Mesec: Prvi konkretni predlogi o sestavi vlade bodo znani v torek

Slovenija 30. Apr 202211:55 > 11:56 3 komentarji
Mesec
Žiga Živulović jr./Bobo

Po tem, ko je Levica v petek koordinatorju Luki Mescu podelila mandat za koalicijska pogajanja, se je Mesec že slišal z najverjetnejšim mandatarjem Robertom Golobom. V živo se bodo sestali v torek, dobili se bodo tudi s SD. Po torkovih pogovorih je mogoče pričakovati tudi konkretne predloge, vključno z razdelitvijo resorjev, je napovedal Mesec.

Po tem, ko je svet stranke Levica včeraj izrekel zaupnico koordinatorju Luki Mescu in mu podelil mandat za koalicijska pogajanja z najverjetnejšim mandatarjem Robertom Golobom, sta se Mesec in Golob danes že slišala. Prve pogovori v živo bodo v torek, po prazničnem podaljšanem vikendu, je v izjavi povedal Mesec. Sestali se bodo tako z Gibanjem Svoboda, ki je na volitvah osvojilo 41 mandatov, kot s SD, ki je osvojila sedem mandatov. Pričakovati je mogoče, da bodo po torkovih pogovorih vodje strank javnosti razkrile konkretne predloge, vključno z razdelitvijo resorjev, je napovedal Mesec.

Mesec je pojasnil, da je izvršni odbor odločitev o tem, da bo svetu stranke ponudil odstop, sprejel že prejšnji teden. Odgovornost bi prevzeli za volilni rezultat, nižji od sedem odstotkov. Levica je na državnozborskih volitvah prejela 4,39 odstotka glasov in tako dobila pet poslanskih mest. To je precej manj kot pred štirimi leti, ko jih je podprlo 9,3 odstotka volivcev, imeli pa so devet poslancev.

Skladno z napovedjo je vodstvo Levice to tudi storilo. Svet stranke je ponujen odstop obravnaval na torkovem srečanju v živo, včeraj pa so o njem tudi odločili. Mesca in izvršni odbor je podprlo 25 članov sveta stranke, pet jih je glasovalo proti, je navedel koordinator. Člani sveta, ki so ponudili svoj odstop, so se glasovanja vzdržali.

Na vprašanje, ali ima zaupanje vseh poslancev prihodnje poslanske skupine,  Mesec ni odgovoril. Bolj radikalni del stranke, ki mu pripada tudi poslanec Miha Kordiš, naj bi vodstvu stranke očital, da se je premaknila preveč na sredino in da je premalo prisotna na terenu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje