Medicinska fakulteta in UKC Ljubljana zakopala bojno sekiro

Slovenija 11. Dec 202313:20 > 13:27 3 komentarji

Medicinska fakulteta in Univerzitetni klinični center Ljubljana sta podpisala dogovor o nadaljnjem izvajanju storitev med bolnišnico in fakulteto. Podrobnosti dogovora predstavniki fakultete in naše največje bolnišnice sicer niso podrobneje predstavili, pomeni pa, da fakulteta v petek tako ne bo prekinila izvajanja storitev za UKC, kot je sprva napovedala. Bodo pa dogovor jutri predstavili pristojnima ministrstvoma.

Medicinska fakulteta in Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana sta podpisala dogovor o nadaljnjem izvajanju storitev. Kot je v današnji izjavi za javnost poudaril rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič, sta v dogovor vključila tudi točko o nadaljnji graditvi medsebojnega sodelovanja. “Kot rektor univerze menim, da bi morala biti Medicinska fakulteta in UKC Ljubljana bolj povezana. Verjamem, da je ta dogovor, ki smo ga podpisali, začetek tesnejšega sodelovanja, ki bo vodil v napredek obeh ustanov za dobro pacientov,” je povedal ob sklenitvi dogovora.

Predsednica sveta UKC Ljubljana Irma Gubanec je dejala, da bo svet UKC predlog dogovora obravnaval na današnji seji. “Upam, da bo svet gradivo potrdil oziroma dal priložnost za nadaljnje korake za ureditev razmerij med UKC in Medicinsko fakulteto,” je povedala. Tudi dekan Medicinske fakultete prof. dr. Igor Švab je dogovor, ki ga mora še potrditi upravni odbor fakultete, med institucijama pozdravil.

“Zelo sem srečen, da bomo lahko nemoteno delali še naprej,” je dodal. Direktor naše največje slovenske bolnišnice dr. Marko Jug pa se je ljubljanski univerzi zahvalil, da je pri zgladitvi spora prisluhnila obema stranema in pokazala vso svojo širino ter potrdila svojo vlogo v družbi. “Z današnjim dnem se postavljajo novi temelji sodelovanja. Veselim se, da se bomo povezovali,” je povedal.

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

O podrobnostih sklenjenega dogovora so bili predstavniki Medicinske fakultete in naše največje slovenske bolnišnice redkobesedni. Tehnične podrobnosti dogovora naj bi bile po besedah dekana Švaba stvar kasnejših usklajevanj. Šef UKC Ljubljana Jug pa je dejal, da so se dogovorili, da bo poslovanje med institucijama transparentno. “To pomeni, da bomo skupaj pogledali tudi cene. Vse podrobnejše analize bodo potekale naknadno. Pomembno je, da smo dosegli krovni dogovor in da se razumemo, da vsi želimo poslovati transparentno,” je še izrazil. Po napovedih direktorja UKC Ljubljana Juga bodo dogovor v torek predstavili tudi ministrstvu za zdravje in ministrstvu za visoko šolstvo.

Spor med Medicinsko fakulteto in UKC Ljubljana je izviral iz 43-milijonskega dolga UKC Ljubljana do fakultete, ki za klinični center izvaja mikrobiološke in patološke preiskave. Pri tem pa UKC Ljubljana trdi, da dolga ni, saj da fakulteta zaračunava previsoke cene storitev. Vodstvi Medicinske fakultete in UKC Ljubljana sta se sestali že prejšnji teden, na sestanku so stališča po besedah Švaba “precej zbližali”, a končnega dogovora ni bilo.

Medicinska fakulteta je nato prejšnji četrtek zvečer odpovedala sestanek z vodstvom UKC Ljubljana, ki je bil načrtovan za petek. Kot so zapisali, so bili v takšno ravnanje primorani, češ da je bil odziv UKC na dogovorjeni predlog fakultete negativen in brez vsebinske obrazložitve. Medicinska fakulteta je nato odstopila od mediacije z UKC in zagrozila, da bo 15. decembra zanj nehala izvajati storitve. V kliničnem centru pa so se med tem pripravljali na možnost vložitve predloga za začasno odredbo, s katero bi sodišče ljubljanski medicinski fakulteti naložilo zagotavljanje storitev za UKC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje