Premalo pravosodnih policistov: “Kmalu bi lahko bila ogrožena varnost zaporov”

N1 video 17. Okt 202313:28 0 komentarjev
zapori Dob
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Konferenca sindikata Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij je na novinarski konferenci opozorila na nevzdržne razmere v slovenskih zaporih zaradi vse hujšega pomanjkanja pravosodnih policistov in prenatrpanosti zaporov. Predsednik konference Leon Lobe, sicer nekdanji pravosodni policist, je opozoril, da so razmere tako hude, da bi kmalu lahko bila ogrožena varnost zaporov oziroma nacionalna varnost omenjenih institucij.

Povod za novinarsko konferenco Sindikata državnih organov Slovenije – Konference sindikata Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij je po mnenju Frančiška Verka, predsednika SDOS, jasen.

“V slovenskem zaporskem sistemu ne dobijo novih zaposlenih, tako pa tistih, ki odidejo v pokoj, ne gre nadomestiti. Poklic pravosodnega policista je postal še posebej nezanimiv, saj so padli pod minimalno plačo. Vsak v zasebnem sektorju lahko dobi vsaj za 500 evrov neto večjo plačo,” je uvodoma dejal Verk.

Kot je dejal, se dogaja tudi to, da je več kot sto obsojencev prepuščeno očesu in sposobnostim enega pravosodnega policista.

Frančišek Verk
Foto: Borut Živulović/Bobo

Posledica kadrovskega pomanjkanja pa je tudi to, tako Verk, da pravosodni policisti nimajo socialnega življenja, nimajo počitka, saj opravijo več kot 200 nadur letno, ki so obenem referenčno obračunane. To pomeni, da nekdo opravi nadure, potem pa se mu redna izmena briše, je pojasnil. “Te ljudi suženjsko izkoriščamo in jim ne damo tistega, kar so si zaslužili,” je opozoril Verk.

Omenil je tudi negativno socialno klimo in slabšanje varnostnih razmer v slovenskih zaporih, ki so prenapolnjeni. Poleg prebežnikov je v zaporu namreč tudi ogromno tihotapcev ljudi, je dejal.

Razmere v zaporih tik pred vreliščem

Nekdanji pravosodni policist, sicer pa predsednik Konference sindikata uprave reševanja kazenskih sankcij Leon Lobe, je opozoril, da so razmere v zaporskem sistemu celo tako nevzdržne, da bi kmalu lahko bila ogrožena varnost zaporov oziroma nacionalna varnost omenjenih institucij.

Največja težava je že omenjeno pomanjkanje pravosodnih policistov, inštruktorjev in strokovnih sodelavcev. V letu 2020 je v zaporski sistem prišlo 20 pravosodnih policistov, letos pa 16. Obenem je leta 2020 odšlo 31, lani pa 42 pravosodnih policistov.

Lobe je ponazoril, da so na Dobu, kjer dela, že osemnajstič ponovili razpis za inštruktorja kuharja. “Zakaj ga ne dobimo? Ker čez cesto dobi enkrat večjo plačo,” je dejal Lobe. Razpisali so tudi 35 mest za pravosodnega policista, dobili pa samo dva.

Občutno se veča tudi število bolniških dni in število nadur. “Naši kolegi poskusijo izkoristiti vsaj tistih 10 dni letnega dopusta, kar pomeni, da so drugi sodelavci ta čas še dodatno obremenjeni,” je dejal.

Od vlade tako zahtevajo nov plačni sistem in odpravo plačnih nesorazmerij. “Zahtevamo sprejetje kolektivne pogodbe, ki pri pravosodni ministrici čaka od februarja 2023,” je še dodal predsednik Konference sindikata Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

Pozivajo tudi, da obsojence iz tujih držav, na primer tihotapce ljudi, pošljejo na prestajanje kazni v matične države, saj bi tako bistveno razbremenili sodišča in slovenske zapore. “Če bo država še naprej gluha za naša opozorila, bomo začeli s stopnjevanjem sindikalnih pritiskov, če bo treba tudi z opravljanjem zakonsko najnujnejših del ali z državljansko nepokorščino,” je za konec dodal.

Spomnimo, v začetku oktobra je izpred UKC Ljubljana pobegnil zapornik, in sicer nekdanji borec MMA Tomaž Simonič, znan pod vzdevkom Satan. Policija je za njim razpisala tiralico. Verk je spregovoril tudi o pobegih iz zapora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!