Melamin bo sodeloval v evropskem projektu za zmanjšanje toplogrednih plinov

Slovenija 08. Apr 202310:57 1 komentar
Melamin
Bojan Štefanič, Bobo

Z mednarodnim projektom e-CODUCT želijo zmanjšati toplogredne pline, ki jih ustvarjata ogrevanje ali industrija. Iz Slovenije v projektu sodelujejo Kemijski inštitut, Center odličnosti nizkoogljične tehnologije in kemična tovarna Melamin.

Devet partnerjev iz petih evropskih držav izvaja projekt e-CODUCT, s katerim naslavljajo okoljski izziv zmanjšanja toplogrednih plinov, ki jih ustvarjata ogrevanje ali industrija. Iz Slovenije v projektu sodelujeta Kemijski inštitut in Center odličnosti nizkoogljične tehnologije, za postavitev pilotne linije so izbrali kemično tovarno Melamin.

Cilj 36-mesečnega projekta, ki ga financira EU, je razviti prelomno tehnologijo, ki omogoča hkratno redukcijo ogljikovega dioksida in vodikovega sulfida za proizvodnjo uporabnih končnih zelenih proizvodov – goriv in uporabnih kemikalij, kot sta ogljikov monoksid in žveplo. Poleg obeh slovenskih partnerjev v projektu sodelujejo še organizacije iz Belgije, Nizozemske, Francije in Nemčije, so sporočili iz Kemijskega inštituta.

Kot so pojasnili, je določene industrijske sektorje izziv transformirati v ogljično nevtralne. Med tehnologije, ki to omogočajo, sodijo tehnologije zajema in shranjevanja ogljikovega dioksida. Toda tehnično zajemanje in shranjevanje tega plina v podzemnih rezervoarjih je omejeno, poleg tega ga industrija uporablja le majhne količine.

Nobena od trenutno obstoječih tehnologij pa ne omogoča hkratnega zmanjšanja ogljikovega dioksida in vodikovega sulfida. Projekt e-CODUCT bo te izzive reševal z elektrifikacijo hkratne kemične pretvorbe sestavin kislih plinov (ogljikov dioksid in vodikov sulfid) v platformno molekulo ogljikovega monoksida in tržno žveplo.

V okviru projekta e-CODUCT nameravajo tako razviti novo tehnologijo za dvostopenjsko valorizacijo kislega plina: v prvi stopnji s pretvorbo ogljikovega dioksida in vodikovega sulfida v karbonil sulfid v reaktorju s fiksnim slojem, nato pa v drugi stopnji s pretvorbo karbonil sulfida v ogljikov monoksid in žveplo z uporabo elektrotermičnega reaktorja s fluidnim slojem.

Prelomne rešitve

Na splošno bo e-CODUCT s to premostitveno rešitvijo, ki hkrati obdeluje ogljikov dioksid in vodikov sulfid, v več sektorjih spodbudil prehod s postopkov obdelave kislih plinov, ki se ogrevajo na fosilna goriva, na postopke, ki se ogrevajo na električno energijo. S tem bo prispeval k boljši okoljski učinkovitosti evropske industrije in rafinerij ter s tem k izvajanju zavez evropskega zelenega dogovora, pravijo na Kemijskem inštitutu.

Projekt se je začel septembra 2022. Odsek za katalizo in reakcijsko inženirstvo na Kemijskem inštitutu sodeluje pri razvoju elektrotermičnega fluidiziranega reaktorja za pretvorbo karbonil sulfida v ogljikov monksid in optimizaciji njegovega delovanja. Za postavitev pilotne linije je bila izbrana kemična tovarna Melamin iz Kočevja.

Na Kemijskem inštitutu pričakujejo, da se bo s prvim tovrstnim hitro odzivnim električno ogrevanim katalitičnim reaktorjem omogočilo, da bo do leta 2035 v več kot 130 rafinerijah v Evropi mogoče zmanjšati potrebe po energiji za čiščenje kislih plinov za 50 odstotkov. Postopek se bo nato lahko razširil na druge aplikacije, kot so fluidiziran katalitski kreking, parni kreking in dehidrogenacija, ter na več lokacij, kot so bioplinarne in plinske elektrarne po Evropi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje