Mesec bo ostal minister za delo. Kdo bo skrbel za solidarno prihodnost?

Slovenija 22. Nov 202216:20
Luka Mesec
Aljaž Uršej/N1

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je v današnjem spletnem klepetu na portalu MMC ponovil, da namerava ostati na sedanji funkciji in da se torej ne namerava preseliti na čelo ministrstva za solidarno prihodnost. Je pa priznal, da bodo to ministrstvo, če bo zakon o vladi na nedeljskem referendumu potrjen, morali ustanoviti. To je ocenil kot dobro, saj da bi bil s priključitvijo stanovanjske politike, ekonomske demokracije in dela dolgotrajne oskrbe k ministrstvu za delo, kar je pred časom napovedoval, njegov sedanji resor "enostavno preširok". Kdo naj bi bil v igri za vodenje ministrstva za solidarno prihodnost, v Levici ne želijo razkriti.

“Nameravam ostati na ministrstvu za delo,” je v današnji spletni klepetalnici na portalu MMC ponovil minister Luka Mesec. Kot je znano, je bilo ob oblikovanju sedanje koalicije dogovorjeno, da bo Mesec vodil ministrstvo za solidarno prihodnost, ko je SDS s pobudo za referendum o noveli zakona o vladi zablokirala ustanovitev tega resorja, pa je postal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Simon Maljevac, ki je bil prvotno predviden za ministra za delo, je tako postal Meščev državni sekretar.

Da namerava ostati na čelu ministrstva za delo, je sicer Mesec prvič navedel v intervjuju za STA sredi septembra. V njem je še dejal, da ministrstva za solidarno prihodnost ne glede na izid referenduma o noveli zakona o vladi ne bo in da bodo področja stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe in ekonomske demokracije prenesli na njegov sedanji resor.

“Tako sem se odločil sam in to sem tudi že povedal predsedniku vlade,” je pred dvema mesecema izpostavil Mesec.

Premier Robert Golob se je na to zamisel ministra za delo nekaj dni kasneje odzval z besedami, da se o takšni spremembi v koaliciji niso dogovorili. Poudaril je, da bodo, “ko bo zakon o vladi na referendumu potrjen in bo stopil v veljavo”, morali imenovati ministre, ki jih predvideva. Spomnimo, da ta določa ustanovitev treh novih ministrstev:  poleg ministrstva za solidarno prihodnost  še ministrstvi za visoko šolstvo in za okolje, podnebje in energijo. “Doslej v koaliciji o kakšni rekonstrukciji vlade ni bilo dogovora,” je dodal Golob.

Mesec je v današnjem spletnem klepetu pojasnil, da je poleti, ko je videl, da bodo zaradi referenduma o zakonu o vladi še pol leta v blokadi, iskal poti, kako bi lahko čim prej začel delati na stanovanjski politiki in ekonomski demokraciji. Ker ni več hotel izgubljati časa, sta se po Mesečevih besedah s predsednikom vlade pogovarjala, da bi poskusili s širitvijo ministrstva za delo.

“Vmes se je spremenilo to, da bo ministrstvo za solidarno prihodnost moralo nastati, saj mora biti volja ljudstva izvršena. To me ne moti. Ministrstvo za delo je namreč preobsežen resor. Obsega trg dela, socialo, pokojnine, invalide, družino, dolgotrajno oskrbo, minister je mediator ekonomsko-socialnega sveta, po planu iz poletja pa bi dobili še stanovanjsko politiko, ekonomsko demokracijo in zdravstveni del dolgotrajne oskrbe. Bolje je, da je to v dveh ministrstvih, ker je resor enostavno preširok,” je danes poudaril Mesec.

Ob tem se postavlja vprašanje, kdo bo minister za solidarno prihodnost, če bo novela zakon o vladi na referendumu potrjena. Se bo torej na to mesto preselil Simon Maljevac, smo povprašali stranko Levica in njenega koordinatorja. Luka Mesec se na naše vprašanje ni odzval, v stranki pa so navedli, da bodo ime povedali, “ko bo čas za to”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.