Milanu in njegovi okolici, ki so povezani s pridržanim nekdanjim evropskim poslancem Antoniom Panzerijem in njegovo družino.

Na kocki integriteta Evropske unije

Po pisanju Politica se zastavlja vprašanje o motivih domnevnega katarskega lobiranja. Zalivska gostiteljica nogometnega prvenstva je bila namesto pozitivne podobe deležna precejšnje negativne pozornosti, zlasti v zvezi z očitki o podkupovanju v postopku izbire in suženjskimi pogoji za tuje delavce.

Ohranjanje dobrega ugleda je za Katar, ki si prizadeva doseči dogovore z državami EU za dobavo zemeljskega plina, ključnega pomena, piše Politico. Ob tem spomni, da je bil predlog, da se Katarcem omogoči potovanje brez vizumov v schengensko območje, v Evropskem parlamentu do izbruha afere deležen podpore.

Po mnenju nevladnih organizacij in poznavalcev dogajanja v EU obtožbe o korupciji resno škodijo ugledu Evropskega parlamenta. Vodja Transparency International Michiel van Hulten meni, da bi bil lahko to “najbolj grozen primer” domnevne korupcije, ki mu je parlament bil priča v zadnjih letih.

Po mnenju nemškega poslanca iz vrst Zelenih Daniela Freunda, sicer sopredsedujočega parlamentarni medskupini za boj proti korupciji, gre za enega “najresnejših korupcijskih škandalov v Bruslju v zadnjih desetletjih”. Profesor prava na prestižni pariški poslovni šoli HEC Alberto Alemanno pa ga je označil za “najbolj šokanten škandal glede integritete v zgodovini EU”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje