Mesec: Reforma plačnega sistema v javnem sektorju bo stala 800 milijonov evrov

Slovenija 06. Feb 202318:06 20 komentarjev
Luka Mesec
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Minister za delo Luka Mesec je danes med pojasnjevanjem, zakaj trenutno ne moremo dati 200 milijonov evrov iz proračuna, da bi ljudem omogočili zastonj vrtec, dejal, da bo napovedana plačna reforma v javnem sektorju terjala 800 milijonov evrov. Do zdaj se je neuradno omenjalo, da bi za vse plačne zahteve potrebovali dodatnih 400 do 800 milijonov evrov, a uradnih ocen ni bilo.

“Treba bo delati po prioritetah. Letos smo precej stvari napovedali,” je danes v odzivu na predlog SD, da bi ob podražitvah vrtca plačevanje tega prevzel proračun, dejal minister za delo Luka Mesec. Poudaril je, da v proračunu nimamo dobrih 200 milijonov evrov, kolikor bi potrebovali za ta korak.

Kot prvi ukrep, ki ima prednost pred vrtci, je navedel reformo plač v javnem sektorju in navedel, da bo ta stala 800 milijonov evrov. Do zdaj vladajoči v javnosti niso navajali finančnih učinkov reforme. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pa je pred tedni dejala, da neuradne in ohlapne ocene kažejo, da bi se reforma sprva odrazila v zvišanju mase plač, a da bi obenem zaustavila napredovanja (ki so danes praktično avtomatska). Tako bi se reforma “poplačala” v približno štirih letih.

Koliko davkov smo pripravljeni plačati?

Mesec je omenil še druge napovedane izdatke. Dejal je, da bomo morali več dajati za zdravstveni sistem, ki ga vlada namerava letos reformirati. Minister Danijel Bešič Loredan je sicer v intervjuju za N1, objavljenem v soboto, dejal, da bo vprašanje optimalnega sistema financiranja zdravstva na vrsti ob koncu letošnjega reformnega leta.

Za sistem dolgotrajne oskrbe nam po besedah Mesca manjka 350 milijonov evrov. Treba bo uvesti prispevek, je dejal minister,

Omenil je še stanovanjsko politiko, ki jo snujejo na ministrstvu za solidarno prihodnost. “To bo kmalu stalo 100 milijonov evrov na leto, da bo gradnja javnih najemnih stanovanj delovala.”

Ob napovedanih izdatkih se postavlja vprašanje, kako bomo v proračunu zagotovili dovolj denarja. Danes ga tam namreč ni, za zdaj pa ni razprave o morebitnem zmanjševanju porabe na drugih postavkah proračuna. “Skozi davčno reformo se bo treba pogovoriti o tem, koliko davkov smo pripravljeni plačevati in kako naj se ta denar skozi proračun porablja,” je danes dejal Mesec. Izhodišča za davčno reformo naj bi koalicija obravnavala na prihodnjem koalicijskem vrhu.

Država že pomembno prispeva za vrtec

Sistem vrtcev v Sloveniji sicer stane 543 milijonov evrov letno. Starši plačajo 209 milijonov evrov, 334 milijonov pa že zdaj krijejo občine in država. Vsak starš ima namreč subvencionirano ceno vrtca, staršem, ki imajo v vrtcu dva otroka hkrati, ceno za drugega v celoti krijeta občina in država.

Brezplačni vrtci so ena od koalicijskih zavez, minister Mesec pa je danes dejal, da osebno idejo podpira.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje