Mesec ostaja koordinator Levice in gre v pogajanja za vstop v Golobovo vlado

Slovenija 29. Apr 202220:57 > 22:06 5 komentarjev
Luka Mesec
Žiga Živulovič jr./ Bobo

Svet stranke Levice po razpravi ni izglasoval ponujenega odstopa koordinatorja Luke Mesca. Ta je odstop ponudil po slabšem volilnem rezultatu, ko je stranko podprlo le 4,39 odstotka volivcev. Svet stranke je vodstvu podelil tudi mandat za pogajanja za vstop v vlado Roberta Goloba.

Člani sveta stranke Levice na glasovanju niso sprejeli odstopa koordinatorja Luke Mesca. Za ta korak se je odločil po slabšem volilnem rezultatu od pričakovanj. Levica je na državnozborskih volitvah prejela 4,39 odstotka glasov in tako dobila pet poslanskih mest. To je precej manj kot pred štirimi leti, ko jih je podprlo 9,3 odstotka volivcev, imeli pa so devet poslancev.

Stranka je po izvršnem odboru v izjavi za javnost zapisala, da so si vzeli teden za refleksijo o tem, kaj so naredili prav in kaj narobe ter kako naprej. Ob zaupnici izvršnemu odboru in zeleni luči za začetek pogajanj o vstopu v vlado so sprejeli še strateške in organizacijske spremembe. “Skozi razpravo smo prišli do zaključka, da ni dovolj dosegati spremembe za ljudi, ampak moramo predvsem to početi z ljudmi,” so zapisali.

Mesec je pred volitvami napovedoval, da želijo na volitvah izboljšati svoj rezultat, ker pa se to nato ni zgodilo, je skupaj z izvršnim odborom svetu stranke ponudil svoj odstop, ki pa ga niso izglasovali. Bolj radikalni del stranke, ki mu pripada tudi poslanec Miha Kordiš, naj bi sicer vodstvu stranke očital, da se je premaknila preveč na sredino in da je premalo prisotna na terenu, poroča Delo. Kordiš je sicer lani neuspešno kandidiral za namestnika koordinatorja, vendar ni dobil ustrezne večine. Namestnica je postala Asta Vrečko.

Mesec se je sicer po volitvah že slišal z zmagovalcem volitve in predsednikom Gibanja Svobode Robertom Golobom. Izmenjala sta si čestitke, Golob pa je v pogovoru dejal, da nima večjih zadržkov do tega, da pogajanje s stranko začne po odločitvi sveta stranke, je pred dnevi dejal vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec. Golob je sicer napovedal, da bo koalicijo poskušal sestaviti s strankama SD in Levica.

Levici tri ministrstva?

Kot smo že pisali, si bo Levica s petimi poslanci poskušala priboriti tri ministrske stolčke. Na enega od njih bi lahko sedel Mesec. Levica naj bi si prizadevala predvsem za vodenje ministrstva za okolje in prostor, vendar Golob ne deli istega menja, saj je omenjen resor pomemben tudi za njegovo stranko. Največji interes naj bi tako Levica kazala za ministrstvo za delo, ministrstvo za kulturo in pa ministrstvo za šolstvo. Več podrobnosti, kdo vse je v igri za ministre, si preberite tukaj.

Glede na statut stranke izvršni odbor sicer sestavlja 12 članov, med drugim koordinator stranke in njegov namestnik oz. namestnica, generalni sekretar stranke, vodja poslanske skupine in sekretar poslanske skupine. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje