Mavrični zemljevid Evrope: Slovenija od lani zdrsnila po lestvici

Slovenija 12. Maj 202312:45 4 komentarji
LGBTIQ+
PROFIMEDIA

Slovenija je zdrsnila po lestvici Mavričnega zemljevida Evrope, ki meri pravni in politični položaj LGBTI oseb v evropskih državah. Kljub legalizaciji istospolnih porok in posvojitev za istospolne pare je Slovenija v primerjavi z lanskim letom po presoji organizacije ILGA-Europe eno mesto izgubila. Najslabše sta se odrezala Turčija in Azerbajdžan.

Kljub napadom, usmerjenim proti lezbijkam, gejem, biseksualcem in transseksualcem, se enakost pripadnikov LGBTI skupnosti v Evropi še naprej krepi, je razvidno iz letnega poročila organizacije ILGA-Europe Mavrični zemljevid Evrope. Slovenija je kljub legalizaciji istospolnih porok in posvojitev za istospolne pare na lestvici eno mesto izgubila.

Mavrični zemljevid ILGA-Europe pripravlja ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, transfobiji, bifobiji 17. maja že od leta 2009. Uporablja ga za prikaz pravnega in političnega položaja LGBTI oseb v Evropi. 49 evropskih držav razvršča na lestvico glede na spoštovanje pravic pripadnikov LGBTI, in sicer od nič (hude kršitve človekovih pravic, diskriminacija) do sto odstotkov (spoštovanje človekovih pravic, enakopravnost).

Prvo mesto že vrsto let zaseda Malta, letos z 89 odstotki, ki ji sledita Belgija in Danska s 76 odstotki. Na zadnjih dveh mestih sta Turčija s štirimi in Azerbajdžan z dvema odstotkoma. Med državami EU se je znova najnižje uvrstila Poljska, in sicer s 15 odstotki na 42. mesto.

Parada ponosa v Mariboru
Parada ponosa v Mariboru (BOBO)

Največji napredek so zabeležile države, ki so uvedle pravno priznanje spola po modelu samoodločanja (LGR), več držav pa je napredovalo tudi zaradi uvedbe prepovedi interspolnega pohabljanja spolnih organov (IGM).

Največ mest je pridobila Moldavija

Španija je z uvedbo LGR in prepovedjo IGM glede na lansko poročilo napredovala za šest mest in zasedla 4. mesto s 74 odstotki.

Šest mest je pridobila tudi Finska, ki se je z uvedbo LGR uvrstila na 6. mesto, medtem ko je Grčija s prepovedjo IGM napredovala za štiri mesta na 11. mesto.

Precejšen napredek je zabeležila Moldavija. Ta je spolno usmerjenost in spolno identiteto pozitivno vključila v zakonodajo, ki zajema zaposlovanje, izobraževanje, zagotavljanje blaga in storitev, zdravje, kazniva dejanja iz sovraštva in sovražni govor. S tem je pridobila 14 mest in je 23.

Slovenija se je letos na zemljevidu s 46 doseženimi odstotki uvrstila na 21. mesto. V primerjavi z lanskim poročilom je na lestvici izgubila eno mesto. Tako Švica kot Slovenija sta lani poleti uvedli istospolne poroke in posvojitve za istospolne pare, s tem, da je Švica omogočila tudi oploditev z medicinsko pomočjo ter tako zasedla 20. mesto. Posvojitve za istospolne pare je uvedla tudi Hrvaška, ki je skupaj z Avstrijo zasedla 18. mesto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje