PGD Mengeš gasilca Sandija Zajca izločilo iz operative (VIDEO)

Slovenija 13. Nov 202319:57 15 komentarjev

Člani operativne enote prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mengeš so gasilca Sandija Zajca soglasno izločili iz operative, kar pomeni, da ne bo smel sodelovati na intervencijah. Razlog za izločitev je, da na eni od zadnjih intervencij ni upošteval povelja. Gre sicer za začasni ukrep, dokler Gasilska zveza Slovenije ne predlaga ustrezne sankcije. Še naprej pa Sandi Zajc ostaja član PGD Mengeš.

Potem ko se je gasilec Sandi Zajc v zadnjih dneh znašel v vrtincu zasebnih težav in anonimnih obtožb glede izplačila donacij, ki ga je zanj zagnalo mengeško prostovoljno gasilsko društvo (PGD Mengeš), se zgodba vse bolj zapleta.

V ponedeljek zvečer se je sestala operativna enota gasilskega društva, ki je 35 glasovi soglasno odločila, da Zajca izloči iz operative. Gre za začasni ukrep, dokler Gasilska zveza Slovenije (GZS) ne predlaga ustrezne sankcije. To torej pomeni, da Zajc ne bo smel sodelovati v intervencijah.

Za omenjeni ukrep so se v gasilskem društvu odločili, ker da na intervenciji 5. novembra Zajc ni upošteval povelja. Gasilci so namreč tisti dan dobili poziv za intervencijo v prometni nesreči, v kateri so bile poškodovane štiri osebe. Zajc je prišel v gasilski dom, a ga je vodja enote PGD Mengeš zavrnil, saj da imajo dovolj ljudi. Čeprav mu je vodja enote ukazal, naj zapusti vozilo, naj bi mu Zajc dejal: “Ne grem, ker sem bolničar”.

Po konfliktu je poveljnik PGD Gregor Tomažin tako vodjo enote kot Zajca povabil na pogovor, kjer je slednjemu pojasnil, da je s tem prekršil 47. člen zakona o gasilstvu. “Tukaj popuščanja ni. Če bomo pustili, da vsak dela, kar hoče, lahko pride do razpada sistema,” je svojo odločitev na sestanku operativne enote utemeljil poveljnik Tomažin.

Sandi Zajc rešuje otroka iz vrtca Gobice
Reševanje otrok iz vrtca v Mengšu, gasilec Sandi Zajc ( Foto: PGD Mengeš)

Po besedah poveljnika PGD Mengeš je bilo sicer usposobljenih gasilcev dovolj, povelje morajo gasilci upoštevati, pritožijo pa se lahko pozneje. Poveljnik je na ponedeljkovem sestanku povedal, da je upal, da se bodo lahko o dogodku pogovorili danes, a se je Zajc opravičil.

Po besedah poveljnika naj bi bilo tovrstno neupoštevanje povelja unikum v Sloveniji, pred sprejemanjem odločitve naj bi namreč poklical več društev in se o tem pozanimal. Zato bodo na gasilsko zvezo naslovili vprašanje, kako sploh postopati, kakšna naj bo sankcija in kako dolgo naj traja. Do takrat bo Zajc iz operative izločen oziroma suspendiran.

Po sestanku operativne enote je sledila še zaprta seja upravnega odbora gasilskega društva. Več o tem v članku z naslovom: Delitev več 500.000 evrov donacij PGD Mengeš in Sandiju Zajcu ostaja nerešena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje