Medicinska fakulteta: “Spor je prešel vse meje.” UKC: “Ne drži, da ne plačujemo”

Slovenija 08. Dec 202308:18 > 16:55 10 komentarjev
Marko Jug in Igor Švab
Marko Jug in Igor Švab (Foto: Žiga Živulović jr., Borut Živulović/BOBO)

Po tem ko sredin sestanek med predstavniki medicinske fakultete in UKC Ljubljana ni obrodil sadov, so predstavniki fakultete odpovedali sestanek, ki je bil načrtovan za danes. Za potezo so se odločili, saj menijo, da je bil odziv UKC na dogovorjeni predlog fakultete brez vsebinske obrazložitve. Na UKC Ljubljana se medtem pripravljajo na možnost vložitve predloga za začasno odredbo, s katero bi sodišče medicinski fakulteti naložilo zagotavljanje storitev za klinični center.

Medicinska fakulteta je odpovedala sestanek z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana, ki je bil načrtovan za danes, na njem pa naj bi poiskali rešitev za spor med institucijama. Ta izvira iz 43-milijonskega dolga UKC Ljubljana do fakultete, ki za klinični center izvaja mikrobiološke in patološke preiskave. UKC Ljubljana po drugi strani trdi, da dolga sploh ni, saj da fakulteta zaračunava previsoke cene storitev.

Kot so o odpovedi sestanka zapisali na medicinski fakulteti, so bili v takšno ravnanje primorani, saj da je bil odziv UKC na dogovorjeni predlog fakultete negativen in brez vsebinske obrazložitve. Po sredinih večurnih sestankih na UKC glede reševanja spora je imel dekan medicinske fakultete Igor Švab precej pozitiven vtis, zato ga je zavrnitev dogovora še toliko bolj presenetila. Predstavniki fakultete naj bi se po Švabovih navedbah z UKC dogovorili, da pripravijo predlog rešitve spora in jih pošljejo njihovim odvetnikom. Predlog so tudi pripravili, v četrtek zvečer pa so dobili odgovor UKC, češ da je njihov predlog “daleč od rešitve UKC”. Tega na fakulteti ne razumejo. “Ni mi jasno, s čim konkretno se UKC ne strinja,” je dejal Švab in pojasnil, da niso problem nesoglasja, pač pa želijo vedeti, kaj konkretno je problem, o katerem se morajo pogovarjati.

Smisla v današnjem srečanju z vodstvom UKC niso videli, zato so zjutraj problem raje predstavili na Univerzi v Ljubljani. “To, kar se dogaja, je destrukcija javnega zdravja in upam, da se bomo zdravniki uspeli dogovorit za dobrobit pacientov,” je pozval Švab. Dodal je še, da so oba pristojna ministrstva – ministrstvo za visoko šolstvo in ministrstvo za zdravje – zaprosili, da se vključita v reševanje konflikta. Kot že večkrat v teh dneh je poudaril, da so se na fakulteti vedno pripravljeni pogovarjati in iskati “razumno” rešitev.

Verjamejo namreč, da je dogovor možno doseči na zbližanih stališčih in pozivajo UKC Ljubljana “k obuditvi navedenih stališč izpred dveh dni”.

Kaj bo zaustavitev storitev pomenila za paciente?

Medicinska fakulteta je napovedala, da danes začenja tehnične priprave na prenehanje izvajanja storitev za UKC Ljubljana. S strokovnjaki z UKC bodo opredelili, katere storitve so nujne in jih bodo izvajali ne glede na odločitev o zaustavitvi, in katere niso nujne. Za nekaj dni lahko na primer počakajo nekateri pregledi tkiv, je pojasnil, vendar pa “vsaka stvar na koncu postane nujna, vprašanje pa je, koliko čakalnih dob si lahko privoščimo”. Na fakulteti si ne želijo, da bi do čakalnih dob prišlo tudi v storitvah, kjer jih do sedaj ni bilo.

“Ta spor je prešel vse meje racionalnosti in realnosti, zato si ničesar več ne upam napovedati,” je pristavil Švab in obljubil, da bodo v opredelitvi (ne) nujnosti preiskav razumevajoči ter da bodo prisluhnili strokovnjakom iz različnih klinik in oddelkov.

Kaj pravijo na UKC?

Po besedah generalnega direktorja UKC Ljubljana Marka Juga je fakulteta sestanek, napovedan za danes, odpovedala v četrtek zvečer. A se je vodstvo UKC Ljubljana z Jugom na čelu ob 7. uri zjutraj vseeno zglasilo v prostorih dekanata, saj so vseeno vztrajali, da sestanek mora biti. “Stvar je preresna, ne moremo se tako igrati in resnično ne razumemo teh postopkov,” je povedal Jug. Vodstvo fakultete jih ni želelo sprejeti.

Pa na ministrstvu?

Na spor se je odzvalo tudi ministrstvo za zdravje, ki obe strani poziva, naj znova sedeta za pogajalsko mizo in poiščeta rešitve, ki bodo zagotovile nemoteno izvajanje zdravstvenih storitev. “Preučili bomo tudi možne dolgoročne rešitve, ki bi dale ministrstvu za zdravje ustrezno pravno podlago za ukrepanje, s ciljem, da se v bodoče zaščiti paciente ter njihovo zdravje,” so dodali.

Ponovno so poudarili, da da je medsebojno reševanje sporov na plečih zdravja ljudi nesprejemljivo in nedopustno.

Če se bo v zadevo vpletlo sodišče pa verjamejo, da bo tudi to pri presoji upoštevalo vpliv na življenje in zdravje ljudi. Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo so ponovno pozvali, naj nadaljuje z izvajanjem zdravstvenih storitev.

“V ozadju čisto drugi interesi”

“Mislim, da se izkazuje to, kar smo sumili, da je v bistvu vsa ta zaostritev posledica strahu medicinske fakultete, da bi UKC sam začel izvajati storitve in da v ozadju niti približno niso likvidnostne težave, saj jim redno plačujemo račune, in da je ta zasuk, tudi ta odpoved, posledica tega, da so v ozadju čisto drugi interesi,” je ocenil generalni direktor UKC Ljubljana. Sam sicer še vedno meni, da bo medicinska fakulteta preklicala napovedano odpoved izvajanja storitev. Medtem je v četrtek UKC sklical strokovni svet, na katerem so ugotovili, da klinični center vseh storitev, ki jih zanje opravlja fakulteta, sami ne morejo zagotavljati, zato bi se odpoved izvajanja lahko poznala na zdravju ljudi.

Zato razmišljajo, da bi na sodišče vložili predlog za začasno odredbo zagotavljanja storitev medicinske fakultete in “se pripravljajo v tej smeri”. Upajo, da bo sodišče prisluhnilo njihovim argumentom, več podrobnosti niso mogli razkriti. Obračajo se tudi na druge laboratorije, vendar za tako specifično dejavnost v Sloveniji drugih laboratorijev ni, je pojasnil Jug, medicinska fakulteta pa je tako v “velikem deležu monopolist”. Za pomoč so zaprosili tudi Zagreb, na ponudbo pa še čakajo. Kljub vsem prizadevanjem je verjetnost, da bi v nekaj dneh, ko naj bi medicinska fakulteta prenehala z nekaterimi storitvami, našli ustrezno zamenjavo, majhna.

“Če se pogovarjamo preko sodnih odredb, ne bomo prišli daleč,” je danes na napoved vključevanja sodišča odgovarjal Švab in še enkrat poudaril, da je v interesu vseh, da se storitve še naprej izvajajo.

“Nesprejemljivo je zavajati javnost”

Jug je sicer še naprej vztrajal, da UKC medicinski fakulteti plačuje izstavljene račune. “Nesprejemljivo je, da se poskuša zavajati javnost z neresnicami. Informacija, da ne plačujemo, ne drži.” Po njegovo so bile neresnične tudi izjave, da cene določa država. Delež, ki ga določa država, je majhen, je pojasnil, bi pa moralo ministrstvo potrditi vse cenike storitev, vendar pa po njihovih podatkih temu naj ne bi bilo tako.

Čeprav je zgodaj dopoldne dekan medicinske fakultete Švab zagotavljal, da na fakulteti nimajo težav z razkrivanjem cenika in so jih pripravljeni razkriti, to pa, da so v sporazumu tudi izpostavili. “Problem pa je, komu jih bomo razkrili, da se to ne širi povsod naokrog,” je pristavil. Na drugi strani je bilo vodstvo UKC z Jugom na čelu mnenja, da fakulteta postavlja pogoje razkrivanja cen, ki “niso povedne” za presojanje ustreznosti cen, finančni vidik te plati pa, da “v resnici ni večji problem”.

Preplet dveh nasprotujočih sistemov

Problem, ki ga je Jug opazil, je tudi “sistemske narave”, saj “zdravstveno dejavnost opravlja nekdo, ki ni v zdravstvenem sistemu in ima samo soglasje za opravljanje dejavnosti. To dejavnost pa opravlja po tržnih principih.” Po drugi strani pa, da UKC ni institucija, ki bi jo vodili tržni interesi, zato se na tem mestu prepletata dva nasprotujoča si sistema.

Težava je tudi v tem, da sta vključeni dve ministrstvi, pri čemer ministrstvo za zdravje nima pristojnosti, da bi lahko kakorkoli vplivalo na ministrstvo za visoko šolstvo, je kompleksnost situacije orisal Jug.

Kako točno so si sledili dogodki?

Vodstvo UKC je podrobneje pojasnilo tudi zaporedje dogodkov. Plačila fakulteti s strani UKC so se leta 2020 v času epidemije koronavirusa zmanjšala. Prav v tistem času so stroški UKC poskočili v zrak zaradi specifik in dodatnih obremenitev covidne situacije, njeni prihodki pa so padli. Izpadle prihodke je država sicer kasneje povrnila. So pa bili ti dodatni izdatki v kombinaciji z “nejasnostmi oblikovanja cen v covidu” verjetno razlog, da je takratni direktor UKC zmanjšal plačevanje računov medicinski fakulteti, pojasni Jug. Tudi po koncu epidemije pa se stvari niso uredile. “Ko sem sam nastopil na položaj,” je dodal Jug, “mi je bilo jasno, da ne moremo nadaljevati igre izsiljevanja, zato smo se dogovorili, da bomo redno plačevali račune in skupaj postavljali cene”. V javnem naročilu, ki je sledilo, naj medicinska fakulteta ne bi izkazala fleksibilnosti v cenah, stanje pa se je dokončno zaostrilo med razpravami o razkrivanju cen. Nastopila je tožba na sodišču.

Kakšna je bila ponudba UKC Ljubljana?

Na vprašanje, kakšna je bila ponudba UKC Ljubljana medicinski fakulteti, je Jug odgovoril, da so jim ponudili redno plačevanje vseh tekočih računov. Tako bi medicinski fakulteti decembra nakazali štiri milijone evrov, prav toliko tudi v januarju. Odprto pa je bilo še vprašaje, ali lahko UKC v naslednjem letu zagotovi dodatnih pet milijonov evrov, kar po besedah Juga v finančnem načrtu kliničnega centra ta trenutek ni bilo mogoče predvideti. Odprto je tudi vprašanje glede razkrivanja podatkov, brez katerega “ni mogoče priti do realnih cen”.

V UKC si želijo, da bi bile cene realne, da ljudje za davke, ki jih plačajo, dobijo čim več in zato želijo preveriti, ali so postavljene cene ustrezne, je poudaril Jug in opozoril, da podatki, ki jih imajo, namreč govorijo o “večkratniku prenapihnjenosti”. Ob tem je dodal, da edina pogodba med fakulteto in kliničnim centrom, s katero razpolagajo, vsebuje cene v tolarjih. Ob tem ta pogodba ne vključuje novejših, dražjih storitev, zato so te cene postavljene enostransko. UKC Ljubljana jih nikoli ni potrdil, pač pa so bile obračunane po monopolni ceni, je dejal. Hkrati bi morala imeti fakulteta tudi potrditev ministrstva za zdravje, a glede na izjavo državnega sekretarja Marjana Pintarja tega zaprosila ministrstvu fakulteta nikoli ni dala.

Kot smo poročali, spor med institucijama izvira iz 43-milijonskega dolga UKC Ljubljana do fakultete, ki za klinični center izvaja mikrobiološke in patološke preiskave. UKC Ljubljana po drugi strani trdi, da dolga sploh ni, saj da fakulteta zaračunava previsoke cene storitev. Medicinska fakulteta pa je odstopila od mediacije z UKC in zagrozila, da bodo 15. decembra zanje nehali izvajati storitve.

Vodstvi medicinske fakultete in UKC Ljubljana sta se sicer sestali pred dnevi, kjer so stališča po besedah dekana fakultete Igorja Švaba “kar precej zbližali”, a do končnega dogovora ni prišlo. Kot je še dejal, pogojujejo izvajanje storitev s tem, da sklenejo zavezujoč dogovor glede poplačila dolga in nadaljnjega sodelovanja z UKC Ljubljana.

Generalni direktor UKC Ljubljana Jug pa je po sestanku poudaril, da bi bila zaustavitev storitev “absolutno iracionalna odločitev”. Izrazil je prepričanje, da se bosta strani uskladili in da bodo storitve nemoteno tekle naprej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje