Mesec bi pokojnine višal z dvigom prispevkov. Bo sledila ustavna presoja?

Slovenija 17. Jan 202313:24 20 komentarjev
Luka Mesec
PROFIMEDIA

Ministrstvo za delo pripravlja izhodišča in izračune za izvedbo pokojninske reforme, s katero želi dvigniti pokojnine na raven, ki bo omogočala dostojno življenje vsem upokojencem, so pojasnili. Med drugim s povišanjem prispevnih stopenj, zaradi česar se je že oglasil ekonomist Matej Lahovnik in zapisal, da bo to "zrelo za ustavno presojo".

Koalicijski partnerji bodo na sredinem koalicijskem vrhu začrtali tudi smer, v katero naj bi šla reforma pokojninskega sistema. Predlog, ki bi šel v usklajevanje s socialnimi partnerji, naj bi bil pripravljen do sredine leta.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se namreč zavedajo, da bodo morale biti pokojninske spremembe izvedene premišljeno, ob širšem družbenem soglasju in v soglasju s socialnimi partnerji. Tako bodo predlog do sredine leta posredovali v obravnavo Ekonomsko-socialnemu svetu, v okviru katerega pa naj bi se v ta namen ustanovila posebna pogajalska skupina.

Preberite še: Luka Mesec za N1 STUDIO o tem, kako bomo delali ter kaj bo z našimi plačami in pokojninami

Po oceni ministrstva, ki ga vodi koordinator Levice Luke Mesec, je pomembno, da se sprememb lotijo sorazmerno hitro, saj je tako mogoče zagotoviti postopen in pravičnejši prehod na nove pogoje upokojevanja. Delavcem in delodajalcem namreč to omogoča dovolj časa, da se nanje pripravijo. Obenem pa to pomeni, da se za posameznike tik pred upokojitvijo ne bo spremenilo nič, za tiste, ki jim do upokojitve manjka le še nekaj let, bodo spremembe minimalne, ostale pa bodo spremembe zadevale glede na njihovo sorazmerno oddaljenost od dneva upokojitve.

Pokojninske spremembe bodo morale temeljiti na izhodiščih in temeljnih načelih dokladnega pokojninskega sistema, so na ministrstvu poudarili pred sredino razpravo s koalicijskimi ministri in poslanci.

Poročilo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki je bilo javnosti predstavljeno v začetku lanskega leta in v katerem je OECD priporočila zvišanje najnižje upokojitvene starosti s 60 na 62 let, pa na ministrstvu jemljejo kot vir informacij in predvsem kot splošen nabor mogočih reformnih predlogov. Prejšnji teden je sicer državni sekretar na ministrstvu Dan Juvan opozoril, da se bo treba pogovoriti tudi o dvigu upokojitvene starosti.

Višji prispevki za espeje in delodajalce?

Še posebej so na ministrstvu med predlogi izpostavili povišanje prispevne stopnje za samozaposlene s 75 na 86 odstotkov, s čimer bi jih izenačili z zaposlenimi, povišanje prispevnih stopenj za delodajalce, postopno znižanje najvišje osnove za odmero pokojnine s 306 na 206 odstotkov, širitev davčnih virov tudi na prispevke na kapital in rente ter dvig minimalne osnove za plačilo prispevkov.

Eden glavnih razlogov, da pokojninski sistem ni fiskalno vzdržen, je drastično znižanje prispevkov delodajalcev za pokojninsko blagajno v letih 1996 in 1997, zaradi česar mora pokojninsko blagajno izdatneje sofinancirati državni proračun, navajajo na ministrstvu. Navsezadnje pa po njihovi oceni vedno obstaja možnost, da se ti prispevki vrnejo na raven pred znižanjem.

Na to se je že odzval ekonomist Matej Lahovnik, ki pravi, da bo to “zrelo za ustavno presojo”.

Spomnili so, da je že bela knjiga o pokojninah iz leta 2016 med predlogi ukrepov vsebovala možnost za uvedbo posebnega namenskega davka na kapital. Sicer pa je višina sredstev, namenjenih za pokojnine, po njihovem opozorilu predmet družbenega dogovora in prednostnih nalog.

Preberite še: Bo vlada zmanjšala razlike med pokojninami?

Pokojninska reforma iz leta 2012 še vedno daje pozitivne učinke k vzdržnosti sistema, kljub temu pa se bo treba glede na napovedi o staranju prebivalstva in zmanjševanju števila rojstev za ohranitev ravnovesja med vzdržnostjo sistema in zagotavljanjem primerne višine pokojnin lotiti celovitih rešitev, so še opomnili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje