Mediacija neuspešna: Fides krivi premierja, ministrica obžaluje razplet

Slovenija 09. Apr 202414:32 > 18:35 56 komentarjev

Mediacija med vlado in Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki je zaradi stavke Fidesa trajala dva tedna, ni uspela. Predsednik sindikata Fides Damjan Polh je za njen neuspeh obtožil premierja Roberta Goloba, ki da je mediacijo že vnaprej označil za "neuspešen poskus". "Kot kaže, si vlada reform ne želi, in bojim se, da zadeve ne bodo šle v pravo smer," je bil oster Polh. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je ob tem izrazila obžalovanje in dejala, da je vlada "vlagala velike upe v mediacijo". Državni sekretar na ministrstvu Denis Kordež je zanikal obtožbe Fidesa, da vladna stran nima stališč, in še enkrat potrdil, da želi vlada za zaposlene v javnem sektorju poskrbeti na krovnih pogajanjih. Razplet mediacije obžaluje tudi predsednik vlade Robert Golob.

Vladi in Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides ni uspelo z mediacijo. “Udeleženca se zavezujeta, da bosta še naprej nadaljevala pogajanja o stavkovnih zahtevah,” so zapisali v skupni izjavi vlade in Fidesa, ki so jo posredovali iz mediacijskega centra odvetniške akademije Odvetniške zbornice Slovenije, kjer so vodili mediacijo med stranema.

Predsednik Fidesa Damjan Polh je zaradi neuspele mediacije svojo izjavo začel z minuto molka za javno zdravstvo. Poudaril je, da je mediacija delovala profesionalno, težava pa je po njegovih besedah “bila izjava premierja Roberta Goloba, ki je s tem okužil začetek mediacije”. Po besedah Polha jo je premier že vnaprej ocenil kot “neuspešen poskus”, kar da je neposredno vplivalo na potek mediacije.

“To ni dobra popotnica za naprej. Zavidal sem vladni pogajalski skupini, ki ni imela nobenih pogajalskih izhodišč, da bi se približala stavkovnim zahtevam. Z naše strani smo se tudi trudili, približevali. Na koncu je vlada žal odločila, da zadeve ostanejo brez zavez in da so ponudbe enake tistim, ki so se pojavile v začetku stavke. Z naše strani je to veliko razočaranje,” je dejal Polh in dodal, “koz kaže, si vlada reform ne želi, in bojim se, da zadeve ne bodo šle v pravo smer.”

Potrdil je, da bodo stavko nadaljevali – o sklepih so že obvestili glavni stavkovni odbor, prav tako bodo nadaljevali pogajanja z vladno pogajalsko skupino. Še naprej pa se ne bodo udeleževali krovnih pogajanj o plačah v javnem sektorju. “Ohranjanje stavke pomeni določene pravice in teh si ne bomo vzeli. Gre za neke vrste protest proti vladi, ki trmasto vztraja pri svojih izhodiščih in se noče premakniti,” je sklenil predsednik Fidesa Polh.

Ministrica Prevolnik Rupel: “Vlada je vlagala velike upe v mediacijo”

K priključitvi stebrnim pogajanjem jih je namreč med pogajanji in mediacijo pozivala vladna stran, danes pa je to ponovno storila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Ob neuspeli mediaciji je izrazila obžalovanje, saj da je vlada vanjo vlagala velike upe. Obžalovanje po besedah ministrice med drugim izhaja iz ukrepov, ki jih pripravljajo na ministrstvu in ki bi imeli s sodelovanjem vseh akterjev “hitrejše učinke”.

Da je razkorak med zahtevami Fidesa in vladnimi zmožnostmi prevelik, pa je dejal državni sekretar na ministrstvu Denis Kordež. “Ne drži, da smo brez stališč. Na vladni strani je stališče ves čas enako – da je treba poskrbeti za vse zaposlene v javnem sektorju. Parcialni dogovori lahko že opravljen del z ostalimi sindikati javnega sektorja ogrozijo,” je ocenil. Poudaril je, da je bila mediacija “strokovna in konstruktivna”, vanjo pa da so vložili veliko napora.

Razplet obžaluje tudi predsednik vlade Golob, češ da si vlada ves čas iskreno prizadeva doseči dogovor v dobro pacientk in pacientov. K temu so bili usmerjeni vsi napori predsednika vlade, ločena pogajanja pogajalske skupine ministrstva za zdravje, ukrepi, ki jih je vlada sprejela za zaščito javnega zdravstvenega sistema, in ne nazadnje, da se rešitev poišče v okviru mediacije, so za STA sporočili iz premierjevega kabineta.

Prevolnik Rupel je napovedala, da bodo na ministrstvu nadaljevali pripravo novele zakona o zdravniški službi. Kot poudarja, bodo pripombe na novelo obravnavali čim prej. Nadaljevali bodo tudi srečanja vodstev bolnišnic. Ob tem ocenjuje, da imamo v Sloveniji kljub vsemu še vedno dobro zdravstvo. “Ljudje, ki potrebujejo storitev, do te še vedno pridejo. Sploh če je ta nujna,” je dejala. V prihodnje si želi javno zdravstvo narediti še učinkovitejše in bolj dostopno.

Vlada in Fides sta z mediacijo začela pred dvema tednoma. Prvotno postavljeni rok za mediacijo se je sicer iztekel že prejšnji četrtek. Vlada je tedaj dala soglasje za podaljšanje mediacije za en teden, v Fidesu pa so tedaj podali soglasje za podaljšanje za še eno srečanje. Nobena stran poteka mediacije in njene uspešnosti od tedaj sicer ni komentirala, saj je ta potekala v strogi tajnosti.

Fides stavka od 15. januarja, gre za najdaljšo stavko zdravnikov v Sloveniji. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje