Med “osnovno opremo” obešalnik za 565 evrov. Ministrica pričakuje pojasnilo

Slovenija 24. Nov 202322:47 > 25. Nov 2023 06:06 8 komentarjev
Obešalnik za skoraj 600 evrov
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Med poznavalci zaporskega sistema, katerega delovanje je zaradi pomanjkanja denarja močno obremenjeno, je završalo. Razlog je nakup opreme za pisarno novega namestnika generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Emanuela Banutaia. Samo za obešalnik so namreč na upravi odšteli 565 evrov. "Ta informacija me je precej razburila," pravi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki od generalnega direktorja uprave Bojana Majcna pričakuje pojasnilo.

Konec leta 2019 se je uprava za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks) preselila v sedanje prostore. Te je lastnik, ministrstvo za javno upravo, pred vselitvijo Ursiksa prenovil in kupil novo opremo. A so sedaj prostor, v katerem je novi namestnik generalnega direktorja uprave Emanuel Banutai, na Ursiksu na novo opremili.

Kot so povedali za N1, so za manjkajočo mizo, predalnika in obešalnik skupaj z montažo pohištva plačali 2.515 evrov (z DDV). “Nakup nove opreme utemeljujemo z dejstvom, da je šlo za manjkajočo in potrebno osnovno opremo za vzpostavitev novega delovnega prostora namestnika generalnega direktorja. Ob povečanju števila zaposlenih je bilo namreč na voljo premalo razpoložljive pisarniške opreme,” so navedli na Ursiksu. Dodali so, da z nakupom niso presegli proračunskih sredstev za leto 2023, saj da je bil “znesek v okviru razpoložljivih sredstev za nakup opreme”. In izpostavili, da je bil zaradi enotnosti opreme izbran isti dobavitelj, kot ga je ob prenovi prostorov v letu 2019 izbralo ministrstvo za javno upravo. “Poudarjamo, da gre za osnovno pisarniško opremo in ne kakršno koli nadstandardno opremo.”

Naše vire so navedbe o manjkajočem pohištvu in o tem, da ni šlo za nakup nadstandardne opreme, presenetile. Kot so nam dejali, je imel Banutaiev predhodnik opremljeno pisarno in pohištva ob svojem odhodu ni odnesel s seboj. Vprašali pa so se tudi, kako lahko na upravi obešalnik, ki naj bi bil delo znanega oblikovalca notranje opreme in je stal kar 565 evrov, označujejo kot “osnovno pisarniško opremo”. Na Ursiksu sicer na naše vprašanje, ali je novi obešalnik res stal skoraj 600 evrov, niso odgovorili.

Pravosodni policisti začetniki pod minimalno plačo

Je pa trošenje Ursiksa, zlasti nakup dragega obešalnika, očitno vznejevoljilo ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan – uprava za izvrševanje kazenskih sankcij je sicer organ v sestavi pravosodnega ministrstva. “Ta informacija me je precej razburila,” je povedala za N1. Ob tem je poudarila, da o nakupu predhodno ni bila obveščena, saj Ursiks samostojno razpolaga s sredstvi. “Sem pa direktorja že obvestila, da pričakujem pojasnilo, saj sem po avgustovskih poplavah vsem v okviru ministrstva za pravosodje dala izrecno navodilo, da se morajo obnašati stroškovno skrajno racionalno,” je še dejala Švarc Pipan.

Nekatere naše sogovornike pa je “razsipništvo na Ursiksu” dodatno zmotilo zaradi pomanjkanja denarja, ki da “pomembno obremenjuje delovanje zaporskega sistema”. Ob tem so posebej izpostavili hudo pomanjkanje pravosodnih policistov, ki je tudi posledica tega, da je plača pravosodnega policista začetnika pod minimalno plačo. Razmere v zaporskem sistemu so celo tako nevzdržne, da bi kmalu lahko bila ogrožena varnost zaporov, je pred kratkim opozoril nekdanji pravosodni policist, sicer pa predsednik Konference sindikata uprave reševanja kazenskih sankcij Leon Lobe.

zapor, rešetke, dob
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Na Ursiksu pravijo, da je razlog za veliko pomanjkanje pravosodnih policistov kompleksen – povezan je predvsem s povečanjem nalog, ki so neločljivo povezane z naraščanjem števila zaprtih oseb in jih z obstoječim kadrom ne morejo izvesti. Hkrati pa priznavajo, da se “na razpise za prosta delovna mesta ob trenutnih pogojih nizkega začetnega plačila ne javlja dovolj kandidatov”.

Ob tem so na Ursiksu potrdili naše informacije, da je v medresorskem usklajevanju novela zakona o izvrševanju kazenskih sankcij. Kot eno poglavitnih rešitev, ki naj bi jih prinesla in ki naj bi pomembno prispevale k izboljšanju položaja zaposlenih v zaporu, so navedli vzpostavitev pravne podlage za posebno denarno nagrado pravosodnim policistom ob prvi sklenitvi pogodbe o zaposlitvi. “Pravosodnemu policistu, ki bi prvič sklenil pogodbo o zaposlitvi, bi se prvih pet let izplačevala denarna nagrada v določenem znesku z zavezo, da po tem obdobju ostane v delovnem razmerju najmanj še dodatnih pet let,” so izpostavili. Ta denarna nagrada bi po naših informacijah znašala okoli 200 evrov mesečno …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje