Maturanti v neenakovrednem in nepravičnem položaju pred zaprtimi vrati fakultet

Slovenija 28. Feb 202314:00 0 komentarjev
Informativni dnevi
Žiga Živulović jr./BOBO

Dijaška organizacija vlado, ministrstvo za visoko šolstvo, Univerzo v Ljubljani ter Nakvis poziva k odpravi spremembe pravil vpisa na univerzitetne študijske programe za dijake s poklicno maturo. S tem bi zagotovili enakovredno nadaljevanje izobraževanja glede na prejšnje generacije, pa tudi dijake, ki se vpisujejo na druge javne univerze.

V odprtem pismu, naslovljenem na vlado, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ljubljansko univerzo ter Nacionalno agencijo za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) Dijaška organizacija Slovenije poudarja, da so se v zadnjem času na njih obrnili številni srednješolci, ki so izrazili zaskrbljenost in stisko zaradi spremenjenih pravil za vpis na univerzo za dijake s poklicno maturo.

Preberite še: “Zaradi ozke in nove razlage zakona dijakom zaprta vrata do izbranih študijev”

Od sprejetja zakona o maturi leta 2003, ki je takratno enotno maturo preimenoval v splošno maturo in dodal poklicno maturo, je začelo veljati, da se lahko dijaki s poklicno maturo in opravljenim petim predmetom vpišejo na marsikateri univerzitetni študijski program. Tik pred začetkom letošnjega vpisnega obdobja pa so mnogi presenečeno ugotovili, da vpis v nekatere študijske programe ni več mogoč.

Univerza v Ljubljani je s tem posegom zaostrila pogoje za vpis dijakov s poklicno maturo, tako se lahko omenjeni dijaki vpišejo le še v študijske programe, ki se pokrivajo s programi srednjih šol, na katerih so opravljali maturo, so poudarili. Ob tem so navedli nekaj “diskriminatornih” primerov, s katerimi se soočajo letošnji maturanti zaradi spremenjenih pravil vpisa, na primer veterinarski tehnik, ki ima kemijo in biologijo tri ali pa celo štiri leta, če si to izbere za maturo, se ne more vpisati na pedagoško fakulteto za študij dvopredmetnega učitelja, lahko pa se tja vpišejo dijaki iz gimnazijskih programov z dvakrat manj kemije.

Preberite še: Starši na informativnih dneh: zakaj hodijo z dijaki in kje so lahko težave?

Informativni dnevi
Žiga Živulović jr./ BOBO

“Mladi ostali pred zaprtimi vrati fakultet”

Sprememba pravil je bila objavljena tik pred vpisom in dijaki o njej niso bili pravočasno obveščeni, prav zato so v dijaški organizaciji prepričani, da tovrstna odločitev letošnje maturante postavlja v neenakovreden in nepravičen položaj.

“Mladi so ostali pred zaprtimi vrati fakultet, čeprav so ob vpisu na določeno srednjo šolo veljala drugačna pravila in so dijaki računali na vpis v zaželen univerzitetni študijski program. Dijaki smo prepričani, da morajo biti spremembe vpisnih pogojev znane že ob začetku vpisa v srednjo šolo ne pa tik pred izjemno pomembno življenjsko odločitvijo,” so opozorili.

Spremembe je treba po mnenju dijaške organizacije uvajati premišljeno in predvsem z daljšim časovnim obdobjem uveljavitve, da so lahko dijaki ob vpisu na srednjo šolo ustrezno in pravočasno obveščeni o možnostih nadaljnjega študija.

Ljubljanska univerza je tik pred vpisom na fakultete za naslednje študijsko leto zaostrila pogoje za vpis dijakov s poklicno maturo. Na univerzi navajajo, da so bili v zaostritev pogojev prisiljeni zaradi zaostrenih zahtev Nakvisa, ki pa se sklicuje na zakon. Tudi Zveza srednjih šol in dijaških domov opozarja na diskriminacijo, saj dijaki morajo biti o možnostih za nadaljnje izobraževanje seznanjeni že ob vpisu. Pristojno ministrstvo preverja nastale okoliščine.

Preberite še: Nakvis na očitke o spremembi vpisnih pogojev: Stanje neurejeno že več kot 20 let

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!