Mesec: Tatjana Bobnar dela strokovno, a njena menjava ne bi zamajala koalicije

Slovenija 06. Dec 202215:32 > 16:25 2 komentarja
Bobnar
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je na novinarski konferenci ob predstavitvi delovanja novega ministrstva za solidarno prihodnost moral odgovarjati tudi na vprašanja, povezana z vse bolj napetimi odnosi med premierjem Robertom Golobom in notranjo ministrico Tatjano Bobnar. Mesec ostaja pri svojem stališču iz prejšnjega tedna, in sicer, da ministrica Bobnar po njegovem mnenju dobro opravlja svoje delo.

V luči prvih razpok v vladi Roberta Goloba je moral minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec ob predstavitvi delovanja novega ministrstva za solidarno prihodnost odgovarjati na novinarska vprašanja tudi o aktualnem političnem dogajanju.

Zaradi naraščanja napetosti med premierjem Golobom in notranjo ministrico Tatjano Bobnar se je Mesec sestal s predsednikom vlade, vendar o vsebini njunih pogovorov ni želel govoriti. “Želim si, da se ta stvar uredi in da se bosta akterja med seboj pogovorila na ustrezen način,” je dejal koordinator Levice.

Poudaril je, da niti on niti stranka Levica nista akterja v tej zgodbi, zato se v ta spor ne misli vmešavati. Na vprašanje, kako sam ocenjuje dosedanje delo ministrice za notranje zadeve, pa je Mesec odgovoril: “Tatjana Bobnar se mi zdi strokovna, njeno delo pa ocenjujem kot pozitivno.”

Če bi ministrica Bobnar zaradi spora s premierjem Golobom morala oditi iz vladne ekipe, pa Luka Mesec ocenjuje, da to ne bi zamajalo trdnosti vladajoče koalicije.

Minuli konec tedna je Mesec dejal, da Tatjano Bobnar zelo ceni in da jo kljub trenutnim napetostim še naprej vidi v vlogi ministrice za notranje zadeve.

Vlada Roberta Goloba se je po šestih mesecih mandata namreč znašla pred prvo večjo notranjo zagato, glavna akterja pa sta premier Robert Golob in ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Slednja je namreč dobila zaušnico, ko na dnevni red seje vlade ni bil uvrščen njen predlog, da Boštjan Lindav postane generalni direktor policije s polnim mandatom.

Premier Golob naj bi po besedah naših virov od ministrice zahteval tudi, da se še bolj posveti kadrovanju znotraj policije, saj da naj bi bili na pomembnih položajih znotraj policije še vedno tisti kadri, ki sta jih tja postavila nekdanji generalni direktor policije Anton Olaj in bivši notranji minister Aleš Hojs. V krogih blizu premierja Goloba namreč pravijo, da naj bi s policije odtekali zaupni podatki in informacije.

Je pa Robert Golob od vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava včeraj zahteval, da naj mu pojasni, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk nanj, na policijo in njene predstavnike. Zaprosil ga je tudi za pojasnila, ali je kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev in drugih funkcionarjev želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija oziroma nanje vplivati. Lindav ima do srede čas, da odgovori na premierjeva vprašanja.

Klakočar Zupančič: Treba je ločevati med političnimi usmeritvami in vmešavanjem v policijo

Podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič je ob zaostritvi odnosov med ministrico Bobnar in premierjem Golobom izpostavila, da je po zakonu o vladi vsak minister dolžan voditi in organizirati delo ministrstva, ki ga vodi skladno s sprejeto politiko. To je pa po njenih besedah politika, ki so ji volivci večinsko podelili na volitvah. “Da se sprejeta politika udejanja, implementira na posameznih ministrstvih, so odgovorni ministri, kot prvi in tudi zadnji pa predsednik vlade,” je dejala. Politično vmešavanje vlade v delo ministrstva ali organa v njegovi sestavi, kot je v primeru ministrstva za notranje zadeve policija, pa je po njenih besedah “nekaj popolnoma drugega”. “Politično vmešavanje ni dopustno in je lahko celo kaznivo dejanje,” je še strnila prva med poslanci. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje