Melamin pred nesrečo: rekordni prihodki, menjava lastništva, zavedanje tveganj

Slovenija 12. Maj 202212:06 > 16:58 1 komentar
Melamin SmartMelamin
Bojan Štefanič/BOBO

V Melaminu, v katerem je bilo danes zaradi eksplozije poškodovanih več ljudi, so se zavedeli tveganja nesreče. Proizvajalec plastičnih mas in drugih kemičnih izdelkov je sicer pred kratkim zamenjal lastnika.

Podjetje Melamin, kjer je danes močno eksplodiralo, proizvaja plastične mase, barve, lake in podobne premaze ter določene izdelke iz plastičnih mas. Tveganj za kemično nesrečo so se zavedeli, piše v letnem poročilu, ki ga obsežneje povzemamo v nadaljevanju.

Nov največji lastnik

Največji lastnik Melamina je avstrijsko podjetje Pantha Rei, ki je v 90-odstotni lasti slovenskega podjetja AbPhage. Pantha Rei ima v lasti malo več kot 33 odstotkov Melamina, večino tega deleža (skupno 30,62 odstotka Melamina) pa je pridobil na začetku letošnjega leta od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je znana tudi kot “slaba banka”. Ta je delež v Melaminu pridobila, ker je imela terjatve do NFD holdinga. Koliko je Phanta Rei plačal za delež v Melaminu, ni znano.

Lastnici podjetja AbPhage sta Marjeta in Vida Štrancar. Kot je razkril spletni portal Necenzurirano, je AbPharge sredi lanskega leta posodil 400.000 evrov Zavodu Iskreni.net, ki izdaja spletna portala Iskreni.net in Domovina.je.

Povezava z investicijo v medije?

Po poročanju spletnega portala Necenzurirano je AbPhage povezan z Alešem Štrancarjem, dolgoletnim direktorjem podjetja Bia Separations. Za Finance je Aleš Štrancar to zanikal.

Pred kratkim je Aleš Štrancar napovedal več milijonov evrov vredno investicijo v medije. Prvi del te investicije bo nakup spletnega portala Domovina.je, ki mu nekateri poznavalci medijskega prostora pripisujejo naklonjenost desnemu polu slovenske politike, predvsem stranki NSi. Aleš Štrancar je sicer Domovina.je opisal kot medij, ki razmišlja drugače od svetovnih medijev in zagovarja pošteno delo ter rezultate, ki so plod dela in ne igric in monopolov.

Direktor od leta 1999

Preden je DUTB prodala svoj delež, je Dnevnik poročal, da večinski lastniški delež v Melaminu obvladuje njegov direktor Srečko Štefanič (na fotografiji spodaj), ki podjetje vodi že od leta 1999.

Štefanič je bil rojen leta 1962, po izobrazbi pa je univerzitetni diplomirani kemik. Lani je od podjetja prejel 256.749 evrov bruto ali 113.074 evrov neto.

Srečko Štefanič, Melamin
Bojan Štefanič/BOBO

Rekordni prihodki

Podjetje Melamin je imelo lani 69,6 milijona evrov prihodkov, kar je največ doslej in za več kot 20 milijonov evrov (41 odstotkov) več kot predlani. Večino izdelkov izvozijo, saj so prihodki od prodaje na tujih trgih znašali 59 milijonov evrov ali okoli 86 odstotkov celotne prodaje. “Prisotni smo v več kot 50 državah, kar je rezultat zelo močnih aktivnosti na področju prodaje,” piše v letnem poročilu. 87 odstotkov izvoza podjetja predstavlja izvoz v članice Evropske unije.

Dobiček, ki je lani znašal 3,3 milijona evrov, je bil za 26 odstotkov večji kot leta 2020. Za letošnje leto je podjetje načrtovalo še za 16 odstotkov višjo vrednost prodaje.

Glavne dejavnosti podjetja Melamin so:

– proizvodnja plastičnih mas v primarni obliki,

– proizvodnja kritnih barv, lakov in podobnih premazov,

– proizvodnja drugih kemičnih izdelkov,

– proizvodnja plošč, folij, cevi in profilov iz plastičnih mas.

194 zaposlenih

Podjetje je imelo konec lanskega leta 194 zaposlenih, od tega 143 moških in 51 žensk. V letu 2021 je podjetje zapustilo 14 delavcev, zaposlili pa so 20 novih. Povprečna starost zaposlenih je bila malo več kot 43 let.

Skupni stroški dela so v letu 2021 znašali 7,6 milijona evrov, kar je povprečno 3.265 evrov mesečno na zaposlenega. Točno takšno število zaposlenih kot lani naj bi imeli v letošnjem letu, so načrtovali.

Še dodatnih 27 zaposlenih je v podjetju SmartMelamin, ki ga je Melamin ustanovil septembra 2018 skupaj z nemškim podjetjem TITK. Fotografija z vrha članka je z dogodka ob odprtju proizvodnje v podjetju SmartMelamin. Malo pred tem, maja 2018, je podjetje obiskal takratni premier Miro Cerar (na fotografiji spodaj).

Melamin Miro Cerar
Bojan Štefanič/BOBO

Inšpektorat: Nepravilnosti ni bilo

Kot vse kaže, je do eksplozije prišlo ob pretakanju surovine iz tovornjaka cisterne, ki je danes pripeljal v Melaminovo tovarno.

Na inšpektoratu za okolje so nam povedali, da v obratih večjega tveganja za okolje, kakršen je tudi Melaminov, nadzor opravijo vsako leto. “Zadnji tak nadzor je bil opravljen lani. Nepravilnosti niso bile ugotovljene. Tudi na inšpekcijskem nadzoru v leto prej ni bilo ugotovljenih nepravilnosti,” so zapisali.

“Imamo vsa dovoljenja,” je danes dejal direktor Štefanič, “ravno včeraj in predvčerajšnjim smo bili certificirani s strani SIQ za kakovost in varnost. Očitno je prišlo res do nepredvidenega, neljubega dogodka, ki ga moramo še raziskati.”

Zavedali so se tveganj

“Za družbo Melamin so okoljska tveganja izredno pomembna že zaradi njene dejavnosti,” piše v letnem poročilu podjetja, “poleg tega je družba na področju okoljskih tveganj izpostavljena tako posebnim zakonodajnim zahtevam kot tudi zahtevam zainteresiranih strani.” Čeprav v podjetju poteka kemijska proizvodnja, ki z vidika okolja predstavlja tveganje, so ocenili, da je zaradi vpeljanih in utečenih preventivnih ukrepov izpostavljenost okoljskim tveganjem zmerna.

V letnem poročilu so posebej poudarili, da so del okoljskih tveganj tudi tveganja za kemijske nesreče. Zaradi teh tveganj Melamin opravlja stalne nadzore v skladu z veljavno zakonodajo in okoljevarstvenim dovoljenjem, so zapisali. “Družba pred vsakim posegom, ki bi lahko zaradi uporabe nevarnih snovi povzročil kemično nesrečo, po postopku, določenem v sistemu obvladovanja varnosti, pregleda vse možne nevarnosti in posledice ter oceni tveganja za njihov nastanek. Pred samo izvedbo mora družba določiti ukrepe, s katerimi bo tveganja zmanjšala do te mere, da so ta sprejemljiva. Če to ni mogoče, se sprememba ne izvede. Na tak način se sistematsko in preventivno zmanjšuje tveganje za večjo kemično nesrečo,” piše v letnem poročilu.

Melamin SmartMelamin
Bojan Štefanič/BOBO

Nekaj usposabljanj zaradi epidemije odpadlo

Z namenom zmanjšanja tveganja za nesrečo družba skrbi za zadostno število delavcev, ki so prostovoljni gasilci, še navajajo v podjetju. Te delavce redno usposabljajo, dodajajo.

“V letu 2021 smo za večino zaposlenih izvedli interna izobraževanja s področja varstva pri delu, požarnega varstva in varnosti. Za zaposlene, ki delajo s kemikalijami, pa smo izvedli še dodatno izobraževanje o nevarnostih kemikalij in varnega dela z njimi. V okviru izobraževanj smo izvedli tudi požarno vajo,” piše v letnem poročilu.

Vendar jim zaradi omejitev, povezanih z epidemijo, lani ni uspelo izvesti vseh izobraževanj. “Za preostali del zaposlenih jih bomo izvedli takoj, ko bo to dovoljeno,” so zapisali.

Podjetje usposabljanje izvaja tudi za zunanje izvajalce. Podjetje na tak način zmanjšuje tveganja, da bi se zaradi njihovega nestrokovnega dela zgodili onesnaženje okolja, nesreče pri delu in kemične nesreče, piše v letnem poročilu. Tam so zapisali še, da je podjetje mala lani prestalo zunanjo presojo po okoljskem standardu ISO 14001:2015. Presoja je potekala prek spleta. “Prejeli smo nekaj priporočil, ki so deloma že realizirana. Zaradi velikosti podjetja in dejavnosti kemične industrije pa je sledila v juliju 2021 še krajša presoja na lokaciji,” so pojasnili.

Podjetje je lani spet opravilo tudi certifikacijsko presojo po standardih ISO 9001 in 14000, ki izkazujeta kakovost upravljanja in status družini prijaznega podjetja. Poleg tega ima priznan standard FSC, ki se nanaša na gospodarjenje z gozdovi.

Melamin iz zraka
Bojan Štefanič/BOBO

Spremembe varnostnega poročila

Tveganja, povezana z ustreznim ravnanjem z okoljem, družba po lastnih besedah obvladuje tudi s sprotnim in rednim spremljanjem zakonodajnih zahtev. “Aktivno se vključujemo v različne iniciative, da pravočasno prepoznavamo nove zahteve in se jim lahko prilagodimo (na primer skupina za Program odgovornega ravnanja in skupina za REACH v okviru gospodarske zbornice (GZS), redno sodelovanje s sekcijo za okolje pri GZS, sodelovanje z evropskimi proizvajalci smol – v okviru evropskega združenja kemijske industrije CEFIC).

Poleg tega se podjetje s tveganji sooča prek organizacijskih in tehničnih ukrepov, obveščanja zaposlenih in upoštevanja tveganj pri razvoju izdelkov in investicij.

V letnem poročilu družbe je navedeno, da je podjetje lani zaključilo spremembo varnostnega poročila, a je imelo ministrstvo za okolje dodatne zahteve.

Kot je razumeti iz letnega poročila, se sprememba varnostnega dovoljenja nanaša na okoljevarstveno dovoljenje, ki je povezano s posodobitvijo logističnih in proizvodnih kapacitet. V podjetju so zapisali, da načrtovanih posodobitev še ni izvedlo, ker je nastal zamik pri pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja.

Kljub temu je, kot navajajo v podjetju, delež investicij v prihodkih še vedno znašal visokih šest odstotkov. “Največje investicije so predstavljale predvsem nov reaktor R-7 za povečano proizvodnjo mokromočnih poliamidamin epiklorohidrinskih (PAE) smol, rušenje in postavitev novega dimnika, dokončna ureditev razvojnih laboratorijev v tretji etaži stavbe Klas in dokončanje investicije v novi pilotni demonstracijski center,” so zapisali v poročilu.

Podjetje je lani spet opravilo certifikacijsko presojo po standardih ISO 9001 in 14000, ki izkazujete kakovost upravljanja in družini prijazno podjetje. Poleg tega ima priznan standard FSC, ki se nanaša na gospodarjenje z gozdovi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje