Prvi odziv gasilske zveze na dogajanje v Mengšu: Na to gledamo z bolečino v srcu

N1 video 14. Nov 202317:28 9 komentarjev
Foro: Uroš Kokol/N1

Po štirih debelih urah in kar dveh večernih ponedeljkovih sejah mengeških gasilcev zgodba o donacijah Sandiju Zajcu še vedno nima epiloga. Društvo je namreč poleg donacij v višini okoli 280.000 evrov, ki so bile namenjene Zajcu, na račun prejelo še dobih 230.000 evrov, za katere pa namen ni razviden. Odločitev, kdo in koliko denarja bo dobil, bo znana na upravnem odboru PGD Mengeš čez točno teden dni, v tem času pa računajo tudi na odgovor banke, ki naj bi pomagal razrešiti dilemo, ali Zajcu pripada zgolj 280 tisočakov ali več. Medtem v zraku visi tudi prihodnost Zajca kot gasilca v PGD Mengeš. Operativna enota ga je namreč zaradi neupoštevanja povelja začasno – dokler svojega mnenja o sankciji ne poda Gasilska zveza Slovenije – suspendirala. O tem sta v oddaji N1 STUDIO govorila poveljnik Gasilske zveze Slovenije Zvonko Glažar in namestnik poveljnika PGD Mengeš Primož Jagrič.

Prvič, odkar se je zgodba z donacijami gasilcu Sandiju Zajcu nepričakovano zapletla, se je na dogajanje odzvala tudi Gasilska zveza Slovenije. “Na celotno situacijo gledamo z bolečino v srcu in to govorim v imenu vseh slovenskih gasilcev in gasilk.  Boleče je, ko morajo poslušati take zgodbe, ki mečejo negativno luč na vse, ki pomagajo,” je v oddaji N1 STUDIO priznal Zvonko Glažar, poveljnik zveze.

Temu je prikimal tudi Primož Jagrič, namestnik poveljnika PGD Mengeš, kjer bi zdaj radi “oprali svoje dobro ime”. Po njegovih besedah Sandi Zajc še zdaleč ni edini gasilec, ki so mu poplave, medtem ko je pomagal drugim, uničile dom. “Gasilci so hiše izgubljali v Kamniški Bistrici, pa v Savinjski dolini in tako dalje. Vsi gasilci smo delali in pomagali,” je dejal in poudaril, da vse, kar si v društvu želijo, je, da so donacije transparentne in zakonite.

O tem so razpravljali na treh sejah upravnega in nadzornega odbora. Že na prvi seji so soglasno izglasovali, da bo denar, kjer je namen razviden – gre za okoli 280 tisočakov – nakazan Zajcu, ki pa je želel vpogledati v spisek donacij. “Mnenja o tem so bila deljena, zato smo prosili za mnenje pravnika,” je pojasnil Jagrič.

Ker za okoli 230 tisočakov namen ni viden, so prosili banko, naj preveri, ali lahko vpogleda še v ta nakazila, še bolj pa se je zapletlo na 7. novembra, ko je na sejo s svojo odvetnico prišla še nekdanja Zajčeva partnerka. “Dogovorili smo se, da se nakazilo za 14 dni, dokler se Sandi Zajc in njegova nekdanja partnerka med seboj ne bosta dogovorila o delitvi sredstev, zamrzne,” je povedal.

A kaj bo gasilsko društvo storilo, če do tega dogovora ne bo prišlo? Več v videu spodaj.

Dodal je še, da društvo denarja ne želi zadrževati, “ogoljufati državljane ali Sandija Zajca,” temveč zgolj to, da bo “zadeva čista”. V društvu so se, kot pravi Jagrič, pozanimali tudi, ali lahko tako kot predlaga obrambni minister Marjan Šarec, denar donatorjem vrnejo. Po njegovih besedah bo to možno zgolj, če se bo s tem strinjal tudi Zajc.

Gasilska zveza glede donacij ne bo ukrepala

Da morajo v društvu narediti vse, da bodo nakazila transparentna, pravi tudi poveljnik gasilske zveze, ki je poudaril, da v celotni zgodbi nihče ne sme biti oškodovan. V konkretnem primeru zveza ne bo intervenirala.

“Spoštujemo njihovo odločitev, društvo ima svoje organe odločanja in statut, ob tem pa sledijo tudi nasvetom pravnikov. Želimo pa si, da zgodba dobro konča in da lahko nanjo pozabimo,” je dejal.

Podobnih zapletov z donacijami v zvezi ne poznajo, a vendar se poraja vprašanje, ali bodo zaradi dogajanja v Mengšu spremenili pravila zbiranja denarne pomoči. Več v videu spodaj.

Je zaplet z donacijami tudi razlog za suspenz Zajca iz operativne enote?

V ponedeljek zvečer se je sestala operativna enota gasilskega društva, ki je s 35 glasovi soglasno odločila, da Zajca suspendira iz operative.

Gre za začasni ukrep, dokler gasilska zveza ne predlaga ustrezne sankcije. To torej pomeni, da Zajc ne bo smel sodelovati v intervencijah.

Za omenjeni ukrep so se v gasilskem društvu odločili, ker da na intervenciji 5. novembra Zajc ni upošteval povelja. Vodja enote PGD Mengeš ga je namreč zavrnil z besedami, da ga na intervenciji ne potrebujejo, ker da imajo dovolj ljudi. Kot je v N1 STUDIO povedal Jagrič, ki pogovoru med gasilcema sicer ni bil priča, je vodja enote tako odločitev verjetno sprejel zaradi “vsega skupaj in nezaupanja”.

Po njegovih besedah namreč večina operativnih mengeških gasilcev po tem, ko je na sejo prišel z odvetnikom, zaupanja vanj nima več. “Ne morem tega trditi, verjetno pa je bil povod tudi to, saj v gasilstvu velja, da moramo zaupati eden v drugega.”

Kako bo Zajc sankcioniran, še ni jasno, saj je gasilska zveza prošnjo društva za mnenje prejela šele danes. Toda, ali ima vodja enote gasilca pravico sploh zavrniti?

Glažar je priznal, da primerov, ko gasilec povelja ne upošteva skoraj ni. Na vprašanje, ali je društvo ravnalo prav, ko je Zajca suspendiralo, ni odgovoril, je pa poudaril, da v takih primerih odloča poseben organ, ki je sestavljen iz strokovnjakov s področja prava in gasilstva. “Tam presojamo, ali so bili postopki pravilni ali ne,” je povedal.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje