Mesec: Z novim letom bo zaživel direktorat za ekonomsko demokracijo

Slovenija 10. Okt 202220:31 10 komentarjev
luka mesec
Žiga Živulović Jr./Bobo

Združenje svetov delavcev je z ministrom Luko Mescem razpravljalo o razvoju ekonomske demokracije v Sloveniji, ob čemer je Mesec napovedal vzpostavitev resornega direktorata. "Če bomo zaposleni udeleženi pri upravljanju in lastništvu podjetij, bodo iz tega izhajale večja ekonomska enakost in manjše premoženjske razlike med nami," je dejal.

“V izhodišču se strinjamo, da je ekonomska demokracija alternativa, ki jo naš svet potrebuje. Potrebuje se zato, ker se z njo odpravlja kup težav, ki jih imamo z obstoječim kapitalističnim sistemom,” je na novinarski konferenci po današnjem tradicionalnem posvetu Združenja svetov delavcev Slovenije v Ankaranu dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Ekonomska demokracija po njegovih besedah naslavlja problem neenakosti. “Ker če bomo zaposleni udeleženi pri upravljanju in lastništvu podjetij, če bo lastništvo bolj pravično razdeljeno kot je razdeljeno sedaj, bo iz tega izhajala veliko večja ekonomska enakost med nami, premoženjske razlike pa bodo veliko manjše,” je prepričan.

Mesec je napovedal, da bo z novim letom na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zaživel direktorat za ekonomsko demokracijo.

Podjetja, kjer zaposleni soupravljajo ali upravljajo oz. so lastniki ali solastniki, se po Meščevih besedah do svojih lokalnih skupnosti obnašajo povsem drugače kot podjetja, ki so denimo v lasti finančnih skladov. “Finančni sklad podjetje vidi kot stroj za proizvodnjo dobička, po drugi strani pa tista podjetja, ki so v lasti zaposlenih, ustvarjajo kraje,” je dejal in kot primer navedel Domel iz Železnikov. “Železniki so bili večkrat razglašeni za prvi ali drugi kraj z najboljšo kvaliteto življenja,” je dodal.

Mesec obžaluje, da je ekonomska demokracija slovenski javnosti še precej tuja tema, a pozdravlja, da se na to temo vzpostavlja vse več iniciativ.

“Od sprejela zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju leta 1993 je delavsko soupravljanje nekako stopicalo na mestu, ker smo brezzobi tiger,” je dejal predsednik združenja Vladimir Šega in dodal, da se vlade doslej za razvoj te zgodbe niso kaj dosti brigale.

“Upravičeno upamo, da bo tokrat drugače, saj je stranka, iz katere izhaja minister, neobremenjena s kadrovskimi zgodbami,” je dejal.

“Prepričan sem, da lahko s podporo ministrstva in vlade v naslednjih letih naredimo velike premike. Dobrih zgledov iz tujine imamo, kolikor hočete,” je dejal Mesec.

Generalni sekretar Združenja svetov delavcev Slovenije Mato Gostiša pa je pozdravil visoko udeležbo na današnjem posvetu združenja. Kot je dodal, gre za tradicionalni dogodek, ki je letos privabil več kot 100 delavskih predstavnikov iz celotne države.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje