Med protestom pridržanih 17 oseb, policisti obravnavali štiri kazniva dejanja

Slovenija 21. Okt 202109:20 > 09:40 1 komentar
Protest proti vladnim PCT ukrepom 20. 11. 2021
Borut Živulović/BOBO

Med včerajšnjim protestom je bilo pridržanih 17 ljudi, vsi so že bili izpuščeni. Policisti so zaznali štiri kazniva dejanja, v enem primeru je protestnik poškodoval policijski avto, v treh pa so protestniki v policiste metali granitne kocke. Poškodovanih ni bilo.

Med sredinim protestom so policisti pridržali 17 ljudi, vsi so bili po preteku razlogov za pridržanje izpuščeni. Zaznali so štiri kazniva dejanja. V enem primeru gre za kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari, poškodovano je bilo službeno vozilo policije, v treh primerih pa za kaznivo dejanje napada na uradne osebe in preprečitev uradnih dejanj – protestniki so v policiste metali granitne kocke. Po do zdaj znanih podatkih noben policist ni bil poškodovan, prav tako ni bilo poškodovanih protestnikov, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

V okviru varovanja neprijavljenega shoda so policisti do zdaj zaznali 43 kršitev zakona o javnem redu in miru in 75 kršitev zakona o javnih zbiranjih. Večinoma gre pri obeh zakonskih podlagah za iste kršitelje.

Eni osebi so policisti zasegli pirotehnična sredstva in zoper njo vodijo prekrškovni postopek. Še enemu protestniku pa so zasegli drug nevaren predmet, ki ga ni dovoljeno nositi na javnem shodu. Policisti vodijo še postopek o prekršku in zbirajo obvestila zaradi kršitev zakona o javnih zbiranjih za organizatorja.

Prav tako so v sredo obravnavali šest kršitev cestnoprometnih predpisov. Zaznali so tudi kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa, ki mu bodo podali predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Za vzpostavitev javnega reda so policisti uporabili prisilna sredstva: uporabo telesne sile zaradi obvladovanja upiranja oseb in odrivanja množice ter sredstva za vezanje in vklepanje.

Zbiranje obvestil policisti nadaljujejo. Če bodo zaznali dodatne prekrške ali kazniva dejanja, bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje